Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου για το Χρηματιστήριο

Στα blue chips επικεντρώθηκαν οι πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση που οδήγησε τον ΓΔ πίσω στις 910 μονάδες. Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Aegean οι μεγάλοι χαμένοι. Πτώση 5% τον Γενάρη για τις τράπεζες.

Αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου για το Χρηματιστήριο

Το 5Χ5 και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία, πέτυχαν οι “sellers” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκμεταλλευόμενοι το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και την αδυναμία των Δεικτοβαρών μετοχών να τραβήξουν ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 5ημερη πτώση είναι αρνητικό ρεκόρ πέντε μηνών, καθώς πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από το διάστημα 9 έως και 16/8/2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Εγχώριων Παραγόντων της Αγοράς, σημαντικό κομμάτι των πιέσεων είναι “εισαγόμενο” καθώς οι μη τιμολογημένες επιπτώσεις του ιού της Κίνας, εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους Επενδυτές Παγκοσμίως, ενώ σημαντικό ρόλο στην κακή ψυχολογία παίζουν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που δημοσιεύονται από μεγάλες Εταιρείες του εξωτερικού.

Συμπερασματικά, οι Αγορές και κατ’ επέκταση και το Χ.Α., αναζητούν σημεία ισορροπίας, ενώ όλο και περισσότεροι από τους Διεθνείς Αναλυτές προκρίνουν σαν βασικό σενάριο, αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, την ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών, διεθνώς, επιβάρυνε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να σημάνει Παγκόσμιο συναγερμό, όλοι περιμένουν την αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Κίνας που επιστρέφει, εκτός απροόπτου, σε συναλλαγές την Δευτέρα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η χθεσινή αντιστροφή της καμπύλης των Αμερικανικών ομολόγων, ενώ “τροφή” στις ανησυχίες, έδωσε και η σημερινή έκθεση της Moody’ς.

“Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχτεί χειρότερος ‘μαύρος κύκνος’ από την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 - 2009”, υποστηρίζει ο Οίκος σε ανάλυσή του.

Στα παραπάνω και όσον αφορά τα εγχώριου ενδιαφέροντος, πρέπει να προστεθεί και η αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών στο Αιγαίο (απομακρύνθηκε από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος ‘Oruc Reis’, το οποίο, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Περιοχή), η πρόσφατη έκθεση της S&P για τις Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, αλλά και οι τελευταίες πολιτικές αναταράξεις, με αφορμή τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις.

Όλα αυτά, ενώ δείχνει ότι διατηρείται το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, ενώ σταθεροποιητικά ήταν τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,148% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, καθώς συνεχίζουν να ενεργοποιούνται κινήσεις “stop loss”.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της “κατακόκκινης” εβδομάδας, αλλά και του μήνα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 3,98% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 4,86%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. το -3,98% είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση, από την εβδομάδα 30/9 – 4/10/2019 (-5,29%).

Ο Ιανουάριος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων μηνών (τον Αύγουστο οι προηγούμενες μηνιαίες απώλειες με 3,54%), με μηνιαίες απώλειες 0,63% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,04% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Έτσι, ο πρώτος μήνας του νέου έτους, έκανε “ποδαρικό” στο Χ.Α., με αρνητική μηνιαία μεταβολή.

Μετοχή του μήνα η Doppler, με μηνιαία απόδοση 160,9%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,66%), Εθνική (-1,13%), Eurobank (-1,13%) και Πειραιώς (+0,31%). Στην τελευταία έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι αγοραστές στο τελευταίο 10λεπτο των συναλλαγών.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 832,35 μονάδες (-1,76%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 840,06 (-0,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 840,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης επιμένει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 848 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες δοκιμασίες του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου στις 800 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στο τρέχον πρώτο τρίμηνο της χρήσης θα εγγράψει λογιστικά η Eurobank Holding τη ζημιά ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από τη μεταβίβαση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης “Cairο” και από τη δωρεάν απόδοση στους Μετόχους της του 75% των ίδιων τίτλων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου στα χαμηλά ημέρας μόνο η μετοχή του Fourli (+1,97%) διασώζονταν αμετάβλητη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΕΕ (+0,21%), ΟΤΕ (+0,30%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,25%), Fourlis (+1,97%) και αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 197.647 νέες μετοχές της Fourlis, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 18 Στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €3,2226. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 52.004.961.

