Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κοιτά» υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Κίνηση υψηλότερα στην εγχώρια αγορά, με σύμμαχο το θετικό διεθνές κλίμα. Τζίρος στις τράπεζες, επιθετικότερη κίνηση στην Πειραιώς με άνοδο 4%. Ηπιες πιέσεις για Coca Cola, μεγάλο πακέτο στον ΟΠΑΠ.

ΧΑ: «Κοιτά» υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Ηπια ανοδικό ξεκίνημα, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Με την εικόνα των futures στη Wall να
διευκολύνει τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις traders και επενδυτών.

Με μικρό ανοδικό χάσμα το άνοιγμα της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη, με προσεκτικές τις εντολές συναλλαγών. Σε στενό εύρος διακύμανσης, αρχικά μεταξύ 4 μονάδων, σταθερά πάνω από τις 920, δηλαδή πάνω από τη στήριξη στις 919 μονάδες. Κατ' αρχάς ζητούμενο, όπως σημειώναμε, στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, προκειμένου να έχει πιθανότητες ευόδωσης το ενδεχόμενο κίνησης της αγοράς υψηλότερα, προς τις 939 μονάδες.

Χωρίς σημαντικές ειδήσεις, εξελίξεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων, οι όποιες συναλλαγές, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, θα γίνουν με ορίζοντα τη λήξη μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Συναλλαγές σε μάλλον αναμενόμενα επίπεδα, με κύριο χαρακτηριστικό την πραγματοποίηση ενός μεγάλου πακέτου στον ΟΠΑΠ. Συναλλαγή για 295.440 μετοχές στα 12,365 ευρώ, συνολικής αξίας 3.653 εκατ. Το σχεδόν 70% του αρχικού τζίρου στη μετοχή του Οργανισμού, που έχει ξεκάθαρα long τάση παρά τις ισχνές πιέσεις που ασκούνται στα 12,30 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως την Πέμπτη γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα του 1 ευρώ (μετά από παρακράτηση φόρου 0,95/μετοχή). Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής, οι κινήσεις χρειάζονται προσοχή, με ορίζοντα προς το τέλος της εβδομάδας.

Ικανοποιητική η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 865 μονάδων και σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης τις 888 μονάδες.

Μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη μετοχή της Πειραιώς, με τζίρο σχεδόν διπλάσιο της δεύτερης Εθνικής. Επιθετικότερη η τάση για την Πειραιώς σε σχέση με τις συστημικές, εύλογα συγκεντρώνει και σημαντικό μέρος συναλλαγών βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Κατά 3,68% υψηλότερα, στα 3,324 ευρώ, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις χρηματιστών πως η τάση ισχυροποιείται και λόγω αγορών από αγγλικό χαρτοφυλάκιο που είχε short θέσεις στη μετοχή.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε ΟΤΕ στα 13,83 ευρώ, με πωλητές σε Coca Cola, λειτουργώντας αντίρροπα για τον FTSE25, στην περιοχή των 2.312 μονάδων.

Με θετικό πρόσημο και ποσοστό μεγαλύτερο της μονάδος για Mytilineos, Ελληνικά Πετρέλαια και μικρότερο για Viohalco, AEGEAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Sarantis.

Στις 11:05, η σχέση ανοδικών-πτωτικών ήταν στις 43 προς 23. Με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο η μετοχή της MIG, κατά 6,05% υψηλότερα στο 0,109 ευρώ. Ακολουθούν AVAX, Space, Εβροφάρμα, Παπουτσάνης, ΕΛΓΕΚΑ, ΚΕΚΡΟΨ κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v