Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτάχυνση των πωλήσεων στο χρηματιστήριο

Μαζικές πωλήσεις στο χρηματιστήριο με δύο κύματα ρευστοποιήσεων, το πρώτο λίγο μετά τις 12:00 και το δεύτερο λίγο πριν τις 14:00. Κάτω των 7 δισ. η συνολική αξία των 4 συστημικών τραπεζών. Αντίσταση από Σαράντη.

Επιτάχυνση των πωλήσεων στο χρηματιστήριο

Εντείνονται οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό, δυσχεραίνει η κατάσταση (και) στις αγορές. Οι ειδήσεις για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, της έξαρσης των κρουσμάτων στην Ισπανία, ενεργοποίησαν σειρά πωλήσεων και σε futures δεικτών στη Wall Street και σε μεγάλη διόρθωση το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Από 1,70% χαμηλότερα, τις 3.061 τα συμβόλαια του S&P500, έως 2,35% και τις 8.730 μονάδες ο ΙΒΕΧ, στις 14:15.

Σε αυτό το κλίμα ανησυχιών και αβεβαιότητας διεθνώς, οι αγορές δέχονται πίεση, με βασικούς δείκτες σε κύρια χρηματιστήρια να διορθώνουν, πλέον, σε προβληματική έκταση. Στις 11.940 μονάδες, νωρίτερα, ο DAX.

Ούτως ή άλλως «ρηχό» το χρηματιστήριό μας, με τα funds να διαθέτουν μεγάλη έκθεση σε τραπεζικές μετοχές και blue chips και τις εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις σε μειονεκτική θέση, η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Πωλητές αρκετοί ξένοι, καιρό πριν περάσει εντός ευρωπαϊκών συνόρων το πρόβλημα του ιού, με αδύναμο τον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν από την αρχή του έτους το ΧΑ παρουσιάζει χειρότερη εικόνα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών.

Όπως εξελίσσεται η συνεδρίαση, στο αρχικό ημίωρο δόθηκε το περιθώριο κατοχύρωσης μέρους θέσεων με θετικό πρόσημο, και έως τις 777 μονάδες, για τον ΓΔ. Ακολούθησε το πτωτικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών και, σχεδόν αμέσως, του ελληνικού.

Με το κλίμα να επιβαρύνεται με δύο κύματα ρευστοποιήσεων, το πρώτο λίγο μετά τις 12:00' (με τον ΓΔ στις 762) και το δεύτερο λίγο πριν τις 14:00 (με τον ΓΔ στις 752 μονάδες).

Συνέπεια αυτών, η απώλεια σημαντικών περιοχών, η καταγραφή χαμηλού στις 740,09 μονάδες, απ' όπου έγινε μία μικρή προσπάθεια να περιοριστούν οι διευρυμένες στο 3,65% απώλειες.

Στα αρνητικά η επιτάχυνση των εντολών πώλησης από τις 14:00, όταν και έγιναν επιθετικές στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Στις 591,96 διορθώνοντας 5,70%, ανεβάζοντας σε 33,31% τις απώλειες από την αρχή του έτους. Στο 1,326 με 5,76% η Alpha Bank, στα 2,021 με 5,56% η Εθνική, στο 0,597 με 5,69% η Eurobank και στο 1,953 με 6,56% η Πειραιώς.

Μικρότερη των 7 δισ. η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών και την Πειραιώς σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από το όριο του 1 δισ., στα 853 εκατ.

Με απώλειες όμως και μάλιστα σημαντικές μετοχές-σηματωροί στους κλάδους τους, με την παρατεταμένη διόρθωση να «επιστρέφει» τις τιμές σε χαμηλά προηγούμενων ετών.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που βουτά στο limit down. 

Απογοητευτική η χρηματιστηριακή εικόνα της ΤΙΤΑΝ, πολύ πριν ενταθούν οι ανησυχίες λόγω ιού, νωρίτερα στα 13,08, δλδ. στα χαμηλά του 2012.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι διοικήσεις ορισμένων εισηγμένων εγκρίνουν ή προωθούν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.

Έχει λάβει την έγκριση σχετικό πρόγραμμα η διοίκηση του ΟΤΕ (στα 12,66 ευρώ η μετοχή), σε έκτακτη γ.σ. η Mytilineos στις 27 Μαρτίου, με ανάλογο θέμα.

Παράπλευρες οι συνέπειες για σειρά θεμάτων που αφορούν την αγορά. Ενδεικτικά, προς αναβολή φαίνεται να πηγαίνει το Investor's Day, που προγραμμάτιζε η ΔΕΗ για τις 23 του μηνός στο Λονδίνο.

Επίσης έχει δοθεί η έγκριση για την έκδοση εταιρικών ομολογιακών για Lamda Development (έως 350 εκατ.) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έως 500 εκατ.), μένει ωστόσο να φανεί ποια από τις δύο θα προχωρήσει (και πότε) πρώτη.

Παρεμπιπτόντως στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ορίζεται από το πρώτο ομολογιακό, απαιτείται έγκριση των ομολογιούχων σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Στις 15:05, από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά της ώρας, οι μέτριες συναλλαγές (δείγμα πως οι πωλητές κρατούν τις τιμές) και για τον ΓΔ φαίνεται να δημιουργείται μία βάση πέριξ των 740 μονάδων.

Ανάλογη η εικόνα και στα Αμοιβαία Κεφάλαια, με τον Κώστα Σιαμπράκο να «μετρά» πως μόλις οκτώ μέρες ήταν αρκετές για να ακυρωθεί η προσπάθεια που είχε γίνει για επιστροφή προς την κανονικότητα.

Η αξία του ενεργητικού μειώθηκε προς τα 7,877 δισ., δηλαδή σχεδόν όσο και στην αρχή του 2020. Σε όρους αποτίμησης έχουν χαθεί 601,2 εκατ., με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται για τα Μετοχικά (μείον 13,77% τα Εσωτερικού και 8,68% τα Funds of Funds).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v