Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικράτησε η… στασιμότητα στο Χρηματιστήριο

Κάμψη συναλλαγών και… παιχνίδι κέντρου στην εγχώρια αγορά. Η Coca Cola συγκράτησε τους δείκτες σε οριακή υποχώρηση. Ρευστοποιήσεις, αλλά ήπιες, στον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά blue chips. Η τεχνική εικόνα.

Επικράτησε η… στασιμότητα στο Χρηματιστήριο

Παιχνίδι κέντρου και απουσία “μεγάλων φάσεων”, τουλάχιστον στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να αποδεικνύεται απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, ενώ σαφώς λιγότερες ήταν οι “συγκινήσεις” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα την τελική εικόνα ισορροπίας μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Έτσι, συμπληρώθηκαν επτά συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ο Γενικός Δείκτης αλλάζει τελικό πρόσημο επί καθημερινής βάσεως, χωρίς να απειλούνται η πρώτη στήριξη στις 900 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 938 μονάδες, παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά των κύριων Διεθνών Αγορών και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι σαφής ένδειξη της κρατούσας αμηχανίας που χαρακτηρίζει τα ενεργά χαρτοφυλάκια.

Παρά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, ότι η μεσοπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ανοδική, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης και οι ενεργοί traders, στην συντριπτική τους πλειονότητα, παραμένουν αναποφάσιστοι, αλλάζοντας στρατηγικές ακόμα και μέσα στην μέρα.

Σημαντικές και οι αυξομειώσεις του τζίρου, που συνεχίζει να έχει υψηλή εξάρτηση από το ύψος των προσυμφωνημένων συναλλαγών, ενώ με αξιοπρόσεκτα “σκαμπανεβάσματα” παραμένει το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου αναζητούνται οι μετοχές που παραμένουν στην ζώνη της “φτήνιας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με μικρές μεταβολές κινούνται και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρά τα χθεσινοβραδινά νέα ιστορικά υψηλά της Wall Street, ενώ συνεχίστηκε και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,369% η απόδοση του 10ετους).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας των τεσσάρων συνεδριάσεων, όπου Γενικός Δείκτης και κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ακολούθησαν αντίθετη πορεία.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,38%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,07%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,76% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 3,06%.

Ξεκινώντας, για πολλοστή φορά, την “περιήγηση” από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς (+0,88%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,06%), Εθνική (-0,73%) και Eurobank (-0,11%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 869,45 (+0,86%) και 851,19 μονάδων (-1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,04 (-0,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,46%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 889 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγο ενασχόλησης με τον κλάδο.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κρίνει, ως ένα βαθμό, το εύρος της τιτλοποίησης, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να επιταχύνει τον βηματισμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs)”.

Από την άλλη και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, σε μείωση των καθαρών αρνητικών θέσεων σε Eurobank και Εθνική προχώρησαν τα funds Marshall Wace, Oceanwood και Lansdowne, σε μια συντονισμένη κίνηση στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Ειδικότερα, η Marshall Wace μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση κάτω από το όριο της υποχρέωσης δημοσιοποίησης του 0,50%, από 0,56%, που κατείχε στην Εθνική.

Επίσης, στην Εθνική, η Oceanwood μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στο 1,44%, από 1,61% προηγουμένως και η Lansdowne μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Eurobank, στο 0,98%, από 1,02%.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, που η σημερινή τελική εικόνα είναι σαφώς υποδεέστερη των αμέσως προηγούμενων, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,53%), ΕΕΕ (+1,95%), ΕΧΑΕ (+0,21%), ΟΛΠ (+1,55%), ΟΠΑΠ (+0,57%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,17%) και Jumbo (+0,16%).

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασωζόταν μόνο η ΕΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 644.631 νέες μετοχές της ΕΕΕ (+1,95%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 369.930.157.

Διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 31 μηνών ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,56%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 4,50 και 4,94 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 4,08 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Lamda Development (-1,03%), ενώ σήμερα ο τίτλος δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, αν και συνεχίζονται οι αγορές από Διευθυντικά Στελέχη. Προβληματισμός στην Αγορά, από τις αναφορές της Εταιρείας, στα αποτελέσματα εννεαμήνου, για τις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, προκειμένου να ξεκινήσει το project του Ελληνικού. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 8,95 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 8,30, 7,72 και 7,69 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Η πρόσφατη “απουσία” του ΑΔΜΗΕ (-2,44%) στην “μάχη” με τον “Ηφαιστίωνα”, “πλήγωσε” ελαφρώς την μετοχή, που απομακρύνθηκε, σχετικά, από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, έστω και αν συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις από Θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη, θεωρητική, αντίσταση, εντοπίζεται στα 2,75 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 5/862/19.12.2019 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της Εταιρείας “SILANER INVESTMENTS LIMITED” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της FG Europe, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, επέστρεψε υψηλότερα των 4,00 ευρώ ο Τζιρακιάν (+9,63%), συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Mediterra (+6,54%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΣΙΔΜΑ (+11,22%) και Κορδέλλου (+0,49%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις για την Αλουμύλ (+3,02%), ενώ αύξησαν συναλλαγές Μοτοδυναμική (+2,55%) και Ελινόιλ (+4,62%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+2,42%), Fieratex (+1,67%), Έλτον (+2,54%) και Ιντερτέκ (+3,55%), τρεις οι ανοδικές για MLS (+1,39%) και Revoil (+1,13%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (-2,91%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών για Ιντεάλ (+7,53%) και Space (+1,68%), ενώ αξιοπρόσεκτη επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε σε Εβροφάρμα (+9,57%) και Ικτίνο (+7,53%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τα ημερήσιο “stop long” ανέβηκαν σημαντικά και ενεργοποιούνται με κλείσιμο χαμηλότερα των 905 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 2255 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Εν μέσω νέων ιστορικών υψηλών των μετοχικών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, ο ΓΔ του Χ.Α. συντηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική του τάση, με στόχο να κατορθώσει να διαφύγει από τα επίπεδα των 950 μονάδων, κάτω από τα οποία διαπραγματευόμαστε την τελευταία 5ετια. Ένα πιθανό και περισσότερο διευρυμένο εύρος τιμών του Δείκτη μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα το τοποθετούσαμε μεταξύ των 970 και 880 μονάδων. Σε ανοδική τροχιά παραμένουν τα έσοδα της Lamda σε επίπεδο 9μηνου και Γ΄ τριμήνου. Ωστόσο, το 3ο τρίμηνο έκλεισε με ζημιές (-5,25 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω εξόδων σχετιζόμενα με το Ελληνικό (5,8 εκατ. ευρώ), ενώ το αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από αρνητική μεταβολή της εύλογης αξίας των ακινήτων (3,0 εκατ. ευρώ)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η πορεία του ΓΔ θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες. Το Euroworking Group αποφάσισε την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του δεύτερου δανείου, ενώ ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μεταξύ 21 - 24 Ιανουαρίου και το επίσημο αντικείμενο είναι η έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Για την περίπτωση της Lamda Development, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των Εμπορικών Κέντρων παρουσίασε αύξηση 2,5% με την μέση πληρότητα να προσεγγίζει το 99%, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA προ αποτιμήσεων των εμπορικών ακινήτων και εξόδων έργου Ελληνικού διαμορφώθηκαν σε €40,9 εκατ. (+12.7% σε ετήσια βάση) και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €30,2 εκατ. (+13.5% σε ετήσια βάση). Το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV) αυξήθηκε κατά 9,2% σε €479,2 εκατ. Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανήλθε σε 38,1%”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε πολλές αναταραχές σε γεωπολιτικό επίπεδο, με επίκεντρο την Περιοχή μας”, υπενθυμίζει ο Κώστας Φέγγος.

Παρόλα αυτά τα Διεθνή Χρηματιστήρια καταγράφουν ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά. Όμως βλέπουμε τον Χρυσό να ανεβαίνει έντονα και το Πετρέλαιο να ακολουθεί επίσης ανοδική πορεία. Αυτά συνήθως είναι πρόδρομα σήματα για αποσταθεροποίηση του σημερινού κατεστημένου, αλλά προσωρινά οι γραμμές επικοινωνίας των Ισχυρών του Κόσμου φαίνεται να δουλεύουν και οι εντάσεις να μην προκαλούν πανικούς στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών ενός fund την περασμένη Τετάρτη, παραλίγο να φέρουν πανικό, αλλά ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Στη χρονική συγκυρία που διανύουμε, είναι σημαντικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δείξει δύναμη και να μην απογοητεύσει για πολλοστή φορά. Παραδοσιακά το πρώτο δίμηνο του έτους δίνει ένα υψηλό, που καθορίζει την πορεία του στο άμεσο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 945, περίπου, μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά πάμε ακριβώς πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.008 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στις 1.070, περίπου, μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 912 μονάδες, στις 900 μονάδες και μετά μια ισχυρή στήριξη στις 880 μονάδες.

Αν ο Δείκτης ακολουθήσει ανοδική πορεία και ξεπεράσει τις 945 μονάδες, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις πολυπόθητες 1.000 μονάδες μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Αν δεν τα καταφέρουμε στο πρώτο δίμηνο τα πράγματα δυσκολεύουν, ιδιαίτερα λόγω της σύγκρισης με τα Διεθνή Χρηματιστήρια τα οποία καταγράφουν συνέχεια νέα υψηλά και “χρωστούν” μια έντονη διόρθωση μέσα στο 2020.

Προσωρινά οι Τράπεζες ακόμη “ψάχνονται” με τον “Ηρακλή”, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλώ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και παρατηρούμε μια γενικευμένη άνοδο ακόμα και σε μετοχές που ήταν εκτός του επενδυτικού ενδιαφέροντος για χρόνια.

Οι Επενδυτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε μετοχές που δεν έχουν την απαραίτητη διασπορά, καθώς τα τελευταία χρόνια είδαμε αρκετές αποχωρήσεις Εταιρειών από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για να κάνουν εισαγωγή σε Ξένα πιο δυναμικά Χρηματιστήρια.

