Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πέριξ των 925 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Περιορισμένες οι συναλλαγές καθώς συνεχίζεται το stock picking. Ενισχύεται η Alpha Bank, διορθώνει η Πειραιώς. Πιέζονται χαμηλότερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κέρδη για Coca Cola.

Αναζητείται κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πέριξ των 925 μονάδων το ΧΑ. Σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» στη Wall Street, παραπέμπουν τα futures, με ενδεικτικό του S&P 500 στις 3.284 μονάδες.

Ανάλογη η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου από την αρχή της συνεδρίασης, οι συναλλαγές περιορίζονται σε μέτρια μεγέθη, ανάλογα αυτών της Δευτέρας-Τρίτης.

Εμφανής η απουσία κατεύθυνσης, βραχυπρόθεσμα, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, με traders και επενδυτές σε στάση αναμονής, συνακόλουθα επιλεκτικών συναλλαγών.

Πάνω από τις 2.300, στις 2.306,52 μονάδες ο δείκτης μετοχών/εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στην περιοχή των 855 μονάδων, με ελαφρά ανοδική φορά αλλά όχι επαρκή για μία αντίδραση προς τη σημαντική περιοχή των 888 μονάδων.

Μέτριο το ενδιαφέρον, ανάλογη η συναλλακτικότητα και ο τζίρος, καθώς στο πρώτο ημίωρο δεν είχαν ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ. Καλό θα ήταν να περιμένουμε την ενδεχόμενη ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών», μετά τις 14:00-14:30, κάτι που -εν μέρει- έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως -προσώρας- μιλάμε για μία υποτονική συνεδρίαση. Χωρίς προσυμφωνημένες πράξεις, σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης, με μεγαλύτερο τζίρο σε μετοχές των τραπεζικών και συγκεκριμένων blue chips. Λίγο-πολύ η εικόνα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, καθώς όπως σημειώναμε στα τελευταία σχόλιά μας, η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων/ειδήσεων -κυρίως- στον τραπεζικό κλάδο, οι βραχυπρόθεσμοι δεν έχουν και πολλά περιθώρια επιλογών. Εξού η συνέχιση του stock picking σε μετοχές της μεγάλης ή και μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που θα μπορούσαν να αποφέρουν απόδοση.

Από τον τραπεζικό κλάδο, σήμερα είναι η σειρά της Alpha Bank να ενισχυθεί με αγορές στο 1,836 ευρώ, ενώ στην Πειραιώς με πωλήσεις διορθώνει προς τα 3,28 ευρώ. Με αγοραστές η Eurobank, στο 0,865, στα 2,88 ευρώ η Εθνική.

Στα blue chips και συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ διαμορφώνονται μεικτές/αντίρροπες τάσεις, διευκολύνοντας έτσι και τους traders της αγοράς Παραγώγων, ενόψει της λήξεως την Παρασκευή. Στα 13,86 ο ΟΤΕ, στα 12,03 ο ΟΠΑΠ σε αμφότερες μετοχές, με πωλητές, συνεχίζεται η αντίδραση της Coca Cola προς τα 32, νωρίτερα στα 31,82 ευρώ.

Από τις μετοχές-σηματωρούς του δείκτη, ο Mytilineos λίγο υψηλότερα, «βλέποντας» προς τα 10 ευρώ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,868, ο Sarantis στα 8,83, η ΕΧΑΕ στα 4,80 ευρώ.

Συγκριτικά ικανοποιητική η εικόνα σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με 38 ανοδικές έναντι 41 με απώλειες, ενώ 104 είναι χωρίς μεταβολή. Ξεχωρίζουν από τον FTMidCap οι τίτλοι των Intracom, Attica Bank, Intralot, Autohellas, Cenergy κ.α.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v