Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκε 1,6 δισ. ευρώ στην τετραήμερη πτώση

Στις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που ενδοσυνεδριακά υπέστη μεγάλες πιέσεις. Παράλληλη πτώση για τράπεζες και blue chips, σε ρόλο… αμυντικού οι τίτλοι Coca Cola, ΟΠΑΠ και Titan. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Χάθηκε 1,6 δισ. ευρώ στην τετραήμερη πτώση

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας συνεχίζουν να κινούνται οι Διεθνείς Αγορές, με διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτώση το Χ.Α. και το σύνολο των ενεργών Επενδυτών προσπαθεί να προβλέψει μέχρι που μπορεί να πάει η ελεγχόμενη διόρθωση, πριν εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο “sell off”.

Η στήλη σε αμέσως προηγούμενα σχόλια είχε προειδοποιήσει πως “η αχανής έκταση της Κίνας και το ειδικό βάρος’ που έχει, δικαιολογημένα φοβίζουν τις Αγορές, οι οποίες θα αργήσουν να τιμολογήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας στην Παγκόσμια Οικονομία, ενώ κρούσματα παρουσιάζονται σε ολοένα και περισσότερες Χώρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για σημαντικούς κλάδους όπως οι Μετακινήσεις - Μεταφορές και ο Τουρισμός. Το κακό είναι ότι η διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές ξεκινά από ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, ενώ το Χ.Α. σημειώνει απώλειες από τα ιστορικά του υψηλά, περισσότερο από 86%, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων (κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά από 5 έως και 10/12/2019), με αθροιστικές απώλειες 2,89%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τρεις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, σημειώνει απώλειες 4,11%.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι στο τετραήμερο πτώσης, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει υποχωρήσει κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική αύξηση του τζίρου, αν και η πρώτη ώρα συναλλαγών με τζίρο 12,8 εκατ. είχε αφήσει υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο, η επιμένουσα αδύναμη εικόνα σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι κινήσεις “stop loss” μόλις ο ΓΔ κινήθηκε χαμηλότερα και των 927 μονάδων (ΚΜΟ 20 ημερών) και η σχεδόν ολοκληρωτική απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τα δύο τελευταία είχαν σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας να μην υπάρχει τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές, ήταν επταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα καλυτέρευσε προς το τέλος.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νέα μικρή υποχώρηση και νέα ιστορικά χαμηλά, σημειώνουν οι αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,14% η απόδοση του 10ετους).

Να σημειωθεί ότι οι πιέσεις ξεκίνησαν από τις Ασιατικές Αγορές και επεκτάθηκαν και στην Γηραιά Ήπειρο, βοηθούντων και κάποιων εταιρικών αποτελεσμάτων (Deutsche Bank, Royal Dutch Shell).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, δεν αποκλείεται σημαντικό κομμάτι ενεργών Επενδυτών να επιλέξει την μείωση θέσεων και την αποστασιοποίηση από την Αγορά, περιμένοντας καλύτερο μίγμα ειδήσεων, εξέλιξη που, βραχυπρόθεσμα, θα επηρεάσει τους όγκους.

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι “εισαγόμενες” πιέσεις ήλθαν να προστεθούν στην επιφυλακτικότητα που δημιούργησε η πρόσφατη έκθεση της S&P, με την τελική εικόνα να είναι σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής.

Σημειωτέων ότι στα χαμηλά ημέρας, η Alpha Bank (-1,40%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,783 ευρώ (-3,73%), η Εθνική (-1,95%) μέχρι τα 2,845 ευρώ (-4,37%), η Eurobank (-2,26%) μέχρι τα 0,835 ευρώ (-3,19%) και η Πειραιώς (-0,37%) μέχρι τα 3,058 ευρώ (-5,15%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που υποχώρησε μέχρι τις 829,96 μονάδες (-3,66%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 844,12 (-2,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 847,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,65%.

Για τον εν λόγω δείκτη, έστω και οριακά, χάθηκε και η επόμενη στήριξη στις 848 μονάδες και αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, όλα θα παιχτούν στο τελευταίο “οχυρό” των “buyers”, δηλαδή στις 800 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα οι κινήσεις “stop loss”, θα μετατραπούν σε “sell off”.

