Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το επικίνδυνο φλερτ με τις 900 μονάδες

Νέες πιέσεις σήμερα στις ελληνικές μετοχές με παράλληλη υποχώρηση blue chips και τραπεζών. ΟΤΕ, Titan, ΔΕΗ, Motor Oil και Eurobank δέχτηκαν τις περισσότερες ρευστοποιήσεις. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται ο όγκος των συναλλαγών.

ΧΑ: Συνεχίζεται το επικίνδυνο φλερτ με τις 900 μονάδες

Και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει την υψηλής συσχέτιση του Χ.Α. με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όταν οι τελευταίες κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα και με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως συνήθως, να δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτωτική κίνηση.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, η ευδιάκριτη κόπωση στις περισσότερες από τις, θεωρούμενες, Δεικτοβαρείς μετοχές και το σαφώς μικρότερο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο “να πάρουν κεφάλι” και να το διατηρήσουν μέχρι το τέλος των συναλλαγών, στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Στα θετικά, η μικρή ενεργοποίηση των αγοραστών, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα αντανακλαστικά της Αγοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, δείχνουν να οδεύουν προς νέα ιστορικά χαμηλά, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,016% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, δηλώνουν όλο και περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας τόσο την πλαγιοκαθοδική κλίση που έχουν πάρει οι βασικοί δείκτες της Αγοράς, προεξάρχοντος του Τραπεζικού, όσο και την επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, πράγμα που αποτελεί τροχοπέδη σε όποια προσπάθεια ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς (-0,67%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,06%), Εθνική (-0,28%) και Eurobank (-1,63%).

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 789,24 (-1,76%) και 806,64 μονάδων (+0,40%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 801,32 (-0,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 798,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,61%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/10/2019 - 783,28 μονάδες).

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στις 846 μονάδες, ενώ αν χαθεί η στήριξη στις 800 – 789 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση και χαμηλότερα των 780 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, mandate σε Goldman Sachs, UΒS, Barclays, BNP, Credit Suisse και Nomura για συναντήσεις με τους Επενδυτές, έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ενόψει νέας έκδοσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς προτίθεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών εντός της εβδομάδας, με στόχο να αντλήσει έως και 500 εκατ. ευρώ (το μέγιστο που μπορεί να σηκώσει, βάσει των υφιστάμενων περιορισμών για την αναλογία των Tier II στα συνολικά κεφάλαια).

Οι συναντήσεις με τους Επενδυτές για το premarketing του τίτλου ξεκίνησαν σήμερα.

Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση “Caa3” και “CCC” από Moody's και S&P αντίστοιχα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “με δύο κινήσεις, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις ‘εντυπώσεις’ στις Αγορές, αλλά και να περιορίσει τις δαπάνες τόκων του Ελληνικού Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι άλλες από την έκδοση 30ετους ομολόγου, στο πλαίσιο της ανταλλαγής τίτλων με την Εθνική Τράπεζα και την έκδοση 15ετους ομολόγου, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,89%), Viohalco (+0,41%), ΕΕΕ (+0,30%), Jumbo (+0,70%), Σαράντης (+1,81%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,95%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Lamda Development.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 13.084.373 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ (-1,04% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης έκτακτου μερίσματος, από 2.900 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €11,26. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 334.707.816. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €11,53.

Για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 11,11 ευρώ, ενώ στα 11,91 και 12,64 ευρώ, εντοπίζονται οι πρώτες αντιστάσεις.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ (-3,29% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη, σήμερα ο τίτλος έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 14,00 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτος στόχος για τους “buyers” παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 14,48 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 13,30 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς το σημερινό +7,81%) για την Μινέρβα και το +13,59% για την Κορδέλλου, χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο οι αγοραστές στην Βιοκαρπέτ (+3,03%) και στον Logismo (+7,89%), ενώ στην περίπτωση του δεύτερου και μετά τα μισά της συνεδρίασης, δεν υπήρχε αγοραστής μέχρι το ανώτατο όριο πτώσης (!).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μύλους Κεπενού (+7,89%) και Space (+0,35%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Ιντερτέκ (+3,59%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Audiovisual (+0,74%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Medicon (+1,43%) και Κρι Κρι (+2,56%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Q&R (+2,52%), Foodlink (+0,88%), MIG (+1,85%), Autohellas (+0,50%), BriQ (+0,93%) και Quest (+1,11%).

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 950 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 926 και πρώτη στήριξη στην ζώνη 897 – 890 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2252 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 2300 – 2305 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 922 μονάδες (ΚΜΟ 20). Τα σημαντικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας είναι η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 12/02 και τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου 2019 της CCH την Πέμπτη 13/02”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit Sec.

