Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι sell off με φτωχό τζίρο στο ΧΑ

Αδυνατούν να απορροφήσουν την προσφορά οι αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 910 μονάδες. Βαριές απώλειες για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 3,5%. Τα κρίσιμα όρια για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola.

Μίνι sell off με φτωχό τζίρο στο ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγαλύτερες είναι στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει 1,80%, πλησιάζοντας επικίνδυνα προς τις 910 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Deutsche Bank μπορεί -αρχικά- να πυροδότησε πωλήσεις και υποχώρηση έως 4%, για να ανακάμψει έως 2% νωρίτερα.

Στον αστερισμό των οικονομικών μεγεθών, μετά τη Νέα Υόρκη και η Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς, βραχυπρόθεσμα, για τις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Θυμίζοντας πως αύριο Παρασκευή, τελευταία για τον Ιανουάριο, ενεργοποιείται η διαδικασία για το Brexit. Να συνεκτιμηθεί η μετάθεση της (επανα)λειτουργίας του χρηματιστηρίου της Σαγκάης για τη Δευτέρα (αντί για αύριο).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, η ευρύτητα της διόρθωσης αποδίδεται στη συγκριτικά ηπιότερη συμπεριφορά έναντι των διεθνών αλλά και στη «ρηχότητά» του.

Με τους ξένους, στην πλειονότητά τους σε αναμονή είτε σε αποχή, ειδικά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν επαρκούν οι δυνάμεις από την πλευρά των αγοραστών για να απορροφήσουν την προσφορά σε υψηλότερες τιμές (*).

Αναπόφευκτη η υποχώρηση του ΓΔ προς τις 910, καθώς ο ΔΤΡ χάνει 3,43%. Μάλιστα η απώλεια, νωρίτερα, και των 840 μονάδων επέτεινε τις ρευστοποιήσεις. Συνέπεια αυτών η περαιτέρω διόρθωση προς τις 830 μονάδες, περιοχή που θεωρείται σημαντική στήριξη.

Στο ήμισυ του ΔΤΡ οι απώλειες για τον FTSE25, επιβεβαιώνοντας τη συγκριτικά χειρότερη εικόνα του κλάδου τον Ιανουάριο. Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι απώλειες του ΔΤΡ, στο 6%, είναι πολύ μεγαλύτερες των οριακών του δείκτη, από την αρχή του έτους.

Στο 1,787 με απώλειες 3,54% η μετοχή της Αlpha Βank, στα 2,86 με 3,37% η Εθνική, στο 0,8375 με 2,75% η Eurobank και στα 3,086 με 4,28% η μετοχή της Πειραιώς.

Στην Profile παρέμενε (στις 14:05) ο μεγαλύτερος τζίρος, με την Εθνική να ακολουθεί και τις Εurobank, Αlpha Βank, Mytilineos, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Lamda Develοpment, ΔΕΗ κ.α.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Profile θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως με το placement έπαυσε και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το... δίχτυ ασφαλείας της.

Η έκταση της διόρθωσης έχει και τις συνέπειές της καθώς λ.χ. η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί στα 11,18 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα των 11,26 που είναι η μέση τιμή για όσους δικαιούχους αντί για μέρισμα θα επανεπενδύσουν τις θέσεις τους.

Στα 13,34 η μετοχή του ΟΤΕ, που δεν πρέπει να χάσει (σε κλείσιμο) τα 13,30 ευρώ, στα 32,87 η Coca Cola που από την αρχή της συνεδρίασης δίνει βοήθειες στον δείκτη. Coca Cola και TITANC είναι και οι μόνες 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Αξιοσημείωτο το ότι η εικόνα για τον FTMidCap είναι συγκριτικά χειρότερη από αυτήν του Large Cap, ενδεικτική της μερικής κατοχύρωσης θέσεων από διαχειριστές, traders και εγχώρια επενδυτικά σχήματα. Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Cenergy, MIG, Profile, Intracom, Πλαίσιο.

Συντριπτική η σχέση ανοδικών-πτωτικών με 11/105, τη χειρότερη για συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Ενδεικτικό το γεγονός πως στις 14:15 για 34 μετοχές το ποσοστό αρνητικής μεταβολής ξεπερνούσε το 4%.

(*) Στο ίδιο διάστημα, η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 36 εκατ. Και με τον ΓΔ να «μετρά» απώλειες μεγαλύτερες του 2%, το πιθανότερο είναι πως σταδιακά η ροή εντολών πώλησης θα επιταχυνθεί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v