Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο ξεπούλημα με κόστος 2,6 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες ηγήθηκαν της βουτιάς στις 728 μονάδες εν μέσω νέων ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές. Συνολικά 19 μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με διψήφιες απώλειες. Μόνο η Σαράντης γλίτωσε το αρνητικό πρόσημο.

ΧΑ: Νέο ξεπούλημα με κόστος 2,6 δισ. ευρώ

“Το πάσο τρώει το λουκούμι” αναφέρει μία λαϊκή παροιμία και όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., απλά επιβεβαίωσαν ότι οι περισσότερο κερδισμένοι είναι όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα.

Παρά τις βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οι “sellers” έχουν χάσει τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ προσοχή, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, συστήνουν αρκετοί Επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις από τα μέτωπα που προβλημάτισαν την Εγχώρια Αγορά και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποτροπή του κλίματος, σε μία Αγορά που αποδεικνύεται σαφώς πιο “ευαίσθητη”, σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση.

Το γεγονός ότι σε όλους τους βασικούς δείκτες αλλά και σε πληθώρα μετοχών, έχει διασπαστεί ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, αποτελεί άκρως αρνητικό στοιχείο για την μεσομακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παρατεταμένη συσσώρευση των 930 – 900 μονάδων για τον ΓΔ και των 2250 – 2330 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έσπασε προς τα κάτω με εκκωφαντικό τρόπο και εκτιμάται ότι, παρά τις όποιες ανοδικές εξάρσεις τεχνικού χαρακτήρα, η ταλαιπωρία θα έχει και συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Χ.Α. ακολούθησε το αρνητικό γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ κλίμα και ψυχολογία επιβαρύνθηκαν σημαντικά, στον απόηχο της είδησης για εικοσιένα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα (!)

Το σημερινό mini “sell off”, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου 2,6 δισ. ευρώ και ουδείς από τους Παράγοντες της Αγοράς, μπορεί να προβλέψει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη συνέχεια.

Στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν 10πλασιες των ανοδικών.

Την ίδια ώρα αρκετές Εισηγμένες, ενεργοποιούν αποφάσεις, ή προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Αναλυτές περίμεναν, για σήμερα, συνεδρίαση θετικού, τελικού, προσήμου, στον απόηχο των σημαντικών κερδών που κατέγραψε χθες το βράδυ η Wall Street και αιφνιδιάστηκαν από το νέο επιθετικό κρεσέντο των πωλητών.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “το σκέφτεται ακόμα το Βερολίνο για το εάν πρέπει να ανοίξουν οι κάνουλες των δαπανών για όλες τις Χώρες - Μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθεί ύφεση σε κάποια Μέλη και επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Άλλα, λόγω του κορωνοϊού και δευτερευόντως του προσφυγικού προβλήματος”.

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 1,25%.

Και τα δύο πρόσημα, άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που ξεκίνησε τις συναλλαγές με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 638,88 μονάδες (+1,76%), για να ακολουθήσει άτακτη υποχώρηση μέχρι τις 576,15 μονάδες (-8,23%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 579,41 (-7,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 578,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 7,93%.

Για τον εν λόγω δείκτη, κίνηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 564 μονάδων, θα φέρει καταιγισμό πωλήσεων από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις και δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν οι χαμηλότερες στηρίξεις στις 503, 495 και 483 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο “επέπλευσε” ο τίτλος του Σαράντη (+1,76%), ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,17 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €8,2300.

Εμφατική επιστροφή των πωλητών στην μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-9,70%), μετά τις τελευταίες προειδοποιήσεις της IATA και την κατάρρευση της Βρετανικής “Flybe” (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, χαμηλότερα της σημαντικής στήριξης στα 6,00 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Το ημερήσιο “stop short” στα 8,74 ευρώ και η μετοχή σε χαμηλά 39 μηνών.

Μίγμα αρνητικών φημών έφερε ασφυκτικές πιέσεις στην μετοχή του Ελλάκτωρα (-29,97%), που με συνεχόμενα Α.Μ.Ε.Μ. “κλείδωσε” στο ανώτατο όριο πτώσης, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων 533.986 τεμ., διακινώντας τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων επτά μηνών συνολικά 4,9 εκατ. τεμάχια (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 13/8/2019 με 536.6034 τεμ.). Η μετοχή σε χαμηλά 93 μηνών, με την τελευταία στήριξη να εντοπίζεται στα 0,6125 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 1,32 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,11 ευρώ.

Με αφορμή την σημερινή πτώση, η Ελλάκτωρ ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό πως: Ουδεμία εξέλιξη, ή γεγονός σε γνώση της Εταιρείας υφίσταται, που να δικαιολογεί τη σημερινή ακραία πτώση της τιμής της μετοχής της.

 

Σε κάθε περίπτωση, ξεχώρισαν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλτον (+1,33%), τα νέα ιστορικά χαμηλά για την Intralot (-19,05%), επιστροφή αγοραστών στην Audiovisual (+0,94%), ακόμα χαμηλότερα η Doppler (-7,25%), ενώ σε χαμηλά 5μηνου υποχώρησε η Τεχν. Ολυμπιακή (-4,89%) που υποτίθεται ότι περιμένει και είδηση (!)