Την πρόθεσή της να εξετάσει την πιθανότητα έκδοσης νέου κοινού ομολογιακού δανείου στο αμέσως προσεχές διάστημα ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΟΠΑΠ, ενώ προχωρά σε προπληρωμή του ομολογιακού δανείου του 2017.

Δείχνει να κάνει την δική του προσπάθεια ο νέος ε.δ. στην ΕΥΔΑΠ (-0,53%), που συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,64 ευρώ. Η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 8,00 – 8,10 ευρώ. Στα 7,39 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 22.153 νέες μετοχές της Forthnet που προέκυψαν από την μετατροπή 22.153 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 172.599.567.

Την 31/01/2020, το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της Forthnet στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται σε 171.246.551 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Κλείνει εντός των επόμενων ωρών το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου ως 260 εκατ. ευρώ, από την Frigoglass. Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της έκδοσης, το επιτόκιο κινείται στο 6,875%. Οι αρχικές σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης το τοποθετούσαν στο 7%. Η κατανομή στους Επενδυτές και η τελική αποτίμηση των τίτλων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δείχνει ότι δεν έχει χάσει την δυναμική της η Ιντερτέκ (0%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Έλαστρον (+1,35%).

Απόλυτος ορισμός “ροκ” μετοχής από την Doppler, που συνεχίζει να δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της στήλης.

Σήμερα η μετοχή κινήθηκε μεταξύ 0,86 (+8,86%) και 0,715 (-9,49%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 0,72 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 8,86%.

Μέχρι ο τίτλος να δώσει, αν δώσει, κλείσιμο υψηλότερα των 0,91 ευρώ, απαγορεύεται η ενασχόληση, τουλάχιστον από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια (!)

Για τον Γενικό Δείκτη και αν συνεχιστούν οι πωλήσεις, πολλά θα κριθούν στις 904 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2255 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά θα διατηρήσει τη μεταβλητότητά της. Η εγχώρια ειδησεογραφία δεν υποστηρίζει, επί του παρόντος, μία αντίδραση, παρά το αρνητικό σερί”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Οι εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα πλήττουν την επενδυτική ψυχολογία, ενώ παράλληλα, οι εξελίξεις στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο ανατρέπουν, προσωρινά ελπίζουμε, την ατζέντα των Κυβερνητικών προτεραιοτήτων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ενδιαφέρουσα ήταν η βδομάδα που πέρασε”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τα Ξένα Χρηματιστήρια, την ίδια περίοδο, προχώρησαν σε διόρθωση, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο προτίμησε να ακολουθήσει την πτώση των Ξένων με μεγάλη επιμέλεια και αυτό μας έφερε σημαντικά χαμηλότερα, διαπερνώντας τη στήριξη που είχε δημιουργηθεί στις 926 μονάδες.

Επόμενη στήριξη οι 900 μονάδες και μετά, ελπίζουμε, στις 880.

Η Κυβέρνηση, έχοντας προφανώς καλύτερη προετοιμασία, κατάφερε να εκδώσει 15ετες ομόλογο, το οποίο προξένησε αυξημένο ενδιαφέρον και επέτρεψε στην Κυβέρνηση να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,875%. Σε αυτό βοήθησε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι έπρεπε κάπως να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους.

Ο κίνδυνος εξόδου από το Ευρώ έχει μηδενιστεί με την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά ακόμα περιμένουμε τις παραγωγικές επενδύσεις.

