Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 925 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, ανακάμπτοντας από τις πρωινές απώλειες, με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον μειωμένο τζίρο. Ξεχωρίζουν Coca Cola και ΟΠΑΠ, μεικτά πρόσημα στις τράπεζες.

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall, σταθερά σε θετικό έδαφος ο DAX, πέριξ των 925 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ίσως το κύριο χαρακτηριστικό και διαφορετικό σε σχέση με τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και Πέμπτης, είναι αυτό της μείωσης της αξίας συναλλαγών. Αισθητά χαμηλότερες, παραπέμπουν σε «κράτει» όσων είχαν κινηθεί επιθετικότερα τις προηγούμενες ημέρες, συντελώντας στην ανάσυρση της αγοράς από τις παρυφές των 900, περί τις 25 μονάδες υψηλότερα. Επιβεβαιώνοντας την ευρύτερη περιοχή ως σημείο αναφοράς και προσώρας- σε στήριξη για τον ΓΔ.

Στις 925,61 μονάδες ο ΓΔ, μετρώντας 0,61% σε διάστημα εβδομάδας. Στις 860 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 0,68% στο ίδιο διάστημα, ενώ στην περιοχή των 2.312 κυμαίνεται ο FTSE25, με απόδοση ισόποση της αγοράς.

Χωρίς σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό αλλά και σε άλλους κλάδους, προτεραιότητα φαίνεται πως δίνεται στη σταθεροποίηση της τάσης, με δυνατότητα κινήσεων σε επιμέρους μετοχές.

Με την αγορά να μη δίνει επαρκείς ενδείξεις για την προσέγγιση των 880 μονάδων, για τον ΔΤΡ, το ενδεχόμενο της κίνησης προς τις 940 παραμένει σε εκκρεμότητα/αναμονή.

Στον τραπεζικό κλάδο η μερίδα του λέοντος της αξίας συναλλαγών, αν και o OΠΑΠ παραμένει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, με αξία σχεδόν διπλάσια της δεύτερης Εθνικής, και με Πειραιώς, Eurobank, OTE να συγκροτούν την πρώτη 5άδα.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ παραμένει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον traders και επενδυτών, με το γενναιόδωρο μέρισμα του 1 ευρώ να λειτουργεί ως δέλεαρ. Εως τα 12,66 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, καταγράφοντας «νέα υψηλή τιμή».

Mεικτές τάσεις για τις 4 συστημικές τραπεζικές, με την Πειραιώς να έχει την επιθετικότερη τάση (με 1,32% στα 3,22), τη Eurobank με θετικό πρόσημο στο 0,875, την Εθνική σταθερή στα 2,873 και με απώλειες στο 1,857 για την Alpha Bank. Οπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, η μετοχή της Πειραιώς είναι η μόνη από τις 4 με θετικό πρόσημο (7,69%) από την αρχή του έτους.

Με τον ΟΠΑΠ στο συν και την Coca Cola σε τροχιά επαναφοράς της προς τα 32 ευρώ, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση συντηρείται πάνω από τις 2.305 μονάδες.

Με αγοραστές σε AEGEAN, Motor Oil, EΛΛΑΚΤΩΡ, OΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, με λίγους πωλητές σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Mytilineos.

Η ισορροπημένη τάση αποτυπώνεται και στη σχέση ανοδικών/πτωτικών με 49/44.

Μεγαλύτερη θετική μεταβολή για τους τίτλους των ΕΛΙΝΟΙΛ, Mediterra, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Πλαστικά Θράκης, Alumil, Ιατρικό, EΛΤΟΝ κ.α.

Στις 14:00, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 26,9 εκατ., αισθητά μειωμένη σε σχέση με Τετάρτη-Πέμπτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v