Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνουν τάση οι τράπεζες

Συνέχεια του stock picking αναμένεται στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 920 μονάδων. Η αναδιανομή θέσεων και η «αμφιταλάντευση» του τραπεζικού δείκτη στην κόψη των 850 μονάδων.

ΧΑ: Ψάχνουν τάση οι τράπεζες

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, με την αμερικανική αγορά να κινείται στον ρυθμό της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στα καθ' ημάς, χωρίς σαφή κατεύθυνση το ΧΑ, με τους traders και επενδυτές να αρκούνται στη διατήρηση των κεκτημένων, με τον Γενικό Δείκτη στις 923,69 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 851,12 και τον FTSE25 στην περιοχή των 2.302 μονάδων.

Συναλλαγές 28,9 εκατ. μετοχών, τζίρος 75,7 εκατ. για ακόμη μία συνεδρίαση με σημαντικό αριθμό προσυμφωνημένων συναλλαγών, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εξελίσσεται αναδιάταξη θέσεων/δυνάμεων ενόψει της επόμενης κίνησης. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με πιθανό το ενδεχόμενο να αποσαφηνίζεται και με τη βοήθεια της αγοράς Παραγώγων, την Παρασκευή.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς, βραχυπρόθεσμα. Το γεγονός πως ο κλαδικός δείκτης αμφιταλαντεύεται στην «κόψη» των 850 μονάδων παραπέμπει σε διαμόρφωση τάσης, που θα ακολουθήσει μετά το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η Citi θέτει τιμές-στόχους για τις τιμές των 4 συστημικών, σε νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου και πρακτικά η στάση των ξένων θα καθορισθεί από την όποια πρόοδο γίνεται σε αυτό το μέτωπο και από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν μετά τις επαφές εκπροσώπων των δανειστών με τους τραπεζίτες. Για τον ΔΤΡ, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αλλαγή τάσης σε long είναι η υπέρβαση των 888 μονάδων. Προσώρας για μια τέτοια εξέλιξη δεν έχουν διαμορφωθεί οι ανάλογες συνθήκες, καθώς τα funds στην πλειονότητά τους παραμένουν επιφυλακτικά.

Μεικτές τάσεις και για τα blue chips, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις, πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, δεν μπορεί να θεωρηθούν και τόσο φθηνές, κάτι που αποτυπώνεται στην «κόπωση» που παρουσιάζουν σηματωροί αυτής της κατηγορίας. Σε αυτή την παράμετρο αποδίδονται οι συναλλαγές stock picking που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, με χαρακτηριστικό τη μετακύλιση ρευστότητας από μία ομάδα μετοχών σε άλλη. Ενδεικτικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν η μετοχή του ΟΠΑΠ, στη χθεσινή της Coca Cola, σήμερα πιθανόν του ΟΤΕ, της ΔΕΗ ή κάποιων από την ομάδα των Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Δεδομένης της εικόνας της αγοράς, βραχυπρόθεσμα, δεν αναμένεται θεαματική μεταβολή ούτε για υπέρβαση των 940 αλλά ούτε για νέα δοκιμασία της περιοχής των 900 μονάδων.

Εξελίξεις σε επιμέρους επιχειρηματικά μέτωπα, λ.χ. για το καζίνο στο Ελληνικό, συμφωνία Αlumil - τραπεζών, ενίσχυση εξαγωγών στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, εξεύρεση λύσης για την ΑΝΕΚ μπορεί να διαμορφώνουν προϋποθέσεις δημιουργίας τάσης για επιμέρους μετοχές/εισηγμένες ή ακόμη και τομείς δραστηριότητας και κλάδους.

Και σε αυτά θα περιορίζεται η αγορά, μέχρι νεωτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v