Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει και τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Τραπεζικές μετοχές, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και άλλα δεικτοβαρή blue chips βρίσκονται από την αρχή στο στόχαστρο των πωλητών. Με συνοπτικές διαδικασίες έχασε την πρώτη μάχη για τις 700 μονάδες ο ΓΔ. Μεγάλες πιέσεις και στα ομόλογα.

Χάνει και τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των εντεινόμενων ανησυχιών -πλέον- και στις ΗΠΑ. Με μεγάλο discount τα futures των βασικών δεικτών στη Wall Street, πάνω από τις 40 μονάδες ο δείκτης VIX, με τους traders να ενεργούν επιθετικά, καθότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Και ο χρόνος του σαββατοκύριακου που μεσολαβεί πολύς και σε οικονομική «μέτρηση».

Κρίσιμη και η προσεχής εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου για την οικονομία της Ευρωζώνης και την Πέμπτη είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση/διαχείριση της κρίσης.

Για το ΧΑ, η εβδομάδα έχει τη σημασία της, καθώς η Eurobank ανοίγει την αυλαία ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών τέταρτου τριμήνου/χρήσεως 2019.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης το ΧΑ, όπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, με τους ξένους να μειώνουν θέσεις, να αποχωρούν ευρύτερα από τα ελληνικά «περιουσιακά στοιχεία». Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις είχαν καταγραφεί πρόσφατα, όταν το GREK/ETF δέχτηκε ισχυρές πιέσεις λόγω εκροής ρευστότητας.

Από την αρχή της εβδομάδας έχει αρχίσει και «τσιμπάει» πάλι η απόδοση των ομολόγων, στα Α/Κ κυρίως τα μετοχικά έχουν -αναλογικά- σημαντικές εκροές. Ωστόσο η όξυνση της κατάστασης αποτυπώνεται ήδη από χθες, εντονότερα σήμερα, σε όλες τις χρονικές σειρές κρατικών τίτλων, με ενδεικτική του ομολόγου-αναφοράς, 10ετούς διάρκειας.

Σε βαθύ κόκκινο η Ευρώπη, σε βαθύτερο όμως η Αθήνα, με το ΧΑ να διορθώνει κατά 4,45%, σχεδόν διπλάσια απ' ό,τι ο ΜΙΒ στο Μιλάνο. Γεγονός που καταδεικνύει τη «ρηχότητά» του, όπως και την απόλυτη κυριαρχία των κάθε λογής funds. Ολων αυτών που οδήγησαν σε θέση πρωταθλητή την αγορά μας, τα ίδια που «στριμωχνόμενα» στην έξοδο τη βυθίζουν περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρωζώνη.

Επιθετικές οι πωλήσεις, κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 546 μονάδες να έχει απώλειες σχεδόν 40% (!) από την αρχή του έτους. Οχι πως η εικόνα για τα περισσότερα blue chips είναι πολύ καλύτερη, όμως για τον κλάδο-κλειδί ξεπερνούν σε έκταση και αυτήν του καλοκαιριού του 2015.

Προσπάθεια διαχείρισης επιχειρήθηκε λίγο μετά τις 11:15, με αγορές από χαμηλές τιμές σε τίτλους των Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ στον τίτλο του ΕΛΛΑΚΤΩΡα έγιναν αρκετές συναλλαγές σε θετικό πρόσημο, προς το 0,82 ευρώ.

Ευρεία μεταβλητότητα για το σύνολο των μετοχών-σηματωρών, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, AEGEAN, Lamda Development, ΔΕΗ.

Λίγο πριν τις 11:30, ο ΓΔ διόρθωνε 3,88% στις 699 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 546 μον. Στα 19,2 εκατ. ο τζίρος, με τη ροή εντολών να έχει κάπως επιβραδυνθεί μετά τις 11:15. Στο 1/9 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με απώλειες μεγαλύτερες του 5% για 27 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v