Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 920 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με υποτονικές συναλλαγές και σήμερα. Απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, με Coca Cola και ΟΠΑΠ η επιχείρηση εξισορρόπησης. Κινητικότητα στα mid caps.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Ηπια αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρές απώλειες στο ΧΑ.

Συνεδρίαση Brexit η σημερινή, τελευταία της εβδομάδας και του Ιανουαρίου, ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων για Caterpillar και ExxonMobil, με τους traders να κλείνουν μέρος των θέσεών τους.

Από Δευτέρα τα σημαντικά, καθώς για την πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου έχει μετατεθεί το «άνοιγμα» του χρηματιστηρίου της Σαγκάης.

Στην Αθήνα, στο χρηματιστήριό μας, σε κυρίως εγγενείς λόγους αποδίδεται η... δυστοκία της αγοράς, η συνεχιζόμενη συσσώρευση μεταξύ 920-955 μονάδων. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει δώσει «συντεταγμένες», κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας.

Με λίγες πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον ρυθμό εκτέλεσης εντολών να παραμένει βραδύς την πρώτη ώρα, με υποτονικό κλίμα τόσο στη μεγάλη όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μόλις 6 εκατ., στις 11:30, σε στενό εύρος η διακύμανση για βασικούς δείκτες και σε μετοχές του FTSE25 να διορθώνουν λίγο χαμηλότερα. Χωρίς ουσιαστική πίεση από την πλευρά των πωλητών αλλά με φειδωλούς τους αγοραστές, η αγορά παραμένει βαλτωμένη.

Στην περιοχή των 915 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 2.295 ο FTSE25 και στις 840 ο Δείκτης Τραπεζών.

Στο κόκκινο και οι τρεις καθώς όπως αναφέρθηκε η ζήτηση από τους long είναι υποτονική και στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με την απουσία εξελίξεων/ειδήσεων να επηρεάζει τη στάση βραχυπρόθεσμων και μη παικτών. Και σήμερα αισθητή, προσώρας, η απουσία των ξένων, σε μία συνεχιζόμενη αναμονή ή αποχή από την αγορά. Κάτι που αποτυπώνεται στην ισχνή αξία συναλλαγών για αρκετές μετοχές του δείκτη.

Είναι ενδεικτικό πως σε μόλις 6 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, ενώ σε αρκετές οι απώλειες καταγράφονταν με χαμηλή αξία συναλλαγών.

Με αρνητικό πρόσημο και οι 4 τραπεζικές, με την ταλαιπωρία να κρατεί ολόκληρο τον Ιανουάριο, τον κλάδο να υποαποδίδει έναντι της αγοράς και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για την Πειραιώς στα 3,132 ευρώ, ακολουθεί η Εθνική στα 2,885, η Alpha Bank στο 1,817 και στο 0,84 ευρώ η Eurobank. Ωστόσο στον κλάδο παρατηρείται μεθοδικό μάζεμα θέσεων σε χαμηλές τιμές, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Θα δείξει, εάν όντως λαμβάνονται διακριτικά θέσεις.

Ομως, υποτονική είναι η κατάσταση και για τα blue chips, με την Coca Cola να λειτουργεί και σήμερα εξισορροπητικά, στα 33,12 ευρώ, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης του ΟΤΕ στα 13,40, της ΔΕΗ στα 4,16 ευρώ αλλά και άλλων όπως λ.χ. της Motor Oil στα 19,95, της Mytilineos στα 9,51 κ.α.

Με θετικό πρόσημο, πέραν της Coca Cola, μικρή άνοδο σημειώνεται για ΕΥΔΑΠ στα 7,59, Sarantis στα 8,95, Fourlis στα 5,62, Lamda Development στα 8,23 και ΟΛΠ στα 22,12 ευρώ.

Αυτά, μέχρι τις 11:40 καθώς σε εκείνο το σημείο, εντολή πώλησης στην Coca Cola τη «γύρισε» στο μείον και τα 33,01 ευρώ, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών. Στο 0,62% και προς τις 910 μονάδες ο ΓΔ.

Χαϊδεμένος, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Space, Intertech, Reds/Καμπάς, Τεχν. Ολυμπιακή και κυρίως μετοχές από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία να επιμένουν κόντρα στη διόρθωση των blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v