Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αμυνες» στον κινεζικό ιό ψάχνει το Χρηματιστήριο

Πού θα παιχθεί το «παιχνίδι» στην εγχώρια αγορά, με τη Σαγκάη να δίνει από νωρίς τον τόνο με ετεροχρονισμένη «βουτιά» λόγω του κορωνοϊού. Το σήμα από τις πωλήσεις της Παρασκευής, οι τράπεζες και τα «κλειδιά» της τάσης.

«Αμυνες» στον κινεζικό ιό ψάχνει το Χρηματιστήριο

Αμυνες παντού. Από Σανγκάη μέχρι Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.

Σήμερα θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων από την Κίνα, σήμερα θα μετρηθούν
short vs long από τα χρηματιστήρια μέχρι τις αγορές πρώτων υλών, συναλλαγματικών ισοτιμιών κ.λπ.
Σήμερα και αύριο θα φανεί εάν όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί το αίτιο ή λειτουργεί σαν αφορμή για διόρθωση.

Αναπόφευκτα στον ρυθμό των αγορών θα κινηθεί και το ΧΑ, το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, όπου αρκεί ένα πιεστικό 2ήμερο από την πλευρά των ξένων για να χαθούν κεκτημένα εβδομάδων.

Ηδη, με το «κλείσιμο» της Παρασκευής χάθηκε το σύνολο των όποιων κερδών είχε αποκτηθεί στη διάρκεια του Ιανουαρίου. Για να δούμε, με τον Γενικό Δείκτη στο όριο των 910 μονάδων και ζητούμενο το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, το πιθανό gap με το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Στο σχόλιό μας, της Κυριακής, επιχειρήσαμε μία πρώτη προσέγγιση της κατάστασης.

Να δούμε τώρα, πώς έχουν τα πριν λίγο νέα στοιχεία. Στη Σαγκάη τα futures του SSEC «έδειχναν» διόρθωση 7,78% (2.745 μον.), τα futures του S&P500 αντίδραση 0,75% (3.248) και του DAX επίσης άνοιγμα από 0,34% υψηλότερα και από τις 13.012 μονάδες.

Το παιχνίδι θα κριθεί αρχικά σε Ευρώπη/Φρανκφούρτη και στη συνέχεια σε Νέα Υόρκη, Σαγκάη, με την κυβέρνηση της Κίνας να έχει συγκεντρώσει δύναμη πυρός/ρευστότητας προκειμένου να σβήσει τις επιθέσεις των πωλητών.

Στα καθ' ημάς, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, με τον αυξημένο τζίρο στη διόρθωση της Παρασκευής να παραπέμπει σε προληπτικές πωλήσεις, σε μερικό «κλείσιμο» θέσεων. Κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέχεια σήμερα-αύριο, ανάλογα με την πορεία των διεθνών αγορών, ή να οδηγήσει σε αναστροφή της τάσης και αντίδραση των αγοραστών. Προς τούτο έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερες τιμές και κεφαλαιοποιήσεις που αφήνουν περιθώριο υπεραπόδοσης, εάν και εφόσον το ανάλογο σήμα δοθεί από τη Νέα Υόρκη. Γι' αυτό στον Εκηβόλο θέταμε το ερώτημα, εάν το πρόβλημα του ιού αποτελεί αίτιο ή αφορμή για διόρθωση.

Αδύναμος κλάδος ο τραπεζικός, με απώλειες 5% στον μήνα και τα ξένα funds σε στάση αναμονής ή και αποχής. Καταλύτης για μία ενδεχόμενη αναστροφή του ΔΤΡ θα ήταν η επιτυχής έκβαση στο θέμα του zero risk, όσον αφορά στις εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

Στις 840,58 μονάδες ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να κάνει τη θετική έκπληξη την Παρασκευή και την Alpha Bank να έχει μικρότερες απώλειες από Εθνική και Eurobank. Πιθανότατα συνεκτιμάται η επικείμενη έκδοση του Tier II.

Στις 2.285 μονάδες ο FTSE25, με κλειδιά την Coca Cola (λόγω arbitrage με Λονδίνο), τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

Σήμερα θα φανεί και η συμπεριφορά μετοχών που προβληματίζει το τελευταίο διάστημα, με ενδεικτική την περίπτωση της ΜΟΗ που υποχωρεί προς τα χαμηλά 12 μηνών. Να δούμε και το πώς θα αντιδράσουν Jumbo, Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco, AEGEAN και Lamda Develοpment.

Στις 1.230 ο Mid Cap, με αρκετές ενδείξεις εσπευσμένης κατοχύρωσης θέσεων στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v