Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κράτησαν οι άμυνες στις 900 μονάδες

Παρά τις ισχυρές ενδοσυνεδριακά πιέσεις ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από το ψυχολογικό όριο. «Αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες με πτώση 2,1%. Με θετικό πρόσημο Ελλάκτωρ, ΕΤΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Κράτησαν οι άμυνες στις 900 μονάδες

“Non stop” η “νότια” κίνηση για τους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους “sellers” να πιστώνονται, με χαρακτηριστική ευκολία, την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με το σημερινό κλείσιμο να είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/12/2019 (892,06 μονάδες).

Με το “εξαρέ” των πτωτικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 4,76%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, καταγράφει απώλειες 6%.

Να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών και παραπέμπουν στο διάστημα από 14 έως και 27/12/2018, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα ήταν κρίσιμη για τις Αγορές, μετά την ευδιάκριτη υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή, αλλά και από το γεγονός ότι σήμερα επέστρεψαν οι συναλλαγές στο Κινεζικό Χρηματιστήριο, όπου παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις Αγορές με ρευστότητα ύψους 1,2 τρισ. γουάν ($173,8 δισ.) μέσω reverse repo, $400 δισ. “εξαϋλώθηκαν” από τον χρηματιστηριακό δείκτη της Κίνας, ενώ οι Επενδυτές προχώρησαν και σε πώληση του Κινεζικού Γουάν.

Πιο συγκεκριμένα, “βουτιά” έως 9%, έφθασαν να σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, κατά την πρώτη συνεδρίαση από τις 23 Ιανουαρίου, έπειτα από τις διακοπές για το Κινεζικό Σεληνιακό νέο έτος. Η λήξη των συναλλαγών, βρήκε τον Shanghai Composite με απώλειες 7,72% και τον CSI 300 με απώλειες 7,88%.

Παρά ταύτα, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έκαναν μία προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, όμως την προσπάθεια επιστροφής του ανοδικού βηματισμού στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street, δεν ακολούθησε το Χ.Α. και αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες των Εγχώριων Αναλυτών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ξένων Διαχειριστών, “το κακό για τις Αγορές δεν είναι όταν λαμβάνει χώρα μία αρνητική είδηση – εξέλιξη, αλλά όταν αυτή δεν μπορεί να τιμολογηθεί από την Επενδυτική Κοινότητα και μία τέτοια περίπτωση δείχνει η εξάπλωση του κορωνοϊού”.

Από την άλλη, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 1,185% η απόδοση του 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η αισθητή υποχώρηση του τζίρου, η επιμένουσα αδύναμη εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη και η ελαχιστοποίηση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο η μετοχή του ΟΛΠ (+1,39%) διασώζονταν αμετάβλητη, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερπενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε αισθητά προς το τέλος.

Συνεχίζει να προβληματίζει η εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές που περίμεναν σχετικά καλύτερη εικόνα, λόγω και επικείμενης έκδοσης ομολόγου από την Alpha Bank, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, αλλά και λόγω της σημερινής τηλεδιάσκεψης της Πειραιώς.

Στη λύση του εταιρικού μετασχηματισμού, με απόσχιση του κλάδου Τραπεζικών εργασιών και εισφορά του σε νέα Θυγατρική και μετατροπή της Εισηγμένης σε Εταιρεία Συμμετοχών θα προσφύγει η Πειραιώς, προκειμένου να διενεργήσει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ύψους, περίπου, 6 δισ. ευρώ.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, η Διοίκηση της Πειραιώς θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους Αναλυτές για τις τάσεις της Αγοράς, καθώς και για το επικαιροποιημένο πλάνο μείωσης των NPEs, μετά τη ψήφιση του σχεδίου “Ηρακλής”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-1,27%), Eurobank (-3,06%) και Πειραιώς (-0,93%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Εθνικής (+1,18%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 812,59 μονάδες (-3,33%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 830,92 (-1,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,20%.

