Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο

Τα δεδομένα από τις διεθνείς αγορές καλούνται να αποτιμήσουν βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές. Οι ζώνες άμυνας για δείκτες και blue chips και η αναμονή για το Tier II της Alpha Bank. Τα κρίσιμα επίπεδα τιμών για τις διεθνείς αγορές.

Κρίσιμη συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο

"Ενεση" ρευστότητας 174 δισ. στις κινεζικές αγορές. Για συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας προετοιμάζονται (κυρίως) οι traders και οι επενδυτές για αύριο, οπότε και ανοίγουν τα χρηματιστήρια στην Κίνα. Προφανές, πως το θέμα της Δευτέρας, θα είναι ακριβώς αυτό, με την προσοχή στραμμένη (κυρίως ) στην Σανγκάη. Συνακόλουθα στην αντίδραση της Ευρώπης και αργά το βράδυ το πως θα κινηθεί η Νέα Υόρκη.

Στο τέλος του κειμένου αναφέρονται λεπτομέρειες, που αφορούν στις αγορές, εικόνα πρόδρομων δεικτών, τεχνική ανάλυση των S&P 500 και DAX, συναλλαγματικές ισοτιμίες και άλλων στοιχείων, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Αλλωστε από νωρίς την Παρασκευή, ο Εκηβόλος είχε εστιάσει στην αυριανή συνεδρίαση, πρώτη για τον Φεβρουάριο. Μήνας που προοιωνίζεται καθοριστικός για τις αγορές.

Στα καθ΄ημάς, ακριβώς στις 910,90 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 0,63% από την αρχή του έτους, στις 2.285,29 ο FTSE25 χαμηλότερα κατά 0,55% στο ίδιο διάστημα. Στις 840,58 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, διορθώνοντας 5,01% από την αρχή του έτους.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδος η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, ο ανάλογος τζιρος, στα 58,6 εκατ. ο μέσος εβδομαδιαίος όρος, μειωμένος κατά 20,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Που και αυτή ήταν χαμηλότερα της προηγούμενης. Στοιχεία που παραπέμπουν σε αναμονή ή και αποχή των ξένων, στην πλειονότητα τους και με ευδιάκριτη την κατοχύρωση μικρού μέρους των θέσεων τους. Ωστόσο την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, του Ιανουαρίου και με τον κινεζικό παράγοντα "άγνωστο Χ" ο τζίρος ξεπέρασε τα 80 εκατ., ένδειξη πως περισσότεροι ήταν αυτοί, που επέλεξαν να λειτουργήσουν προληπτικά, εν όψει της Δευτέρας.

Στα σημαντικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδος η θεαματική έκδοση του 15ετούς (με τον "αέρα" της διπλής αναβάθμισης από τον οίκο Fitch, στις 24/1) εξέλιξη, που ενισχύει την αισιόδοξη εκτίμηση πως- υπό προϋποθέσεις- είναι εφικτή η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδος, ακόμη και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εχουμε χρόνο και δρόμο, μέχρι τότε.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με το σχέδιο "Ηρακλής" στο επίκεντρο. Σε σχετικό θέμα της, η Λίλυ Σπυροπούλου σημειώνει ότι, το Ο.Κ του SSM ώστε να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τιτλοποιήσεις, που θα φέρουν εγγυήσεις του Δημοσίου δεν θα είναι μία απλά τεχνική εξέλιξη αλλά ένα ευρύτερα πολιτικό, που άπτεται της αξιοπιστίας της χώρας. Οι τελευταίες εξελίξεις (Fitch, 15ετές) εκτιμάται πως λειτουργούν βοηθητικά προς την γραμμή της Αθήνας.

Εκκρεμότητα ουσιαστική, αυτή του zero risk, η άρση της οποίας θα λειτουργήσει είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Τεχνικά, στο διάγραμμα του ΔΤΡ είναι εμφανές το εύρος στηρίξεων, χαμηλότερα στις 825-818 μονάδες.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του Tier II της Alpha Bank. Στα 1,814 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 5,67% από την αρχή του έτους, με 1,20% στην εβδομάδα αλλά μικρότερες απώλειες έναντι των Εθνικής και Eurobank, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στα 2,884 η Εθνική, στα 0,8335 η Eurobank, τη μέρα που η Πειραιώς πήγε κόντρα στην διόρθωση του κλάδου και της αγοράς. Στα 3,222 με 0,21% κάνοντας την διαφορά και την θετική έκπληξη της Παρασκευής.

Στο μείον η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και από την αρχή του έτους και την τελευταία εβδομάδα, με ακόμη μεγαλύτερες. Απόρροια της μερικής κατοχύρωσης θέσεων, της αναθεώρησης της τιμής στόχου για μετοχές-σηματωρούς αλλά και του γενικότερου κλίματος, που επικρατεί.