Το ημερήσιο “stop short” στις 889 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε με θετικό πρόσημο τους ΕΕΕ(+0,76%), ΟΠΑΠ (+0,18%) και TITC (+1,17%).

Παραμένει σε πλαγιολισθητικό κανάλι από τα 8,80 ευρώ (κλείσιμο 7/1), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Lamda Development (-1,92%). Ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στα 8,85 – 9,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,27 ευρώ, το οποίο ενεργοποιήθηκε με το σημερινό κλείσιμο. Επόμενη στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλώ δείχνει ότι συνεχίζονται οι επιλεκτικές μειώσεις θέσεων στην μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,04%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των δημοσιευμάτων ότι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης να προχωρήσει η Ιδιωτικοποίηση της Εισηγμένης. Ενεργοποιήθηκε το ημερήσιο “stop long” στα 8,28 ευρώ, καθώς ο τίτλος έκλεισε χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, με την επόμενη στήριξη στα 8,00 ευρώ και την πρώτη σημαντική αντίσταση στα 8,83 ευρώ.

Καμία σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν έχει η σημερινή “μεγάλη εικόνα” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε πώληση των ιδίων μετοχών της, που ανέρχονταν στο 4,96% του μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε η Profile (-1,92%). Πέρασαν μέσω του Χ.Α. τρία “πακέτα”, 320.000, 138.264 και 120.000 μετοχών της Εταιρείας. Συνολικά άλλαξαν χέρια 578.264 μετοχές, ή το 4,89% της Εισηγμένης στα 4,00 ευρώ ανά μετοχή, με το σωρευτικό ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται στο 2,313 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστές των “πακέτων” είναι γνωστά Ξένα Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση της Ιντερτέκ (+4,24%) που σήμερα αύξησε σημαντικά όγκους, επιμένει πλαγιοανοδικά η Μινέρβα (+2,55%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), επιστροφή αγοραστών σε Χαϊδεμένο (+6,63%), Doppler (+1,94%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+0,43%, με μικρή αύξηση των συναλλαγών), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Reds (+1,42%), στις 23/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Performance Technologies (+1,08%), ενώ ήπια διόρθωση από τα υψηλά 22 μηνών, σημειώθηκε στην Ελλάδος (-0,62%).

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 945 – 950 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 990 και 1004 μονάδες.

Η πρώτη αποφασιστική στήριξη στις 904 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση παραμένει στις 2375 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2278 - 2274 και 2255 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές είναι αρνητική, λόγω αύξησης των ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού στην Κίνα και γι΄ αυτό η Εγχώρια Αγορά δεν αποκλείεται να κινηθεί χαμηλότερα”, εκτιμά η Eurobank Eq.

“Συσσωρευτικά κινήθηκε χθες ο ΓΔ, με τον όγκο συναλλαγών αρκετά χαμηλότερα από τους μέσους όρους, ενώ σήμερα η πτωτική κίνηση ανέβασε στροφές.

Στο εξωτερικό, ο S&P 500, χθες, δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα ημερήσια κέρδη, καθώς φαίνεται ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την 2η μεγαλύτερη Οικονομία λόγω του ιού. Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή κινδύνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου ενδεχομένως να εστιαστεί το ενδιαφέρον παράλληλα με τις ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ (ΑΕΠ 4ου τριμήνου). Οι απαιτητικές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, κάνουν τις μετοχικές Αγορές ευερέθιστες και για αυτό είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εκτός Κίνας, σε όλα τα πλάτη & μήκη της Υδρογείου, αλλά και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισής του, συντηρούν την ανησυχία στις Διεθνείς & συνεπακόλουθα και στην Ελληνική Αγορά”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε ο ιός (Κινέζικο νέο έτος) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά, την ήδη επιβραδυμένη Κινεζική Οικονομία από 0,5% - 1,2% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις Διεθνών Αναλυτών. Επιπλέον οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρέχουν οι Κινεζικές Αρχές, σε σχέση με τα ήδη γνωστά μέτρα που έχουν ληφθεί, αυξάνει την ανασφάλεια των Διεθνών Επενδυτών.

