Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεπέρασε» το μέρισμα του ΟΠΑΠ το Χρηματιστήριο

Στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας πάνω από τις 930 μονάδες, παρά την πίεση στη μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής μερίσματος. Θετικό γύρισμα για τράπεζες, ξεχώρισαν ανοδικά Jumbo, Τιτάν, Viohalco.

«Ξεπέρασε» το μέρισμα του ΟΠΑΠ το Χρηματιστήριο

Βραχύβια αποδείχθηκε η χθεσινή μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο και αυτό σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, περιόρισαν το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της Αγοράς να “ξεπεράσει” την σημερινή αποκοπή του έκτακτου μερίσματος, στον τίτλο του ΟΠΑΠ (-6,28%).

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €1,00 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,95 ανά μετοχή).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τους λίγους αγοραστές να περιμένουν να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην τελευταία ώρα των συναλλαγών και όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση του ενδιαφέροντος και την ακόμα σημαντικότερη βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Ενδεικτικό της σημερινής επιφυλακτικότητας και το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονταν μόνο οι ΔΕΗ (+0,57%), ΕΧΑΕ (+1,25%) και Jumbo (+2,67%), εικόνα που βελτιώθηκε αισθητά προς το τέλος, με την αισθητή ενεργοποίηση των αγοραστών σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω ήπιων κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας της “πρώτης φάσης” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσον αφορά τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ σταθεροποιητικά συνεχίστηκαν να είναι τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,397% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Για μία ακόμα συνεδρίαση άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ενώ το τελικό πρόσημο και για τις τέσσερις μετοχές “παίχτηκε” μέχρι την τελευταία ώρα, αλλά και τις τελικές δημοπρασίες, όπου οι αγοραστές αποδείχθηκαν σχετικά καλύτεροι.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος άλλαξε περισσότερες από 25 φορές πρόσημο, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μεταξύ 871,05 (-0,44%) και 879,02 μονάδων (+0,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 877,94 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 880,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,62%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε “long”, με “stop” το κλείσιμο χαμηλότερα των 826 μονάδων και αμέσως επόμενη, κοντινή, αντίσταση, στις 882 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “για τις αρχές Φεβρουαρίου μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα, ή σε βαθιά καθυστέρηση εξασφαλισμένα δάνεια Μικρομεσαίων, έως πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα (project ‘Icon’)”.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του Ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα Πιστωτικά Ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020, βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις Κρατικές ενισχύσεις.

“Η κατάσταση ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις”, αναφέρει.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μπορεί να έλλειψαν οι σημαντικές ημερήσιες μεταβολές, όμως η μικρή ενεργοποίηση των αγοραστών, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, βελτίωσε αισθητά την τελική εικόνα, με αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να τελειώσουν τις συναλλαγές μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (-0,48%), ΟΠΑΠ (-6,28%) και Σαράντης (-0,23%).

Επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα από το όριο των 2,00 ευρώ, που είναι και το κάτω άκρο της ζώνης αντίστασης 2,00 – 2,10 ευρώ, η μετοχή του Ελλάκτωρα (+1,83%). Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,81, 1,72 και 1,61 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+2,08%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος διαπραγματεύεται σχετικά κοντά με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, έχοντας σαν επόμενη, τεχνική, αντίσταση, την ζώνη 2,55 – 2,75 ευρώ. Στα 2,32 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, UBS και Euroxx Sec. ανέλαβαν το έργο διερεύνησης της Αγοράς, προκειμένου να βρουν Στρατηγικό Επενδυτή, ο οποίος θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής, μέσω αύξησης κεφαλαίου. Στόχος είναι να βρεθεί Τράπεζα, ή fund που επενδύει στον Χρηματοπιστωτικό τομέα.

Εφόσον βρεθεί Στρατηγικός Επενδυτής που να πληροί τα εποπτικά κριτήρια, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ., με μερική, ή ολική παραίτηση των Μετόχων από τα δικαιώματα προτίμησης. Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή του Tier II που κάλυψε το Δημόσιο και ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Τρ. Αττικής (-0,92%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντεάλ (-0,99%), τέσσερις για την Mediterra (-5,32%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Σπύρου (-5,69%) και Μαθιό (-5,80%), δείχνει ότι συνεχίζει να “προσέχεται” η Ιντερτέκ (+1,90%), ενώ τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΚΡΙ ΚΡΙ (+0,73%).

“Ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Παϊρης (+11,40%), Ευρωσύμβουλοι (+14,68%), ΚΛΜ (+1,85%) και Pasal (+0,84%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφει η Revoil (+3,98%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ελγέκα (+3,65%), Κτήμα Λαζαρίδη (+2,05%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Unibios (+2,82%), κάποια χαρτοφυλάκια πρόσεξαν ότι ο Logismos (+10%) διαπραγματεύεται κάτω από το 50% της καθαρής θέσης εξαμήνου, η συνεχιζόμενη αναρρίχηση του Καράτζη (+1,75%), “ταϊζει” τα σενάρια για πιθανή δημόσια πρόταση από τον βασικό Μέτοχο, ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Space (+3,41%), με την αποτίμηση να θεωρείται “απαιτητική”, αλλά οι φήμες να επιμένουν ότι η Εισηγμένη έχει ειδήσεις.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση στις 938 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 904 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2333 – 2340 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2255 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με μειονέκτημα 0,4%, λόγω της αποκοπής του μερίσματος στον ΟΠΑΠ. Η θετική ψυχολογία στις Ξένες Αγορές βοήθησε ώστε να καλυφθούν οι απώλειες και να κινηθεί με ένα ήπιο ρυθμό το Χ.Α.”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 920 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 940 μονάδες. Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την πορεία των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Το momentum των Διεθνών Αγορών ευεργετεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αποκοπή, ωστόσο, του μερίσματος ύψους 1 ευρώ/μετχ στον ΟΠΑΠ, απαίτησε γενικευμένη ανοδική αντίδραση από άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, για να αποτραπεί η υποχώρηση του Δείκτη. Η περιοχή των 930 - 935 μονάδων σηματοδοτεί επίπεδο αντίστασης, που θα απαιτήσει, πιθανότατα, αυξημένους συναλλακτικούς όγκους για να υπερπηδηθεί”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ανοδική εκτόνωση του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έχει υποαποδώσει του ΓΔ τον τελευταίο μήνα και η ΕΕΕ, έδωσαν το θετικό πρόσημο στην χθεσινή συνεδρίαση. Για σήμερα δεν αναμενόταν σημαντική διαφοροποίηση, με τον ΟΠΑΠ να διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας να βρίσκεται πίσω μας, οι Αγορές θα αναζητήσουν νέους καταλύτες. Πιθανώς στα εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, οι ανακοινώσεις των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στις Αμερικανικές Αγορές, βοηθά το σύνολο σχεδόν των Χρηματιστηριακών Αγορών να διατηρούν την ανοδική τους τάση, μηδέ εξαιρουμένης και της Ελληνικής Αγοράς, που έχει πρόσθετους λόγους για αυτό”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η εξομάλυνση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο, η υπογραφή της 1ης φάσης της ΣινοΑμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, αλλά και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, συντηρούν την ανοδικότητα των Αγορών αγνοώντας & υποτιμώντας τους ελλοχεύοντες κινδύνους, αλλά και τις σοβαρές αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις των ημερήσιών διαγραμμάτων. Όσο συνεχίζεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου, με τεράστιες “ενέσεις” ρευστότητας και η έντονη ανοδικότητα στην τάση, ακολουθούμε το “party”, γνωρίζοντας όμως ότι είμαστε κοντά στην λήξη του.

Η έναρξη της δίκης για την παραπομπή του Προέδρου Trump, αλλά και η αντίδρασή του στην διαδικασία, ενέχει ψήγματα κινδύνου, που και αυτά όμως προς το παρόν αγνοούνται από τις Αγορές..

Ειδικά για την Ελληνική Οικονομία οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών Οίκων, συντηρούν την ανοδική κίνηση της Κεφαλαιαγοράς. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, αλλά & την προκλητικά εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, οι “ταύροι” διατηρούν την πρωτοβουλία κινήσεων και εκτιμούμε ότι θα συνεχίζουν να την διατηρούν (με μικρά διαλλείματα) όλο το 1ο τρίμηνο, αν δεν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις..

Οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, χαμηλότερα ακόμα και από τα Ιταλικά. Η ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού της Χώρας για το 2020 και η επικείμενη 1η έκδοση για φέτος, εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουν το θετικό κλίμα που υπάρχει στην Αγορά Ελληνικού Κρατικού χρέους.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την σημερινή πίεση στον ΟΠΑΠ (13,5% συναλλαγών), λόγω της αποκοπής του υψηλού μερίσματος & της μεγάλης συμμετοχής στους βασικούς δείκτες, κράτησε το θετικό πρόσημο. Παρά την μείωση του όγκου συναλλαγών, η θετική σχέση ανοδικών(73) – καθοδικών (34) τίτλων, υποβοήθησε στο “φλερτ” για την επίτευξη νέων υψηλών έτους σε βασικούς δείκτες.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 917 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 907, 900 & 862 μονάδες. Έγκυρη ημερήσια διάσπαση των 938 – 940 μονάδων, οριοθετεί υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 970 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2305 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2282, 2260 & 2236 μονάδες. Ημερήσια διάσπαση των 2333 μονάδων, οδηγεί στους επόμενους επιθυμητούς τεχνικούς στόχους των 2360 & 2385 μονάδων.