Η κίνηση της UBS, να χαμηλώσει τον πήχη για ΕΛΠΕ και Motor Oil, εκλήφθηκε από ορισμένους σαν μία πρώτη προειδοποίηση και φρένο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για άλλους ομίλους της κατηγορίας.

Στα 8 από τα 8,6 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, στα 22 από τα 24 για τη ΜΟΗ, με τις δύο μετοχές, στα 7,91 και 19,20 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα την Παρασκευή οι απώλειες ήταν 3,10% για την πρώτη και 4% για την δεύτερη. Στα υπόψη, το ενδεχόμενο να αποτελεί πρόκριμα και για άλλα blue chips, των οποίων η αποτίμηση θεωρείται εύλογη.

Στα 33,15 η Coca Cola, και λόγω του arbitrage με την CC/HBC (στο Λονδίνο/FTSE100) με ενδιαφέρουσα την αντίδραση της, αύριο Δευτέρα.

Στα 11,25 ο ΟΠΑΠ, οριακά στη μέση τιμή για όσους δικαιούχους θα λάβουν επιπλέον μετοχές αντί για προ μέρισμα. Αύριο λήγει το διάστημα επιλογής του μερίσματος.

Στα 13,50 ο ΟΤΕ, που αν μη τι άλλο έβγαλε αντίδραση, αποτέλεσμα, σύμφωνα, με χρηματιστές της απόφασης της διοίκησης να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και ακύρωσης ιδίων. Στις 20 του μηνός η έκτακτη γενική συνέλευση.

Με πωλητές, την τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, AEGEAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Mytilineos ενώ με αγοραστές σε Coca Cola, OTE, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς, όπως προαναφέραμε.

Εικόνα εσπευσμένων πωλήσεων, κλεισίματος θέσεων στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ενδεικτικό το ότι μόλις για 1 (Πλαίσιο) από τις 20 του FTMidCap τον τελικό λόγο είχαν οι αγοραστές.

Ενδεικτική της στάσης των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων η σημαντική διόρθωση μετοχών, όπως IntraKat, AVAX, MIG, ΚΕΚΡΟΨ, Cenergy, Profile κ.α. Την Τετάρτη ολοκληρώνεται το διάστημα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων για την αμκ της AVAX, ενώ για την ίδια μέρα (5/2) είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγραφής ενός ακόμη νέου χαμηλού μετά το μείον 0,05% των 6μηνης διάρκειας.

Για τον δείκτη FTSE25, κοντινή στήριξη στις 2.255 όπου και ένα πρώτο stop για long θέσεις, με το δεύτερο χαμηλότερα στις 2.220 μονάδες.

Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο long τάση έχουν οι μετοχές των ΑlphaBank, AEGEAN, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Sarantis, EXAE και Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ επαναλαμβάνοντας, πως πρόκειται για ενδεικτικό ¨καλάθι".

ΣΗΜ. Σήμα εξόδου, σε ημερήσιο trading, έδωσε-μετά από μήνες- ο S&P500. Η περιοχή των 3.200 μπορεί να βγάλει αντίδραση, ωστόσο ενδεχόμενη απώλεια της οδηγεί προς τις 3.118 μονάδες και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Στις 3.275 η κοντινότερη αντίσταση, παρ΄όλα αυτά η συνεδρίαση της Δευτέρας θέλει προσοχή.
Στις 18,84 νωρίτερα ο VIX/CBOE, με επιβάρυνση της τάσης. Στα 9,52$ το GREK/ETF με πωλήσεις στο σύνολο των μετοχών του "καλαθιού" και απώλειες 1,15% .

Για τον DAX , πολλά θα κριθούν από την αντοχή ή όχι των σημαντικών 12.950 μονάδων. Απώλεια της στήριξης θα ενισχύει sell off κινήσεις προς τις 12.468 με ενδιάμεση στήριξη στις 12.780 μονάδες. Σημειωτέον, πως την Παρασκευή με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν ΟΛΕΣ οι μετοχές του δείκτη. Μάλιστα με "γύρισμα" ακόμη και όσων επιχειρήθηκε να πάνε κόντρα στην τάση. Ενδεικτική η μετοχή της Deutsche Bank, από τα 8,65 στα 8,284 ευρώ, μετά από ακόμη μία αρνητική εβδομάδα, συνέπεια και της ανακοίνωσης των προβληματικών οικονομικών μεγεθών 2019. Και των τεράστιων έκτακτων ζημιών, για ακόμη μία οικονομική χρήση.

Συναλλαγματική, το trade παίζεται στις ισοτιμίες στερλίνας/ευρώ, στερλίνας/δολαρίου με την σχέση ευρώ/δολαρίου στα 1,10-1,20. Στήριξη στο 1,10, αντίσταση στο 1,1125 και στο 1,1160.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v