Τα ομόλογα είναι ένα αγαπημένο Τραπεζικό προϊόν, για τον απλό λόγο ότι τα πάντα κρίνονται στο μακρινό μέλλον.

Οι επενδύσεις στην παραγωγή από την άλλη, θέλουν συχνή παρακολούθηση.

Η αναβάθμιση αναμένεται να φέρει και άλλες αναβαθμίσεις για τις Τράπεζες και άλλες Επιχειρήσεις και να μειώσει το κόστος δανεισμού των Εισηγμένων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας κατακτήσει ήδη τις 945 μονάδες του Δείκτη, αναμένεται να δείξει τη δύναμη, ή την αδυναμία του τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Το σχέδιο “Ηρακλής” προχωράει, όπως και Τράπεζες στην απαραίτητη αναδιάρθρωση, οι Εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς και θα εκδώσουν αποτελέσματα και η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

“Νέα θα έρθουν και από τα Ξένα Χρηματιστήρια, καθώς η διόρθωση με αφορμή τον ιό, έχει δυναμώσει τα σενάρια για μεγάλη διόρθωση των Διεθνών Αγορών, που κινούνται αυτή την περίοδο σε ιστορικά υψηλά”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Η ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν άφησε πολλά περιθώρια για διαφοροποιήσεις στην συνολική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η ροή δεδομένων από το μέτωπο της εξέλιξης των κρουσμάτων δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί καθησυχαστική και ως εκ τούτου η εστίαση της Επενδυτικής Κοινότητας θα παραμείνει σταθερά στο θέμα, έως ότου καταγραφεί επιβράδυνση του φαινομένου, ή κάποια πιο αποτελεσματική ιατρική αγωγή που θα συμβάλει στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Η ιστορία έχει δείξει πάντως, ότι σε κάθε νέα επιδημία τα αντανακλαστικά καταστολής σε Παγκόσμιο και Τοπικό επίπεδο ενεργοποιούνται ταχύτερα (SARS, Η1Ν1), ενώ στην τωρινή κατάσταση προοδευτικά καταγράφεται ηπιότερος ρυθμός θνητότητας, από τις αρχικές ενδείξεις, γεγονός που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία σε ότι αφορά τις επιπτώσεις και το αντίκτυπο στην Παγκόσμια Οικονομία.

Από την άλλη πλευρά οι Αγορές δείχνουν πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αρνητικά φαινόμενα, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό και πιο μεταδοτικό συναίσθημα από ότι ο ενθουσιασμός. Όπως και να έχει οι Επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους, σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Στο εσωτερικό η επιτυχία της έκδοσης της Ελληνικής 15ετιας με χαμηλό κουπόνι, η μεγάλη υπερκάλυψη από πλευράς συγκέντρωσης κεφαλαίων και η αναβάθμιση από την Fitch δεν είχαν αντίκρισμα στο Χρηματιστήριο.

Οι “γεμάτες” αποτιμήσεις, σε πολλούς σημαντικούς κλάδους για την πορεία του Γενικού Δείκτη και οι εκκρεμότητες στον Τραπεζικό κλάδο, δεν βοήθησαν στο να βγουν “αντισώματα” που θα αναχαίτιζαν την επιδημία των πωλήσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη του μήνα, σε μία εβδομάδα αδιάλειπτης πτώσης.

Ωστόσο οι εισροές προς την Θεσμική Διαχείριση συνεχίστηκαν, καθώς άλλα 22,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε προς τα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού.

Ενδεχομένως η προέλευση των πωλήσεων στο Χ.Α. συνδέεται με μια γενικότερη στάση αποστροφής ρίσκου που υπάρχει στο εξωτερικό, η οποία λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής Αγοράς δημιούργησε μεγαλύτερο  πτωτικό ίχνος.