Συμπερασματικά η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Όσο οι Αγορές αγνοούν τους ‘μαύρους κύκνους’ που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της Υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση. Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας, γιατί μετά από κάθε μεγάλο ‘party’ ακολουθεί το ‘hangover”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8650 υποχωρεί το Bitcoin.

“Το ΑΕΠ της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό που θα είναι μεγαλύτερο από το 6% για το 2019, ενώ και η οικονομική εικόνα του Ιανουαρίου έχει επίσης ενδείξεις για ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κινεζικής Κυβέρνησης Λιου Χε. Ο Ίδιος δεσμεύτηκε για την συνέχιση των οικονομικών και λοιπών μεταρρυθμίσεων, με στόχο το άνοιγμα της Κινεζικής Οικονομίας στις Ξένες επενδύσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενισχύθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Dieter Kempf, υπογράμμισε, στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου, ότι “δεν υπάρχει ένδειξη για ανάκαμψη, μετά τη δύσκολη περασμένη χρονιά”.

Συνολικά, ο BDI αναμένει ότι η Γερμανική ανάπτυξη θα “τρέξει” με μόλις 0,5% ρυθμό φέτος, κυρίως με βοήθεια από την αύξηση των ημερών εργασίας.

“Η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό τις τελευταίες έξι εβδομάδες του 2019, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική της Κυβέρνησης Τραμπ συνέχισε να επιδρά αρνητικά στις Επιχειρήσεις”, υποστηρίζει έκθεση της Fed.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,3% τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο των λιανικών πωλήσεων, κατά 0,3% τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 5,8% υψηλότερα.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας στις αρχές Ιανουαρίου, υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 10.000, στις 204.000, την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιανουαρίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο στις 220.000.

“H υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα είναι μία από τις πιο σπουδαίες εμπορικές συμφωνίες που έγιναν ποτέ”, τόνισε σε tweet του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “η εικόνα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι θετική για το 2020”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, “οι Ελληνικές μετοχές είναι ελκυστικές τόσο συγκριτικά με τις άλλες Αγορές, όσο και ως επενδυτικές περιπτώσεις”.

Οι κορυφαίες της επιλογές παραμένουν ο ΟΠΑΠ (“buy” με τιμή - στόχο τα 13 ευρώ) και η Jumbo (“buy” με τιμή - στόχο τα 20,3 ευρώ).

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, κορυφαία επιλογή είναι η Alpha Bank, για την οποία η Χρηματιστηριακή θέτει σύσταση “buy” με τιμή - στόχο τα 2,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 931 (+0,25%) και 923,85 μονάδων (-0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 930,11 (+0,16%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 932,15 (+0,38%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 932,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος στα 69,6 εκατ., από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΠΕΡΙ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ και με το αρνητικό οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo και TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, έτι περαιτέρω, τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Νεότερη μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.019 συμβόλαια).

Στα 5.275 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.765 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.588, 3.520 για τον Ιανουάριο, 5.024 για τον Φεβρουάριο και 44 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.327,5) κινήθηκε μεταξύ 2.308 και 2.330 μονάδων.

Σε αξιοπρόσεκτα επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (28.010 Εθνική, 1.100.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.412), Alpha Bank (968), Πειραιώς (1.087), ΔΕΗ (623), Ελλάκτωρα (367), Μυτιληναίο (313), MIG (846), Ιντρακόμ (166), ΓΕΚ (241), Εθνική (1.061), Τρ. Αττικής (461), Τέρνα Ενεργειακή (170), Lamda Development (352), ΟΠΑΠ (377), Viohalco (205).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.994, Alpha Bank 41.995, MIG 84.431, Εθνική 41.960, ΔΕΗ 13.715, Ελλάκτωρα 26.347, Μυτιληναίο 13.306, Πειραιώς 32.518.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer               NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,56%

2020-01-09

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.901.785 τεμ., (από 42.901.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.523.470 τεμ. (20.982.602), ΔΕΗ 6.132.753 τεμ. (6.132.753), Eurobank 66.144.217 τεμ. (66.194.217), ΟΠΑΠ 1.429.607 τεμ. (1.613.606), Εθνική 20.718.916 (20.718.916) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v