Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρενάρει» η ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο

Στασιμότητα μετά την αρχική προσπάθεια να κινηθεί η εγχώρια αγορά προς ελαφρά υψηλότερα επίπεδα. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο, μετά τα μεγάλα πακέτα αλλά και τη μείωση των ανοικτών θέσεων. Ικανοποιητικές συναλλαγές.

«Φρενάρει» η ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο

H Wall δίνει τον ρυθμό και στις διεθνείς αγορές συντηρείται η ανοδική τάση. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα futures του S&P 500 να δείχνουν τις 3.280 μονάδες, ο δείκτης VIX/CBOE να συνεχίζει χαμηλότερα στις 12,50 μονάδες, καθώς οι traders φαίνεται να παραμερίζουν -για την ώρα- το θέμα του Ιράν και να εστιάζουν στην επίτευξη, κατ' αρχάς, συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας. Στις 15 Ιανουαρίου ή λίγο μετά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και εύλογα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται βραχυπρόθεσμα στην προσεχή εβδομάδα και στις όποιες εξελίξεις προκύψουν από αυτό το μέτωπο. Παράμετρος και αλλαγή ατζέντας, όπως σημειώναμε στα χθεσινά σχόλιά μας.

Οριακά ανοδικά ο DAX στις 13.502 μονάδες, με εντολές αγοράς και θετικό πρόσημο το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με το ΧΑ να υστερεί -κατά μία συνεδρίαση- των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Προς τις 930 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.320 o FTSE25 και στην περιοχή των 867 o Δείκτης Τραπεζών κινήθηκε αρχικά η εγχώρια αγορά, για να «μαζευτεί» στη συνέχεια. Σε υποαπόδοση ο κλάδος, σε σχέση με τον FTSE25 και τα blue chips, παραμένει το «κλειδί» που μπορεί να δρομολογήσει την επαναφορά της αγοράς υψηλότερα των 930 προς τις 940 μονάδες. Σύμφωνα με την εικόνα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, το ενδεχόμενο της αναστροφής είναι εφικτό, στην περίπτωση που ο τραπεζικός κλάδος φτάσει προς τις 888 μονάδες.

Τα πακέτα σε Eurobank και Εθνική, την Τετάρτη, η «αφύπνιση» του κλάδου, χθες Πέμπτη, δίνουν έναν μικρό «αέρα» και περιθώριο να μειωθούν οι απώλειες που καταγράφονται από την αρχή του έτους. Στα επιχειρήματα των «ταύρων», αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, καταγράφοντας τάση και κινήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα. Στα θετικά και η μείωση των ανοικτών θέσεων

Σε ικανοποιητικό επίπεδο συναλλαγές/τζίρος, μεγέθη που έχουν ενισχυθεί Τετάρτη και Πέμπτη, παραπέμποντας σε επανεργοποίηση του παράγοντα «ξένα κεφάλαια». Η εστίασή τους, κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, επίκεντρο οι Eurobank-Εθνική, επιθετικότερη την Πειραιώς (*) και αναμονή για τις πρώτες ενέργειες στο μέτωπο του «Ηρακλή».

Eνδεικτικό το αυξημένο ποσοστό του τζίρου που πραγματοποιείται στον κλάδο, στο 41%. Μεγαλύτερος τζίρος για τη μετοχή της Πειραιώς, με την Εθνική να ακολουθεί. Ωστόσο, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, την πρωτοκαθεδρία -στην σχετική κατάταξη- έχει ο ΟΠΑΠ. Αυξημένος τζίρος, με επιθετικότερους τους long, μετά την καταγραφή «νέων υψηλών».

Στα 12,50 ευρώ η μετοχή, ενισχύοντας την τάση για τους δείκτες. Eπίσης αυξημένες συναλλαγές και τζίρος στη μετοχή της Coca Cola, που με 1,59% στα 31,31 ευρώ συνδράμει τον ΟΠΑΠ στη διαμόρφωση long τάσης, για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα άξια αναφοράς, η με ενισχυμένο τζίρο ανοδική αντίδραση για τον τίτλο της AEGEAN στα 8,63 ευρώ, σε μία συγκυρία που επίσης με ενισχυμένο τζίρο καταγράφεται νέα υψηλή τιμή, στα 7,58 ευρώ, για την έτερη του ομίλου, Autohellas.

Η συντήρηση της ήπια ανοδικής τάσης στη μεγάλη κατηγορία διευκολύνει τις κινήσεις των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων σε μεσαία και χαμηλότερη.

Με αγοραστές για 45 μετοχές, με πωλητές για 33 και μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για τίτλους των: Μαθιός, Alumil, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, AVAX, KEKΡΟΨ, Ελτον, Μοτοδυναμική κ.α.

Λίγο μετά τις 11:35, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 14,2 εκατ. ευρώ.

(*) σχετική ανάρτηση, νωρίτερα, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v