Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βουτιά στη ζώνη των 750 για τον ΓΔ

Βραχύβια η προσπάθεια αντίδρασης, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει βαριές απώλειες. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Μέσω ΟΠΑΠ και ΟΤΕ η επιχείρηση για «άμυνα». Αυξημένες οι συναλλαγές στην πτώση. Τα σινιάλα.

ΧΑ: Βουτιά στη ζώνη των 750 για τον ΓΔ

Πτωτικό «γύρισμα» στις ευρωπαϊκές αγορές, απόρροια της επιβάρυνσης που παρουσίασε η αγορά των futures στη Wall Street, από τις 11:00 και μετά.

Ετσι, μετά το αρχικά επιφυλακτικό ξεκίνημα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Μιλάνο, η διεύρυνση της αρνητικής απόκλισης στα συμβόλαια, και δη σε αυτό του S&P500, οδήγησε τους traders να αλλάξουν θέση -από αγοραστές να περάσουν σε πωλητές. Την ώρα που τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε πτωτικό «άνοιγμα» από 1,52% χαμηλότερα και τις 3.067 μονάδες, ο DAX κατέγραφε απώλειες 0,75% στις 12.045 μονάδες, ο CAC με 0,78% στις 5.422, ο ΙΒΕΧ με 1,27% στις 8.795 και ο ΜΙΒ με απώλειες 0,95% στις 21.742 μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Φρανκφούρτη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για μετοχές των Deutsche Bank, Daimler, Allianz, Henkel, Continental κ.α.

Στο ΧΑ, η προσπάθεια αντίδρασης κράτησε περί τα 30', με το αρχικά υψηλό των 776,46 μονάδων να σημειώνεται στις 10:40, στη συνέχεια να διολισθαίνει, να περνά σε αρνητικό έδαφος μετά τις 12:00, με χαμηλό στις 760 και μικρή αντίδραση προς τις 765 μονάδες, νωρίτερα. Περιορισμένης έκτασης οι συναλλαγές στο ανοδικό ημίωρο, δεν ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ., επιθετικότερες στη συνέχεια με το «γύρισμα» της αγοράς, φθάνοντας τα 20 εκατ. λίγο πριν τις 12:00.

Σε ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank το κύριο μέρος του τζίρου και με Eurobank, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ να συμπληρώνουν τη 10άδα.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης συνάγεται πως τόσο στην αρχική προσπάθεια αντίδρασης όσο και στη διόρθωση που ακολούθησε, πωλητές-αγοραστές είναι προσεκτικοί, αν και στο «γύρισμα» οι πωλήσεις ήταν κατά τι περισσότερες απ' ό,τι οι αγορές στην αρχή. Προφανώς αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι κυρίως βραχυπρόθεσμοι ενεργούν σε αυτή τη φάση της αγοράς και πως με την πρώτη αφορμή μειώνονται ή κλείνουν θέσεις που έχουν αγοραστεί την προηγούμενη/ες συνεδρίαση/σεις. Λογικό κάτι τέτοιο, σε μία αγορά με ευρεία μεταβλητότητα και σημαντική αύξηση των συναλλαγών/τζίρου.

Στο κόκκινο και οι 4 συστημικές, παραμένει ο κλάδος ο πλέον ευάλωτος σε κάθε διορθωτική αφορμή, όπως και τώρα.

Μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική, με 2,01% στα 2,097 ευρώ.

ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, από τα blue chips πρώτης γραμμής, με αγορές στα 10,40 και 12,80 αντίστοιχα. Με θετικό πρόσημο Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Fourlis. Με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες τα 16 από τα 21 μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη.

Για Jumbo, ΟΛΠ και Lamda Development το ποσοστό της διόρθωσης ξεπερνά το 2%, στα 29,50, χαμηλότερα κατά 1,50% η Coca Cola.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v