Για τον εν λόγω δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις στις 812 και 800 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 888 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα απαιτήσει επιθετικότερες κινήσεις μείωσης θέσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένοντας στον κλάδο, καθησυχαστικός για τις Ελληνικές Τράπεζες εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα Συνεδρίου στην Αθήνα. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ο Τραπεζικός τομέας έχει επαρκή κεφάλαια στην Ελλάδα.

Προέβλεψε ότι η Ελληνική Οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό 2,2% το 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ βλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος.

Εν τω μεταξύ, την εντολή στη Citi ως “Structuring Advisor”, στις Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ως “Joint Bookrunners” και την Alpha Finance ως “co-lead” να προχωρήσουν σε επενδυτικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Παρίσι από αύριο 4 Φεβρουαρίου, έδωσε η Alpha Bank (προσδοκά να αντλήσει ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ). Η έκδοση του ομολόγου Tier II θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα (πληροφορίες αναφέρουν εντός εβδομάδας).

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, “η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με ‘Caa2’ και ‘CCC’, από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Ελλάκτωρ (+1,64%), Jumbo (+0,16%), ΟΛΠ (+1,39%), ΟΠΑΠ (+0,09%), ΟΤΕ (+0,59%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “τον δρόμο για την εισφορά και του Εμπορικού Κέντρου ‘The Mall Athens’ από τη Lamda Develοpment στη Θυγατρική ‘Lamda Malls’ και την έναρξη των διαδικασιών εισόδου της Τελευταίας στο Χρηματιστήριο, ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ στις 27 Ιανουαρίου, εγκρίνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο με το οποίο λύνεται η πολυετής πολεοδομική εκκρεμότητα στο μεγαλύτερο Εμπορικό Κέντρο της Χώρας. Η επίλυση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, επιτρέπει στη Διοίκηση της Lamda Develοpment να εισφέρει και το ‘The Mall Athens’ στη ‘Lamda Malls’, μειοψηφικό ποσοστό της οποίας ελέγχει ο Αμερικανικός Επενδυτικός Όμιλος ‘Varde Partners”.

Από την άλλη, η Hard Rock International κατέθεσε προδικαστική προσφυγή στην Ελλάδα, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, η Hard Rock πιστεύει ότι η απόφαση της ΕΕΕΠ είναι εσφαλμένη. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση “παραμένει βέβαιη για την προσφορά της και πιστεύει ακράδαντα ότι η πρότασή της είναι η καλύτερη για το έργο του Ελληνικού και την Ελλάδα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Lamda Development (-1,98%) συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 8,49 ευρώ και επόμενες στηρίξεις στα 7,69 και 7,05 ευρώ.

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 24/1 για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,55%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η στήλη είχε εγκαίρως ειδοποιήσει για τις πιέσεις που δέχονται διεθνώς οι μετοχές των Αεροπορικών Εταιρειών, καθώς ο κορωνοϊός αναμένεται να επηρεάσει τις μετακινήσεις και τον Τουρισμό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το ημερήσιο “stop long” στα 8,19 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 8,20 ευρώ) και πρώτη σημαντική αντίσταση στα 9,08 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 5.007.000 νέες μετοχές της Euroxx, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της μη Εισηγμένης Εταιρείας “Αττικές Επενδύσεις Α.Ε. Ακινήτων”. Από σήμερα, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. ανέρχεται σε 14.791.000.

Επίσης, από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Doppler ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με νέα ονομαστική αξία €0,19 (από €0,36) ανά μετοχή.

Η Frigoglass ανακοίνωσε ότι η Θυγατρική της Frigoglass Finance B.V. ολοκλήρωσε επιτυχώς την 31η Ιανουαρίου 2020 την τιμολόγηση της προσφοράς των ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης συνολικού ύψους €260 εκατ. με επιτόκιο τοκομεριδίου 6,875% και λήξης 2025 (οι “ομολογίες”). Η τιμή έκδοσης των ομολογιών ορίστηκε σε 100%.

Δήλωσε παρουσία και σήμερα ο πωλητής στην Frigoglass (-2,34% και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), ξεχωρίζει θετικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Ιντερτέκ (+3,49%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Lavipharm (+3,57%), ενώ οι φήμες για πιθανή επανάληψη του φαινομένου Καράτζη, ώθησαν σε υψηλά 125 μηνών την Flexopack (+6,58%, η Διοίκηση είχε διαψεύσει κάθε ενδεχόμενο εξόδου, στην τελευταία γ.σ.).