“Σήμερα η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε εκ νέου πτωτικά, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεχίζουν να επηρεάζουν”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών θα οδηγήσουν το Χ.Α. χαμηλότερα και είναι πιθανή μία νέα δοκιμασία της στήριξης των 900 μονάδων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Παρά την αδύναμη εικόνα των τελευταίων ημερών, η γενική εικόνα, παραμένει θετική. Ο ΓΔ κινείται σε ανοδικό κανάλι, που αυτή τη στιγμή, έχει κάτω όριο τις 894 και πάνω όριο τις 965 μονάδες. Στήριξη 900 – 890 και αντίσταση οι 925 – 930 μονάδες. Παρόμοια εικόνα για τον FTSE25, ενώ ο Τραπεζικός, πιο αδύναμος, οδεύει προς τον ΚΜΟ 200 ημερών, στις 787 μονάδες”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Σήμερα έληξε η διαδικασία της Α.Μ.Κ. της Άβαξ, ενώ την Τρίτη η ΕΧΑΕ οργανώνει εκδήλωση για Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων (Εισηγμένες και υπό εισαγωγή). Την Τετάρτη έχουμε αναγγελία αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και την Πέμπτη αποτελέσματα μεγεθών της ΕΕΕ για το 2019. Η χαμηλή επενδυτική ψυχολογία διαμορφώνει προϋποθέσεις να δοκιμαστεί πάλι η αντοχή των 900 μονάδων για τον ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ανησυχίες για την οικονομική δραστηριότητα λόγω ιού παραμένουν και για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να τηρούμε στάση αναμονής. Στο εσωτερικό, κλειδί για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔ αποτελεί ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς περαιτέρω διολίσθηση αλλοιώνει την μέχρι τώρα ανοδική προσπάθεια. Η εβδομάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανακοίνωση μετοχικών αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI (Τετάρτη), τα αποτελέσματα της ΕΕΕ (Πέμπτη) και την αρχική μέτρηση του ΑΕΠ Δ’ τριμήνου της Ευρωζώνης (Παρασκευή)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Κάθε φορά που η Αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο, ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ανακόπτει την κίνηση, μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2016 και τις τελευταίες Α.Μ.Κ.”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις Εισηγμένες και μένει να δούμε αν μπορέσουν να συντηρήσουν, ή και να ενισχύσουν τα επίπεδα τιμών, εξισορροπώντας, πιθανόν και την πίεση του Τραπεζικού κλάδου, μέχρι να αποτιμηθεί πιο σωστά, σε σχέση με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, περιμένοντας ότι τόσο τα κέρδη των Εταιρειών μπορεί να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και οι αναβαθμίσεις των Οίκων αξιολόγησης να παίξουν σημαντικό ρόλο, στην εισροή νέων κεφαλαίων στο Σύστημα.

Από την άλλη μας ανησυχεί ο χαμηλός τζίρος της Αγοράς, έστω και αν αυτό είναι θετική ένδειξη, όσο το Χρηματιστήριο δοκιμάζει διόρθωση.

Ο Τραπεζικός κλάδος, σε κάθε περίπτωση, είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά, μιας και οι υπόλοιποι τίτλοι δεν μπορούν να οδηγήσουν με σημαντικές υπεραξίες τον ΓΔ.

“Το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι επιλογές μας πρέπει να στηρίζονται στις προσδοκίες αύξησης κερδών των Εταιρειών”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απώλειες, πλην Κίνας, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες και για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $9850 κινείται το Bitcoin.

“Τα θεμελιώδη στοιχεία της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν αμετάβλητα και αναμένεται πως ο αντίκτυπος της επιδημίας του νέου ιού θα είναι βραχύβιος”, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επιθεωρώντας τις προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της νέας ιογενούς πνευμονίας στο Πεκίνο.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους 4 μήνες υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, λόγω, κυρίως, των φόβων πως η Κίνα δεν θα καταφέρει να περιορίσει την έξαρση του κορωνοϊού. Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη διολίσθησε στις 5,2 μονάδες, από 7,6 τον Ιανουάριο. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 4,1 μονάδες.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τον κορωνοϊό, ως πιθανή απειλή για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 911,46 (+0,06%) και 899,99 μονάδων (-1,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 904,68 (-0,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 902,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,87%.

Ο τζίρος στα 54,1 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤΙΚΑ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, παρά ταύτα 15 τίτλοι (όχι όλοι με πειστικές συναλλαγές), τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.671 συμβόλαια).

Στα 9.236 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.287 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.142, 940 για τον Φεβρουάριο και 202 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.258,25) κινήθηκε μεταξύ 2.249 και 2.277 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 ΟΠΑΠ, 10.000 MIG, 9.800 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.501), Alpha Bank (2.917), Πειραιώς (2.819), ΔΕΗ (820), Ελλάκτωρα (1.252), Μυτιληναίο (417), MIG (2.593), Τρ. Αττικής (154), Εθνική (2.391), Intralot (216), ΟΤΕ (325), ΟΠΑΠ (398), ΑΔΜΗΕ (192), Lamda Development (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.982, Alpha Bank 46.368, MIG 82.200, Εθνική 35.261, ΔΕΗ 14.034, Ελλάκτωρα 22.484, Μυτιληναίο 14.406, Πειραιώς 28.724.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                        Name of Issuer               NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.228.285 τεμ., (από 42.203.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.810.392 τεμ. (16.810.392), ΔΕΗ 3.098.119 τεμ. (3.098.119), Eurobank 56.387.593 τεμ. (56.635.584), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (11.212.089), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v