Επομένως στην παρούσα φάση ο διεθνής παράγοντας είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία και η αποφασιστική αφορμή για το γύρισμα της Αγοράς θα έχει την βάση της στις Ξένες Αγορές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθαρά πτωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών πρώτων εβδομάδων της χρονιάς. Η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον, καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό.

Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019.

Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής, ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά, ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά, φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Συμπερασματικά η διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση, σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων.

Χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα από το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της Alpha Βank, ενώ την Δευτέρα λήγει η περίοδος επιλογής του μερίσματος σε μετοχές από τον ΟΠΑΠ. Στις 5 Φεβρουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την Α.Μ.Κ. της Άβαξ.

“Την Δευτέρα τέλος αναμένεται η επανέναρξη των συναλλαγών στο Κινεζικό Χρηματιστήριο, μετά την πολυήμερη αργία της αλλαγής του Σεληνιακού έτους”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9300 υποχωρεί το Bitcoin.

Στον Βρετανικό Λαό θα απευθυνθεί ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το βράδυ, λίγο πριν η Χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συρρίκνωση πέρασε η Γαλλική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο. Όπως μετέδωσε το MarketWatch, η Γαλλική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις τελευταίους μήνες, καταγράφοντας πτώση από την άνοδο ύψους 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

Υποχώρησε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο. Οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν κατά 3,3%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, μετά την άνοδο ύψους 1,6% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Συρρικνώθηκε η Ιταλική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Ήταν η πιο απότομη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πιο χαμηλή από ό,τι αναμενόταν ήταν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Το ΑΕΠ στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι Αναλυτές ανέμεναν 0,2% άνοδο σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt”, “η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλουν να σώσουν τη συμφωνία για επενδύσεις με την Κίνα, με μια ειδική Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Πεκίνο. Για τον σκοπό αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν θέλουν να ταξιδέψουν στην Κινεζική Πρωτεύουσα τον Ιούνιο, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ”.

Υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας άνοδο 0,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο και 1,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Αμερικανική Οικονομία κατέγραψε μικρή άνοδο τον πρώτο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 99,8 μονάδες, από 99,3 τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Οι Αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 99,1 μονάδες.

Επιστροφή 

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 8 Μαΐου 2020.

Μήνυμα στις Τράπεζες να προχωρήσουν τις διαδικασίες ενεργής διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων στέλνει, με ανακοίνωσή του, το ΤΧΣ, θυμίζοντας ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και πλέον παρέχεται ασυλία στα Τραπεζικά Στελέχη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 922,25 (+0,11%) και 907,29 μονάδων (-1,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 911,19 (-1,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 910,90 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 89,7 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 104 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

“Non stop” η υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, σε αντίθεση με την spot Αγορά, να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.679 συμβόλαια).

Στα 9.870 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.304 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 954, 869 για τον Φεβρουάριο και 85 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.282) κινήθηκε μεταξύ 2.273,5 και 2.300 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.009 ΕΕΕ, 100.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.836), Alpha Bank (4.524), Πειραιώς (3.664), ΔΕΗ (692), Ελλάκτωρα (1.908), Μυτιληναίο (1.500), MIG (3.033), ΑΔΜΗΕ (165), Εθνική (2.925), ΓΕΚ (230), ΟΠΑΠ (205), ΟΤΕ (179), Cenergy (256), ΕΧΑΕ (157), Viohalco (236), ΕΥΔΑΠ (103), Τέρνα Ενεργειακή (230), Lamda Development (365), Motor Oil (110), Ελ. Πετρέλαια (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.233, Alpha Bank 44.954, MIG 85.541, Εθνική 40.837, ΔΕΗ 15.295, Ελλάκτωρα 25.860, Μυτιληναίο 14.819, Πειραιώς 31.374.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                  Name of Issuer            NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.183.582 τεμ. (19.183.582), ΔΕΗ 6.083.753 τεμ. (6.083.753), Eurobank 56.399.943 τεμ. (56.581.943), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.734.967 (12.734.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v