Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική... αφύπνιση στο Χρηματιστήριο

Με στοχευμένες συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές, η επιχείρηση ανόδου για τον Γενικό Δείκτη. Υπεραποδίδει η Εθνική Τράπεζα, θετικά πρόσημα για την πλειοψηφία των blue chips. Κινητικότητα στον FT Mid. Μέτριος ο τζίρος.

Τραπεζική... αφύπνιση στο Χρηματιστήριο

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση, οι αγορές συντηρούνται στα αρχικά επίπεδα τιμών. Με κύριο χαρακτηριστικό τη στάση αναμονής, όπως αυτή αποτυπώνεται, και στους μέτριους τζίρους που πραγματοποιούνται σήμερα.

Οριακή η μεταβολή των futures του S&P500, από τις 3.287 μονάδες (- 0,07%), οριακές οι διακυμάνσεις και στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια. Στις 13.445 μονάδες νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο «ρηχό» ΧΑ μπορεί να απουσιάζουν οι θεαματικές εξελίξεις, πλην όμως όσο διατηρούνται οι προϋποθέσεις για stock picking τόσο θα είναι ενεργό το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Πλεονέκτημα, σε αυτές τις περιστάσεις, ενός «ρηχού» χρηματιστηρίου όπως το δικό μας, η ευχέρεια με την οποία μπορεί να αποδώσει ακόμη και με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο. Κάτι που εξελίσσεται σήμερα, καθώς αρκεί μία ήπια μεταβολή των δεικτοβαρών τραπεζικών για να αντιδράσει η αγορά προς τις 930 μονάδες.

Η σημασία της συγκεκριμένης περιοχής για τον ΓΔ αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα.

Με την αξία των συναλλαγών αναλογικά χαμηλότερη σε σχέση με Δευτέρα - Τρίτη αλλά με... αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, η συνεδρίαση παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον εδώ και 30'-45'.

Στοχευμένες συναλλαγές και στις 4 συστημικές, με τον ΔΤΡ προς τις 868 μονάδες, ο «βαρύς» κλάδος μπορεί να διαμορφώσει τάση.

Σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ο μεγαλύτερος τζίρος αλλά ακολουθούν οι Αlpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς, για να συμπληρωθεί η 10άδα με Mytilineos, Autohellas, Coca Cola και Motor Oil. Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι πλην ΟΤΕ και ΜΟΗ, στις άλλες 8 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές, με το ύψος των εντολών τους έως 1,55% πάνω.

Στο 1,841 η Alpha Bank, στα 2,925 η Εθνική, στο 0,8765 η Eurobank και στα 3,32 ευρώ η Πειραιώς. Η τελευταία, με τη μεγαλύτερη αντίδραση από την αρχή του έτους.

Στις 2.325 ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα περισσότερα blue chips σε θετικό πρόσημο.

Στα 12,15 η μετοχή του ΟΠΑΠ (αύριο η αποκοπή του δικαιώματος), πολύ κοντά στα 10 ο Mytilineos, υψηλότερα των 32 ευρώ η Coca Cola σε μία πλήρη επιβεβαίωση της τεχνικότητάς της. Στα 7,66 για ακόμη μία συνεδρίαση με μεγάλους τζίρους η Autohellas, με μέτριες πωλήσεις ο ΟΤΕ στα 13,77 και η ΜΟΗ στα 20,30 ευρώ.

Με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών η διόρθωση για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 4,21 ευρώ.
Ικανοποιητική η εικόνα της ευρύτερης αγοράς, με 68 ανοδικές έναντι 39 που υποχωρούν. Σχέση ενδεικτική της συνεχιζόμενης μόχλευσης σε ένα ευρύ μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Στο συν η πλειονότητα των μετοχών του FTMid Cap, μεγαλύτερη αντίδραση για Αutohellas, Cenergy, AVAX, Intralot, Profile.

Kλωστήρια Ναυπάκτου, Χαϊδεμένος, Intertech, Βιoκαρπέτ κ.α. με το μεγαλύτερο ποσοστό, λίγο πριν τις 15:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v