Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές συναλλαγές με το βλέμμα στα παράγωγα

Στη ζώνη των 930 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με τους επενδυτές να καλούνται να αξιοποιήσουν το έξωθεν θετικό κλίμα εν αναμονή και του κλεισίματος θέσεων στα παράγωγα. Ηπιες πιέσεις στις τράπεζες, ανακτά το χαμένο έδαφος ο ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Επιλεκτικές συναλλαγές με το βλέμμα στα παράγωγα

Με τον «αέρα» των διεθνών αγορών στο ΧΑ, οι long θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν λίγο τον πήχη προς τις 939 μονάδες. Θετικό, κυρίως λόγω Κίνας, το κλίμα στην Ευρώπη, σταθερά σε ανοδική φορά η Wall Street, και στην Αθήνα, για τους βραχυπρόθεσμους θα επιδιωχθεί ένα εύλογο πλασάρισμα ενόψει της διαδικασίας δημοπρασιών, μετά τις 14:15 και το «κλείσιμο» θέσεων στα Παράγωγα. Προσώρας υποτονική η τάση στο ΧΠΑ, για τα ΣΜΕ μηνός Ιανουαρίου και της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου.

Στις 13.530 μονάδες ο DAX, από τις 3.323 για τον ασταμάτητο S&P 500, ακόμη χαμηλότερα ο δείκτης VIX/CBOE στις 12,16 (!) μονάδες. Αυτά εκτός, με τα οικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας να λειτουργούν ως ανοδική αφορμή σε Ευρώπη και να συντηρούν την τάση στη Νέα Υόρκη.

Με εντολές σε Eurobank και ΟΠΑΠ αρχικά οι αγοραστές, για να ακολουθήσουν σε Viohalco, AEGEAN, Mytilineos, Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil κ.α., δίνοντας τον τόνο για το τι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 14:00-14:15.

Συναλλαγές και τζίρος στα μέτρια επίπεδα των προηγούμενων 4 συνεδριάσεων, όσον αφορά στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης για να ενισχυθούν, συγκριτικά, στη συνέχεια προς το κλείσιμο.

Στην περιοχή των 880 μονάδων ο ΔΤΡ, σε μία κατ' αρχάς κίνηση επιβεβαίωσης (ή όχι) της συγκεκριμένης περιοχής ως σημείου είτε συνέχισης προς και πάνω από τις 888 είτε επαναφοράς προς τις 870 μονάδες.

Θετικά σινιάλα στέλνει το ΧΑ, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, την ώρα που σε επιμέρους τομείς υλοποιούνται επιχειρηματικές ενέργειες/συμφωνίες (CVC/Dogus, VIVA/Hedoophia κ.α.), δίνοντας έτσι έναν τόνο στην αγορά και στο επιχειρείν.

Προφανώς και αυτές οι εξελίξεις νοούνται ως «περιφερειακές» και για να ακολουθήσει τη φορά των ξένων το ΧΑ, χρειάζονται ανάλογες στον τραπεζικό κλάδο, σε δεικτοβαρείς εισηγμένες. Ωστόσο και αυτής της έντασης κινητικότητα, καλοδεχούμενη είναι.

Μεικτές οι τάσεις για τους κλαδικούς δείκτες, με τον τραπεζικό λίγο χαμηλότερα, με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola με αγοραστές και λίγες πωλήσεις στον ΟΤΕ.

Χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές, μέχρι νωρίτερα, με τα περισσότερα πακέτα να έχουν αλλάξει χέρια στο διάστημα Δευτέρας-Τετάρτης.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank στο 0,8975, η Αlpha Βank στο 1,868, η Εθνική στα 2,993 και στα 3,268 ευρώ η Πειραιώς.

Με αρνητικό πρόσημο και οι 4 μετοχές, ενώ για τον κλάδο αναρτήσαμε «μέτρηση» (του Ηλία Ζαχαράκη) στον Εκηβόλο, με ορίζοντα ενεργοποίησης από σήμερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης. Να δούμε και τις συναλλαγές στις μετοχές, μετά τις 14:15.

Στην περιοχή των 930 μονάδων ο ΓΔ, πέριξ των 2.325 ο FTSE25, σε μικρό premium έναντι του τραπεζικού, για το διάστημα από την αρχή του έτους.

Στα 11,43 ο ΟΠΑΠ, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, της Πέμπτης, στα 13,75 ο ΟΤΕ, στα 32,34 η Coca Cola που «σώζει» τον δείκτη αυτή την εβδομάδα, στα 4,24 ευρώ η ΔΕΗ σε μία σταθεροποιητική στάση, μετά και την τελευταία ανοδική αντίδραση.

Με αγοραστές σε Viohalco, AEGEAN, Sarantis, Mytilineos, Ελληνικά Πετρέλαια.

Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη μόχλευση σε επιμέρους μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας να συνεχίζεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v