Καθοριστικό παράγοντα για την μετέπειτα πορεία των Διεθνών Αγορών, θα αποτελέσει το άνοιγμα των Κινεζικών Κεφαλαιαγορών την Δευτέρα 3/2/20 και το ύψος των πιέσεων που θα εκδηλωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι Διεθνείς Κεφαλαιαγορές συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, παρά την στήριξη, κυρίως, από την ανακοίνωση Αμερικανικών εταιρικών αποτελεσμάτων και θετικών μακροοικονομικών δεικτών. Με δεδομένο ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλησίον ιστορικών υψηλών, η μεταβλητότητα αυξάνει μαζί με τον φόβο & ο πρόεδρος της FED (J. Powell) αν και δεν μείωσε τα επιτόκια, προειδοποίησε και αυτός για την αστάθεια των Αγορών.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, για άλλη μια φορά, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί σημαντικά θετικά γεγονότα, όπως αναβάθμιση του Κρατικού αξιόχρεου από την Fitch και η επιτυχής έξοδος με νέο 15ετες ομόλογο (Αγγλικού Δικαίου).

Επιπλέον πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν κόπωση της πραγματικής Οικονομίας και παρά τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις Πιστοληπτικών Οίκων, κρατούν τους Ξένους Επενδυτές σε αναμονή τοποθετήσεων.

Έτσι οι “Αρκούδες” υπερίσχυσαν κατά κράτος σήμερα, κυρίως γιατί οι “Ταύροι” αποσύρθηκαν.

Παρόλα αυτά οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, υποβοηθούμενες από την πρόσφατη επιτυχή έκδοση 15ετους διαρκείας, αλλά και την στροφή των Επενδυτών σε χαμηλότερου ρίσκου Επενδυτικά Προϊόντα.

Οι πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πέραν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επικεντρώθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο. Η αρνητική σχέση ανοδικών (22) – καθοδικών (102) τίτλων, είναι συντριπτική υπέρ των πωλητών, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι η Αγορά μας είναι πλήρως επηρεαζόμενη από το διεθνές περιβάλλον, έστω και με μικρές αποκλίσεις.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη 912 - 907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882 & 862 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 & 970 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280 - 2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2260, 2243 & 2225 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2318, 2344 & 2370 μονάδων.

Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο, καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo (2138) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα .

Συμπερασματικά η σημερινή πτωτική εικόνα της Αγοράς, με την εμφανή προσπάθεια για μάζεμα των ζημιών στο κλείσιμο της συνεδρίασης, έχει αυξήσει την ανησυχία στους Συμμετέχοντες, αλλά δεν έχει χαλάσει ακόμα την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της.

Αν & παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας & τις “stop-loss” στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα. Πρωινή αυριανή αντίδραση δεν πρέπει να αποκλείεται.

“Αγορές σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε συνεννόηση με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους, θα προτιμούσαμε να γίνουν από Δευτέρα, αναμένοντας να δούμε πρώτα την συμπεριφορά των Κινεζικών Αγορών μετά από τόσες μέρες καραντίνας”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν και σήμερα κλειστές, για την αργία του νέου Σεληνιακού έτους.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Νέες αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί για ψηλότερα ο Χρυσός, σημαντικότερα τα κέρδη για το Ασήμι, πέριξ των $9400 κινείται το Bitcoin.

Άνοδο σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκε στις 102,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 101,3 τον Δεκέμβριο. Ήταν αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο πρόβλεψης των Αναλυτών, που έκανε λόγο για 101,8 μονάδες.

Παράλληλα, η Κομισιόν ενημέρωσε ότι η ανεργία υποχώρησε στο 7,4% τον Δεκέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο του 2008.

Ετήσιες ζημιές ύψους 5,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για την περασμένη χρονιά η Deutsche Bank, εν μέσω μεγάλης αναδιάρθρωσης, το κόστος της οποίας έχει πλέον υλοποιηθεί κατά 70%. Σύμφωνα με το CNBC, οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι ζημιές θα κινηθούν χαμηλότερα, στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες του τετάρτου τριμήνου έφτασαν τα 1,5 δισ., έναντι προσδοκίας για €1 δισ.