Όλο και πιο κοντά στα ιστορικά υψηλά ο Καρέλιας (+2,76%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Κέκροπα (+3,23%), Μοτοδυναμική (+1,87%), Ιντρακάτ (+0,31%), Κυριακούλη (+5,56%), Intralot (+0,54%) και MIG (+2,71%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 905 μονάδων, ενεργοποίησε το “stop long”, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 950 μονάδων. Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίζουν να δείχνουν καλύτεροι, οι επόμενες στηρίξεις στις 897, 888 και 878 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 2255 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 2305 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Επενδυτές θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και ίσως επηρεάσει το ενδιαφέρον τους παρά τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Αναμένεται μεταβλητότητα και στενή συσχέτιση με τις μεγάλες Αγορές του εξωτερικού”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η αποφυγή ανάληψης ρίσκου αναμένεται να συνεχιστεί, βραχυπρόθεσμα, στις Αγορές μετοχών.  Η Αγορά της Κίνας άνοιξε για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου και κατέγραψε σημαντικότατες απώλειες, παρόλα τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Εκτιμούμε ότι θα επανέλθει η ψυχραιμία στους διεθνείς δείκτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε το μέγεθος των πιθανών πιέσεων και τα επίπεδα τα οποία θα μας βρουν στην πλευρά των αγοραστών. Σήμερα, θα έχουμε τις μετρήσεις των δεικτών PMI Markit για Ελλάδα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ”, σημειώνει ο Leon Depolas Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 920 μονάδες. Η έκτακτη γ.σ. ενέκρινε τη διάσπαση της Eurobank δι’ απόσχισης κλάδου με σύσταση νέας Εταιρείας - Πιστωτικού Ιδρύματος με την επωνυμία Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία καθώς και το σχέδιο διάσπασής της. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Eurobank Holding θα εγγράψει λογιστικά τη ζημιά ύψους περίπου €1,5 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2020, από τη μεταβίβαση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Cairο’ και από τη δωρεάν απόδοση στους Μετόχους της του 75% των ίδιων τίτλων. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της νέας Eurobank θα ανέρχεται σε €4,2 δισ., ενώ θα κατέχει και τους Tier II τίτλους, ύψους €950 εκατ. Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε €4,05 δισ., διαιρούμενο σε 3.683.244.830 μετοχές, ονομαστικής αξίας €1,10 εκάστη. Το σύνολο των παραπάνω μετοχών θα κατέχεται από τη Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, η οποία θα διατηρήσει ίδια κεφάλαια της τάξης του €1,6 δισ. και θα απορροφήσει την ζημία από την τιτλοποίηση. Με βάση το σχέδιο διάσπασης, η Eurobank Συμμετοχών θα διατηρήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης του project ‘Cairo’. Το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης θα πωληθεί στη ‘doValue’, έναντι τιμήματος της τάξης των €75 εκατ., ενώ το 75% θα αποδοθεί, δωρεάν, στους Μετόχους της Συμμετοχών. Η δωρεάν απόδοση θα γίνει με εις είδος διανομή και αναμένεται να διενεργηθεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον Ιούνιο”, αναφέρει η Merit Sec.

“Τo άστατο κλίμα τόσο των Ξένων Αγορών, όσο και των γεωπολιτικών, σίγουρα επηρεάζουν την κίνηση του Χ.Α., με την Ελληνική Αγορά να συμπεριφέρεται πολύ πιο ώριμα από ότι στο παρελθόν”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από εκεί και πέρα, πάρα πολλά θα κριθούν από την απώλεια, ή μη των 900 μονάδων, καθώς καθοδική διαφυγή θα χαλάσει το κλίμα και θα επιδεινώσει την ψυχολογία των Επενδυτών.

