Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τροχιά... επαναφοράς ο Γενικός Δείκτης

Με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού, μετά και το θετικό σήμα από JP Morgan, η πορεία του ΓΔ πάνω από τις 910 μονάδες. Αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αντιδρά η ΔΕΗ. Αυξημένος ο τζίρος. Ικανοποιητική εικόνα στα «μεσαία».

ΧΑ: Σε τροχιά... επαναφοράς ο Γενικός Δείκτης

Προσπάθεια ανάκαμψης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού και προσδοκιών λόγω του συνεχιζόμενου ράλι στη Wall Street.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές, ο έλεγχος περνά στα χέρια των long, με τον DAX ισχυρά υψηλότερα, με 1,15% στις 13.623 μονάδες. Την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του S&P500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από νέο υψηλό, των 3.361 μονάδων.

Στο ΧΑ καταλυτική η παρέμβαση της JP Morgan, ξεκάθαρα υπέρ του τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα για Alpha Bank και Πειραιώς, στη γραμμή της Citigroup και ξεκάθαρα απέναντι στην υποτιμητική Goldman Sachs. Αντικρουόμενα συμφέροντα και θέσεις των πανίσχυρων επενδυτικών οίκων για τον κλάδο-κλειδί, αντιπαράθεση short vs long, ακόμη και με «περίεργες» εκθέσεις, κάτι που από νωρίς αναδείξαμε στον Εκηβόλο.

Τι σηματοδοτεί η έκδοση νέου Tier II από την Πειραιώς μάς αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης και μόνο μία απλή σύγκριση με την προηγούμενη/περυσινή αναδεικνύει τα οφέλη για τη συγκεκριμένη τράπεζα αλλά όχι μόνο. Εχει προηγηθεί η Alpha Bank με τη δική της, που σημειωτέον αξιολογήθηκε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής.

Προφανές πως δεν θα αργήσει η ώρα που η ΕΚΤ θα δώσει την αξιολόγηση στα assets των τραπεζών και πιθανότατα πρώτα σε αυτό της Alpha Bank.

Απαραίτητη η κάπως μακροσκελής αναφορά μας, καθώς κλάδος-καταλύτης για τη διαμόρφωση της τάσης των δεικτών είναι ο τραπεζικός. Καλώς ή κακώς, δεν είναι αυτό το θέμα μας, τώρα.

Συνεπώς στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με κινήσεις των long από την αρχή, κιόλας, με αποτέλεσμα το συν 2,17% του ΔΤΡ και την επαναφορά του προς τις 820 μονάδες. Στις 833 η κοντινή αντίσταση για τον δείκτη, σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση του Ηλία Ζαχαράκη.

Συγκριτικά αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα, συνακόλουθα ο τζίρος.

Σε Eurobank και Πειραιώς ο μεγαλύτερος, με τον ΟΤΕ να παρεμβάλλεται δεύτερος και τις Εθνική, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Lamda Development, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil κ.α. να ακολουθούν. Ολες με θετικό πρόσημο, ενδεικτικό κλίματος και τάσης στα πρώτα 45' της συνεδρίασης που ξεκινά και εξελίσσεται με ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους αγοραστές.

Ισχυρότερη η τάση για την Πειραιώς, σημαντικό το ότι επανέρχεται άνετα πάνω από το όριο των 3 στα 3,058 ευρώ. Στο 0,795 η Eurobank, στο 1,757 με 2,59% η Alpha Bank, στα 2,892 η Εθνική.

Το overweight της JP Morgan για τον τραπεζικό κλάδο, η σχεδόν άμεση ανταπόκριση των αγοραστών, το συν για τον ΔΤΡ διευκολύνει και όσους ενεργούν στα blue chips.

Στα 13,84 ευρώ με αγοραστές η μετοχή του ΟΤΕ, με ζητούμενο την επαναφορά πάνω από τα 14 ευρώ. Στα 11,46 ο ΟΠΑΠ, στα 32,92 με λίγες πωλήσεις η Coca Cola -σε αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων, μεθαύριο Πέμπτη-, στα 9,28 η Mytilineos, στα 4,14 αντιδρά η ΔΕΗ, στα 18,87 η Motor Oil.

Στην περιοχή των 2.275-2.280 μονάδων ο FTSE25, με το «γύρισμα» σε θετικό πρόσημο της «βαριάς» Coca Cola να δίνει ώθηση στον δείκτη. Το ενδεχόμενο προεξόφλησης των μεγεθών του ομίλου θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των long, στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής. Σε συνδυασμό με το arbitrage με την CC/HBC στο Λονδίνο.

Ικανοποιητική η εικόνα στη μεσαία κατηγορία, στις 1.265 ο FTMidCap, με βοήθειες από Cenergy, AVAX, MIG, Autohellas, Quest, ΚΕΚΡΟΨ, IntraKat, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Στη σχέση 60/17 μεταξύ ανοδικών/πτωτικών αποτυπώνεται η βελτιωμένη εικόνα, μέχρι τις 11:15.
Μεγαλύτερη αντίδραση για CPI, Δρομέας, Μινέρβα, Καμπάς/Reds, Alumil κ.λπ.

Στα 6,2 εκατ. η αξία συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v