Βουτιά σημείωσαν τα κέρδη της Royal Dutch Shell, οδηγώντας τον τίτλο του Πετρελαϊκού Κολοσσού σε σημαντική πτώση.

Σταθερά στο 0,75% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, στη σημερινή της συνεδρίαση. Όπως ανέφερε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βρετανική Οικονομία ανεβάζει ταχύτητα από τις εκλογές του Δεκεμβρίου και μετά, καθώς και ότι η πιο σταθερή Παγκόσμια Οικονομία σημαίνει, ότι δεν χρειάζονται περισσότερα κίνητρα τώρα.

Κατά 1,6% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,7%.

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας ταυτόχρονα τις Τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων τους για το “Brexit”.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, με τους Αξιωματούχους να επισημαίνουν την ισχυρή Αγορά Εργασίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας.

“Οι αβεβαιότητες γύρω από το Παγκόσμιο Εμπόριο έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης της Παγκόσμιας ανάπτυξης, μετά την κάμψη που σημειώθηκε στα μέσα του 2018”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι “συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για τις προοπτικές της Οικονομίας, μεταξύ των οποίων και αυτές που δημιουργεί ο νέος κορωνοϊός”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου, έφτασε τις 216.000, έναντι πρόβλεψης για 215.000.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το τέταρτο τρίμηνο, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Για το σύνολο του 2019, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Το 2018 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική χρονιά, κατά την οποία η ανάπτυξη κινείται κάτω από τον στόχο του 3%, που έχει θέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε μείωση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil προχώρησε η UBS. Ο Οίκος μείωσε το στόχο για τα ΕΛΠΕ στα 8, από 8,6 ευρώ και για τη Motor Oil στα 22, από 24 ευρώ.

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΠΑΠ σε “ΒΒ-“ προχώρησε ο Οίκος Standard and Poor's, υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε αρνητικό από σταθερό.

Όπως αναφέρει, “αναμένει ότι η Μητρική του OΠΑΠ, Sazka Group, θα έχει χειρότερους πιστωτικούς δείκτες το 2020 από ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της αύξησης στη φορολογία Τυχερών Παιχνιδιών στην Τσεχία, αλλά και του πρόσθετου χρέους του OΠΑΠ (από το ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019, αλλά και την άντληση 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς πρόσθετου ποσοστού στη Stoiximan)”.

Ως αποτέλεσμα, ο Οίκος υποβάθμισε το outlook για τη Sazka σε αρνητικό, από σταθερό, συμπαρασύροντας και το outlook στην αξιολόγηση της Ελληνικής Εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 911,41 μονάδες (-2,13%). Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 920,26 (-1,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 921,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,07%.

Ο τζίρος στα 59,3 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΡΟΦ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΡΙ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές, έναντι 102 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.206 συμβόλαια).

Στα 10.304 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.307 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.590, 1.440 για τον Φεβρουάριο και 150 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.300) κινήθηκε μεταξύ 2.275,75 και 2.315,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.821), Alpha Bank (3.493), Πειραιώς (4.054), ΔΕΗ (1.598), Ελλάκτωρα (1.771), Μυτιληναίο (680), MIG (4.773), ΑΔΜΗΕ (249), Εθνική (6.258), ΓΕΚ (254), ΟΠΑΠ (299), ΟΤΕ (226), Cenergy (112), Jumbo (136), Viohalco (311), ΕΧΑΕ (278), Τέρνα Ενεργειακή (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 53.837, Alpha Bank 46.681, MIG 88.585, Εθνική 43.140, ΔΕΗ 16.175, Ελλάκτωρα 26.825, Μυτιληναίο 14.839, Πειραιώς 32.338.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                    Name of Issuer                       NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.183.582 τεμ. (19.313.446), ΔΕΗ 6.083.753 τεμ. (6.082.753), Eurobank 56.581.943 τεμ. (58.321.249), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.734.967 (12.734.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v