Συνεχίζει να προβληματίζει έντονα η εικόνα κόπωσης – διόρθωσης στον Τραπεζικό κλάδο, λόγω της αναμονής και της μειωμένης ορατότητας που υπάρχει για το σχέδιο “Ηρακλής”. Η αναμονή προκαλεί αμηχανία στον κλάδο, που μετά το ράλι του 2019 εύλογα αποφορτίζει τώρα.

Θεωρητικά, δεν υπάρχει άλλος αρνητικός παράγοντας που να επηρεάζει την Εγχώρια Αγορά, πλην της έξαρσης του ιού από την Κίνα που άλλαξε διεθνώς το status quo στις Αγορές, φέρνοντας μία διόρθωση εξορθολογισμού και αποφόρτισης.

“Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, παρόλα αυτά από την στιγμή που μετοχές, τεχνικά, μας δίνουν έξοδο, θα πρέπει να αυξάνουμε ρευστότητα μέχρι να έχουμε κάποια νέα τεχνικά δεδομένα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη, ήταν η επικράτηση των πωλητών, κατά την σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετική αντίδραση στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Μικρές πιέσεις σε Ευρώ και Πετρέλαιο.

“Το ξέσπασμα του κορωνοϊού, μπορεί να περιορίσει την αύξηση της κατανάλωσης Πετρελαίου και να οδηγήσει σε πλεόνασμα παραγωγής, έναντι της ζήτησης, αν συνεχίσει να εξαπλώνεται”, εκτιμά η Fitch.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $9300 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

“Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι θα βοηθήσει τις Εταιρείες που παράγουν Προϊόντα ζωτικής σημασίας, να επαναλάβουν τις εργασίες τους το ταχύτερο δυνατό”, σύμφωνα με το Κρατικό Τηλεοπτικό Δίκτυο CCTV, το οποίο επικαλείται συνάντηση υπό την Προεδρία του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.

Σε συρρίκνωση παρέμεινε ο τομέας Μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας, ωστόσο, ταχύτητα. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες, τον Ιανουάριο, που ήταν και το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 9 μηνών. Ήταν ελαφρώς καλύτερος από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 μονάδες και πιο κοντά στο όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τον Δεκέμβριο ήταν 46,3 μονάδες.

Σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία, εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Μπλοκ. η Βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης. Ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 48,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τη θετική της στάση για τα ομόλογα των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς επαναδιατυπώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Ο Οίκος επισημαίνει την αναβάθμιση της σύστασης για τους τίτλους από τη Fitch, σε συνέχεια της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου.

“Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στις 108,4, από 109,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα”, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στα εισοδήματα τα οποία αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις Νόμου με τις οποίες μειώθηκε από 10%, σε 5% ο συντελεστής φορολογίας των μερισμάτων, με αντίστοιχη μείωση του συντελεστή παρακράτησης του συγκεκριμένου φόρου”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 911,94 (+0,11%) και 897,39 μονάδες (-1,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 905,14 (-0,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 903,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος στα 63,8 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΣΑΡ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική και Σαράντης και στο χαμηλό οι Motor Oil, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.174 συμβόλαια).

Στα 9.796 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.870 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.669, 1.551 για τον Φεβρουάριο και 118 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.274) κινήθηκε μεταξύ 2.251 και 2.285 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Εθνική, 7.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.056), Alpha Bank (2.050), Πειραιώς (2.198), ΔΕΗ (701), Ελλάκτωρα (2.482), Μυτιληναίο (1.551), MIG (2.102), ΑΔΜΗΕ (332), Εθνική (3.290), ΓΕΚ (168), ΟΠΑΠ (345), ΟΤΕ (357), Cenergy (133), Ιντρακόμ (109), Viohalco (266), Τρ. Αττικής (224), Lamda Development (283).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.537, Alpha Bank 41.436, MIG 84.386, Εθνική 38.573, ΔΕΗ 14.922, Ελλάκτωρα 24.712, Μυτιληναίο 14.544, Πειραιώς 29.396.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.183.582 τεμ. (19.183.582), ΔΕΗ 6.083.753 τεμ. (6.083.753), Eurobank 56.399.943 τεμ. (56.399.943), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 12.734.967 (12.734.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v