Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρτύριο της... σταγόνας στο Χρηματιστήριο

Σε τροχιά επαναφοράς ο Γενικός Δείκτης, που πλησιάζει τις 910 μονάδες με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο. Η αδύναμη εικόνα για τις τράπεζες που χάνουν 10% από την αρχή του έτους και οι πιέσεις στα blue chips. Η προϋπόθεση για αλλαγή τάσης.

Μαρτύριο της... σταγόνας στο Χρηματιστήριο

Επέστρεψαν τα ρεκόρ στη Wall Street, συνεχίζεται η επικίνδυνη δοκιμασία με τις 900 μονάδες στο ΧΑ.
Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500, με «καύσιμα» από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις προβλέψεις για την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών της οικονομίας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα δεν έχει τέλος το «μαρτύριο της σταγόνας» καθώς η πλειονότητα των ξένων απέχει ή τηρεί στάση αναμονής, οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν και συν τοις άλλοις, σε ένα χρηματιστήριο τόσο «ρηχό» όπως το ελληνικό αρκούν συναλλαγές λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να κρατηθεί σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 935 μονάδων.

Στις 902,98 ο Γενικός Δείκτης, με όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο διολίσθησης και καταγραφής τιμών με το «8άρι» μπροστά και σε κλείσιμο συνεδρίασης. Στις 2.261,63 μονάδες ο FTSE25, με πωλήσεις και πιέσεις σε αρκετά blue chips, στις 798,47 ο Δείκτης Τραπεζών, χάνοντας σε τελική τιμή την περιοχή των 800 μονάδων.

Εμφανής η προβληματική εικόνα του τραπεζικού κλάδου, σχεδόν καθημερινά αναφερόμαστε στην αδύναμη θέση του, τάση που εξελίσσεται από την αρχή του έτους και αποδίδεται στην κωλυσιεργία σχετικά με την υλοποίηση του «Ηρακλή», στην επιφυλακτική στάση πολλών funds αλλά και την προσπάθεια διαρκείας λίγων ξένων παικτών να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Με την έκθεση της Goldman Sachs να επιτείνει την αρνητική κατάσταση, συνάμα προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της.

Από τον κλάδο η προσοχή είναι στην Πειραιώς, καθώς ακολουθεί στα βήματα της Alpha Bank, με την έκδοση Tier II. Στα 2,98 ευρώ η μετοχή.

Περιορισμένης έκτασης πωλήσεις/πιέσεις σε μετοχές-σηματωρούς και χαμηλότερες τιμές για ΔΕΗ, TITC, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, με σημαντική διόρθωση για την τελευταία.

Προφανώς και η εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό είναι εντελώς αναντίστοιχη με αυτήν της αγοράς ομολόγων, της θετικής εικόνας των κρατικών τίτλων, της ενθαρρυντικής υποδοχής από τους επενδυτικούς οίκους.

Την ώρα που η HSBC βλέπει ευκαιρίες και από το 7ετές, η Goldman Sachs κατακεραυνώνει τον τραπεζικό κλάδο και «πυροβολεί» την Πειραιώς, λίγες μέρες πριν την έκδοση των ομολογιών. Και σε πλήρη αντίθεση με έναν άλλο επενδυτικό οίκο, που αναθεωρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ίδιας τράπεζας.

Δεν μας τα λένε καλά τα ξένα σπίτια και αυτό είναι πλέον κοινό μυστικό σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία. Ωστόσο η ουσία είναι πως ο κλάδος μετρά απώλειες σχεδόν 10% από την αρχή του έτους και ότι ορισμένα χαρτοφυλάκια μαζεύουν ό,τι προσφέρεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες και από αυτές του 2015. Παράδοξες καταστάσεις...

Παράλληλα με πιεστικές εντολές, σχεδόν στο κλείσιμο της συνεδρίασης, επιτυγχάνεται η διαμόρφωση χαμηλών τιμών, δημιουργείται στρεβλή εικόνα, όπως ενδεικτικά έγινε με τον ΟΤΕ. Στα 13,81 ευρώ η τελική τιμή και χαμηλή ημέρας, με το διάγραμμα της μετοχής να ενισχύει τη συγκεκριμένη προσέγγισή μας.

Τεχνικά για τον ΓΔ ορατός είναι ο κίνδυνος διολίσθησης εντός της ζώνης που εκτείνεται από τις 899 και μπορεί να φτάσει έως τις 880 μονάδες. Ενδεχόμενο που θα εξαρτηθεί από τον τραπεζικό κλάδο και την πορεία 3-4 δεικτοβαρών blue chips.

Για τη μερική -έστω βραχυπρόθεσμη- αλλαγή τάσης (σε εβδομαδιαία τάση) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επάνοδος (σε κλείσιμο) πάνω (τουλάχιστον) από τις 910 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v