Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 900 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, παρά την «ψυχραιμία» που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, μεγαλύτερες για Πειραιώς. Επιχείρηση εξισορρόπησης μέσω blue chips. Τα κρίσιμα όρια για τον ΓΔ.

«Μάχη» για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Η ψύχραιμη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αποτέλεσμα και της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζεται προσυνεδριακά στη Wall Street, οδήγησαν για λίγο το ΧΑ σε θετικό έδαφος.

Παρότι οι πωλητές επανήλθαν, η αγορά αντιδρά αρκετά ψύχραιμα, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να εκτιμούν πως πολλά θα κριθούν, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, από την αντίδραση Νέας Υόρκης και Φρανκφούρτης και σε ορίζοντα εβδομάδας από την έκταση και ένταση της κρίσης στις κινεζικές αγορές. 

Λίγο πριν τις 11:00 και ενώ η αντίδραση του DAX διευρυνόταν (στις 13.035 με 0,44%) και τα συμβόλαια του S&P500 έδειχναν αντίδραση από τις 3.238 μονάδες, οι long πέρασαν το όριο των 910 μονάδων. Με τη συνδρομή αρκετών blue chips και μερική βελτίωση της αρχικά αρνητικής εικόνας των τραπεζικών. Για ένα 5λεπτο, η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 910, για να επανέλθουν οι πωλητές, με συνέπεια το «γύρισμα» εκ νέου σε αρνητικό έδαφος.

Στη συνέχεια, οι πιέσεις εντάθηκαν με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί και κάτω από το όριο των 900 μονάδων. 

Στα 8,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, καθώς είναι προφανές πως έχουν ενεργοποιηθεί αρκετές πωλήσεις, αλλά από την άλλη επιχειρείται η απορρόφηση της προσφοράς σε τιμές πάνω από τις 900 μονάδες του ΓΔ.

Τεχνικά, μας ενδιαφέρουν οι 905 και 902 μονάδες, ως βραχυπρόθεσμα σημεία (ημερήσια) όπου θα μπορούσε να υπάρξει άμυνα και αντίδραση από την πλευρά των αγοραστών.

Το 25% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις 4 τραπεζικές και συγκριτικά αυξημένη για Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Lamda Development, ΔΕΗ αλλά και Καράτζη, με τον βασικό μέτοχο να καλύπτει το απαιτούμενο όριο για την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Μεγαλύτερες οι πιέσεις και οι απώλειες για τις τραπεζικές, με ενδεικτικό το ότι ο κλαδικός δείκτης είναι σταθερά στο μείον και μάλιστα στις 11:15 καταγράφονταν οι μεγαλύτερες απώλειες. Στις 830 κατά 1,25% χαμηλότερα, με σταθερή και επίμονη προσφορά χωρίς την ανάλογη ζήτηση.

Στο 1,787 η Alpha Bank, στα 2,87 η Εθνική, στο 0,823 η Eurobank και στα 3,16 ευρώ η Πειραιώς. Συγκριτικά μικρότερες απώλειες για την ΕΤΕ και μεγαλύτερες για την Πειραιώς.

Καλύτερη εικόνα στα blue chips και μετοχές-σηματωρούς, με αρκετές να βγάζουν αντίδραση.

Στις 2.275 ο FTSE25, με θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo και Viohalco, Fourlis, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v