Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπό πίεση βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης

Μεγαλύτερη η πίεση που δέχεται η εγχώρια αγορά έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών. Οριακά πάνω από τις 900 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης. Στις τραπεζικές μετοχές καταγράφονται οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις.

ΧΑ: Υπό πίεση βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης

Κατ' αρχάς ψύχραιμα αντιδρούν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ. Η βελτιωμένη προσυνεδριακή εικόνα της Wall Street διευκολύνει τους χειρισμούς διαχείρισης της «κινεζικής κρίσης», που από νωρίς επιχειρείται σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλες ευρω-αγορές.

Στις 13.006 με οριακά θετικό πρόσημο ο DAX στο γερμανικό χρηματιστήριο, σε ανοδική αντίδραση από τις 3.239 μονάδες -με 0,47%- παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500. Κοινή εκτίμηση πως από τη διάρκεια, την ένταση και έκταση της κρίσης θα εξαρτηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία, με τα χρηματιστήρια να λειτουργούν προεξοφλητικά.

Στην αγορά της Λεωφ. Αθηνών, εκτός από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα αντίδρασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κυμαίνεται με αρνητικό πρόσημο. Με χαμηλό στις 897,37 μονάδες, λίγο πριν τις 12:15 και... υψηλό στις 911,94 μονάδες, στις 11:55.

Εύλογα στην αρχή της συνεδρίασης, στο πρώτο 15λεπτο, πραγματοποιήθηκε σημαντικό μέρος των εντολών πώλησης, για να ακολουθήσει μικρής έκτασης αντίδραση. Στα 2 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των συναλλαγών που έγιναν στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης, ενδεικτική της μέτριας έκτασης προσφοράς που βγήκε σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης. Μάλιστα χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αποδίδεται όχι τόσο σε υπερπροσφορά από την πλευρά των πωλητών όσο στην απροθυμία των αγοραστών. Με τους δεύτερους να εκτιμούν πως στις συνεδριάσεις που ακολουθούν, θα μπορούσαν να βρουν καλύτερες/χαμηλότερες τιμές.

Στον τραπεζικό κλάδο καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες, με το 20% του τζίρου να αλλάζει χέρια σε Εurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς. Σταθερή η προσφορά στον κλάδο, πρακτικά σε συνέχεια των εντολών της Παρασκευής. Ωστόσο συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα blue chips (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ και Mytilineos) αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς.

Με απώλειες 2,05% στις 823 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με πολύ μικρότερες (0,75%) ο FTSE25, στις 2.267 μονάδες, με την απόκλιση του κλάδου-κλειδί σε σημαντικό discount έναντι των μη τραπεζικών.

Στο 0,8115 η Eurobank, διορθώνει 2,12%, στα 2,851 με 1,14% η Εθνική, στο 1,773 με 2,26% η Αlpha Βank. Κατά 2,15% χαμηλότερα, στα 3,15 ευρώ η Πειραιώς. Συγκριτικά μικρότερες απώλειες για την ΕΤΕ. Μόλις 5 από τα 21 blue chips, με θετικό πρόσημο. Με αγοραστές ο ΟΤΕ στα 13,66, ο ΟΠΑΠ στα 11,35 ευρώ συντελούν στον περιορισμό της διόρθωσης του δείκτη. Με θετικό πρόσημο και οι Jumbo, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Στις 32/81 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Doppler, Flexopack, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, Intrakat, Καρέλια, με μεγαλύτερο ποσοστό.

Στα 35,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 15:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v