Υπάρχουν φυσικά πολλές επιλογές μετοχών με επαρκή διασπορά, πολλές μετοχές ήδη δίνουν σημαντικά μερίσματα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, σε πολλές περιπτώσεις αναμένονται να είναι καλά.

“Βρισκόμαστε σε μια καθαρά ανοδική φάση της Ελληνικής Αγοράς και ελπίζουμε αυτή να μην ανακοπεί στο επόμενο δίμηνο λόγω εξωγενών κυρίως παραγόντων, αλλά και δικών μας λαθών”, αναφέρει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020, μοιράζοντας δυνατές ‘συγκινήσεις’ από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επέστρεψαν στις παραμέτρους που καθορίζουν κλίμα και ψυχολογία, ενώ στον αντίποδα οι εισροές προς την Ελληνική Αγορά συνεχίστηκαν, κυρίως από Εγχώριους Επενδυτές.

Οι συναλλαγές είναι αισθητά βελτιωμένες και το ενδιαφέρον, αν και επιλεκτικό ως προς την συγκέντρωσή του, δημιούργησε κινητικότητα και σε μικρομεσαίες επιλογές, που για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σε κατάσταση αδράνειας.

Παράλληλα, οι ειδήσεις βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την Αγορά και αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τις εταιρικές ανακοινώσεις και την διάθεση για πιο ενδελεχή μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ δραστήριο Χρηματιστήριο με δυναμική νέων, που υπόσχεται να συντηρήσει το ενδιαφέρον για όλη την διάρκεια της χρονιάς, σε αντίθεση με όσα έγιναν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά οι κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν τα 62 δισ. ευρώ και πολλές εξ αυτών δεν έχουν το απαραίτητο θεμελιώδες υπόβαθρο για να ακολουθήσουν το ράλι. Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές Εταιρείες που έχουν αλλάξει συμπεριφορά, κινούνται σε διάστημα εύρους και εντοπίζονται κυρίως στον Εμποροβιομηχανικό κλάδο.

Η αποτίμηση της Αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη, γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση.

Η ανάλωση χρόνου της Αγοράς χωρίς απώλειες, έχει “θετικό ήχο” προς τους Επενδυτές αφού οι πρόσφατες εισροές είχαν θετικό αποτέλεσμα, είτε αυτές αφορούσαν μετοχές (ΑΜΚ Lamda, ΒriQ) είτε ομόλογα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ).

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ότι φαίνεται έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων.

Με το “καλημέρα” της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών, το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπουλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο, ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η άρνηση της Αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα, φαίνεται να έχει “στρεσάρει” τους πωλητές, οι οποίοι στο μέσον της συνεδρίασης δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα.

Και από την άλλη πλευρά πάντως η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη. Τα “απάτητα” επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών, δεν θα είναι “περίπατος στον κήπο”, καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014), οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, το σενάριο της προσέγγισης των 1000 μονάδων είναι σε ισχύ και οι τζίροι δείχνουν να υποστηρίζουν, επί του παρόντος, την ανοδική δυναμική της Ελληνικής Αγοράς.

“Η ερχόμενη εβδομάδα έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των Εταιρειών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JP Morgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και BlackRock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1). Από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μικτού μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή. Την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών, για τον πρώτο μήνα του έτους”, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8000 κινείται το Bitcoin.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “η Κυβέρνησή του θα ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση της ‘δεύτερης φάσης’ της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά μπορεί να περιμένει ως τον Νοέμβριο για την ολοκλήρωσή της”.

“H πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα αναμένεται να υπογραφεί στις 15 Ιανουαρίου”, υποστήριξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, σε συνέντευξή του στο “Fox Business Network”.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, τον τελευταίο μήνα του 2019 δημιουργήθηκαν 145.000 θέσεις εργασίας, από 256.000 τον Νοέμβριο και 152.000 τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 164.000.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 929,71 (+0,39%) και 921,85 μονάδων (-0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 923,42 (-0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 923,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 66,4 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Εθνική και ΕΥΔΑΠ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί ακόμα χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.133 συμβόλαια).

Στα 10.428 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.613 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 769, 424 για τον Ιανουάριο και 345 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.299,75) κινήθηκε μεταξύ 2.291 και 2.311 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΓΕΚ, 7.640 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.211), Alpha Bank (1.138), Πειραιώς (1.992), ΔΕΗ (232), Ελλάκτωρα (1.291), Μυτιληναίο (284), Lamda Development (164), MIG (2.712), ΑΔΜΗΕ (192), ΓΕΚ (388), Εθνική (1.416), Τρ. Αττικής (189), ΟΠΑΠ (105), Cenergy (235), ΟΤΕ (117), Jumbo (131), Viohalco (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.620, Alpha Bank 40.347, MIG 76.572, Εθνική 42.140, ΔΕΗ 13.229, Ελλάκτωρα 25.969, Μυτιληναίο 12.655, Πειραιώς 30.280.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                   Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,44%

2020-01-07

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.256.785 τεμ., (από 43.256.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.675.467 τεμ. (23.218.767), ΔΕΗ 6.132.753 τεμ. (6.107.753), Eurobank 65.204.587 τεμ. (61.110.624), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.606), Εθνική 20.356.092 (16.492.401) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v