Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 920 μονάδες συντηρείται ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τις περιορισμένες συναλλαγές. Ξεχωρίζει ανοδικά η Τράπεζα Πειραιώς, τζίρος στον ΟΠΑΠ, πιέσεις στην Coca Cola.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις επικρατούν στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στις ΗΠΑ. Σε φάση αναμονής Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλες αγορές, καθώς σήμερα ανακοινώνονται οι αποφάσεις της Ουάσιγκτον, αναφορικά με την επιβολή δασμών σε σειρά προϊόντων. Αιχμή η Airbus, αν και στον σχετικό πίνακα του υπ. Εμπορίου αναφέρονται αναθεωρημένα-υψηλότερα ποσοστά, αναλυτικά σε σημείο που γίνεται ξεχωριστή μνεία λ.χ. στο τυρί προβολόνε, στο τσένταρ κ.λπ.

Παράλληλα η προσοχή αφορά και στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αμερικανικών ομίλων για το τέταρτο τρίμηνο.

Μικρές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη στις 13.449 μονάδες, μικρά κέρδη για τον FTSE100 στο Λονδίνο στις 7.606 μονάδες.

Τα futures στη Wall παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα, για τον S&P500 από τις 3.272 μονάδες.

Στο ΧΑ, μέτρια η εικόνα της συνεδρίασης, χωρίς θεαματικές εξελίξεις στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο, ενώ απουσιάζουν και οι επιμέρους επιχειρηματικές.

Το υποτονικό κλίμα αποτυπώνεται κατ' αρχάς στην αξία συναλλαγών, στο στενό εύρος διακύμανσης για τις μετοχές του δείκτη, αφήνοντας έτσι περιθώριο στην ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, με έμφαση σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας.

Στην περιοχή των 925 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 858 ο Δείκτης Τραπεζών και πέριξ των 2.308 για τον FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά μεγέθη, με σημαντικό μερίδιο στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις στον κλάδο-κλειδί η αγορά «βαλτώνει» χαμηλότερα των 930, ενώ με αυτό τον τζίρο, δύσκολα η αγορά θα μπορέσει να κινηθεί πειστικά προς τις 939 και υψηλότερα.

Πέραν του ΟΠΑΠ, που έχει τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, κινητικότητα καταγράφεται για τον τίτλο της Πειραιώς. Πάνω από τα 6,5 εκατ., έναντι 8,9 στον ΟΠΑΠ σε σύνολο 31,2 εκατ. ευρώ, στις 14:20.

Κατά γενική εκτίμηση, για μία πειστική υπέρβαση απαιτείται ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών, τζίρος τουλάχιστον 80 με 100 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Γι' αυτό οι όποιες συναλλαγές περιορίζονται σε κινήσεις stock picking.

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η Πειραιώς, κατά 3,81% υψηλότερα στα 3,328 ευρώ.

Σχετική αναφορά και μέτρηση για τη μετοχή σε σχετική ανάρτησή μας, στον Εκηβόλο, την Παρασκευή.

Με πωλήσεις, συνακόλουθη πίεση και διόρθωση, κατά 1,05% για τον ΟΠΑΠ, στα 12,20 ευρώ.

Με πωλητές και η βαριά Coca Cola, που διορθώνοντας στα 31,04 ευρώ πιέζει τους βασικούς δείκτες.
Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε AEGEAN (8,62), Viohalco (3,70), ΕΛΠΕ (8,39), ΕΥΔΑΠ (7,30), ΜΟΗ (20,76), Mytilineos (9,845), ΟΤΕ (13,84) και Τέρνα Ενεργειακή (7,86 ευρώ).

Ισοπαλία 55-55 στη σχέση ανοδικών-πτωτικών, με τη μεγαλύτερη απόδοση να καταγράφεται για μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών.

Με ποσοστό μεγαλύτερο του 3% για τίτλους των ΕΛΓΕΚΑ, Βιοκαρπέτ, MIG, Fieratex, Prodea, AVAX, Space, Entersoft κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v