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η “πρώτη γραμμή άμυνας” των “sellers” είναι οι 786 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ όλα δείχνουν ότι δύσκολα ο ΓΔ θα επαναπροσεγγίσει άμεσα την περιοχή των 950 μονάδων. Το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες. Σε περίπτωση εμφατικής επιστροφής των πωλητών, σημαντική η στήριξη στις 685 μονάδες, αν παραβιαστούν καθοδικά οι 712 μονάδες.

Με όλα τα τελευταία δεδομένα, οι 2252 μονάδες δείχνουν πολύ μακρινός στόχος για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ημερήσιο “stop short” στις 2328 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1823, 1764, 1733, 1650 και 1550 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Επενδυτές θα διατηρήσουν το βλέμμα τους στα διεθνή και τοπικά νέα, που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού”, εκτιμά η Beta Sec.

“Προς το παρόν μένει να δούμε αν το χαμηλό του 718, είναι και ο πυθμένας της πτώσης. Από τους λίγους τίτλους που διόρθωσαν 38%, αυτός του ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατοχυρώσει τα 13,00, για να μπει και πάλι μέσα στο ανοδικό του κανάλι. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δει και πάλι την ζώνη των 12,40 ευρώ. Οι αγορές ιδίων βοηθάνε στο να μπει στο στόχαστρο”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες ο ΓΔ προσεγγίζοντας τις 780 μονάδες, ενώ αυξημένα κέρδη καταγράφηκαν στους αμερικανικούς μετοχικούς δείκτες λόγω Μπάιντεν, αλλά και λόγω της διαφαινόμενης συντονισμένης δράσης Κεντρικών Τραπεζών και Κυβερνήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου ενδέχεται ακόμη και να χαλαρώσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στην Οικονομία, καθώς οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται ραγδαία. Αναμένουμε την διατήρηση της μεταβλητότητας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και δίνουμε βαρύτητα στην αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Το σημερινό ‘sell off’ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την ασθενή τεχνική αντίδραση μόλις δύο ημερών, επανέφερε ενισχυμένα τα αρνητικά σενάρια της Αγοράς”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι λόγοι εξωγενείς & ενδογενείς, δικαιολογούν την αυξημένη μεταβλητότητα και είναι πλέον εμφανείς σε όλο και περισσότερους Επενδυτές, Ξένους & Εγχώριους, Θεσμικούς και Ιδιώτες.

Οι προφανείς χρηματιστηριακοί “εχθροί” που βρίσκονται προ των πυλών & ενισχύονται είναι :

Η δραματική κλιμάκωση του Μεταναστευτικού, που με την βοήθεια του “ιδανικού” Γείτονά μας, φαίνεται πως θα συνεχίσει να απασχολεί πολύτιμους πόρους σε Ανθρώπινο Δυναμικό & Υλικά, σε μια περίοδο που δεν περισσεύει τίποτα. Αν και η αντίδραση του Ελληνικού Κράτους ήταν άμεση & ενδεδειγμένη, η βοήθεια από τους Συμμάχους περιορίζεται περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο, παρά σε απτά και σημαντικά δείγματα υποστήριξης, προς το παρόν. Η αντιμετώπιση & επώδυνη επίλυση του Μεταναστευτικού φαίνεται ότι θα τραβήξει χρονικά, παράγοντας σημαντικό κόστος για την Ελλάδα & την Οικονομία της.

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων του corona virus, παρότι αναμενόμενη και μέχρι τώρα ικανοποιητικά αντιμετωπίσιμη, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα των Καταναλωτών και τις αρνητικές παρενέργειες στην Ελληνική Οικονομία & στις Επιχειρήσεις. Αν και μέχρι τώρα διατηρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως φάνηκε στην περίπτωση του Ασθενή από την Ηλεία.

Όμως εκτός από τους εμφανείς “εχθρούς”, υπάρχουν και οι αφανείς εσωτερικοί “εχθροί” της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Η ρηχότητα και ο έλεγχος της Αγοράς, σχεδόν αποκλειστικά από Ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας αγοραστικής δύναμης, κυρίως από Ελληνικά Θεσμικά χαρτοφυλάκια, αποτελεί το ένα σκέλος των αιτιών της υπεραπόδοσης στην πτώση.

Επιπλέον τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες, οι καθυστερήσεις & αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον Δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της Χώρας, μετά το τέλος της μετεκλογικής περιόδου χάριτος άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις για άλλη μια φορά επικεντρώθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο, που μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου, συνεχίζουν να αποτελούν τον “αδύναμο κρίκο” του συστήματος.

Όμως και τα Ελληνικά ομόλογα δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τις παρενέργειες όλων των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύοντας τις αποδόσεις τους σε όλη την καμπύλη, με το 10ετες να προσεγγίζει το 1,30%.

Το φαινόμενο των αυξημένων όγκων συναλλαγών σε πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά και το γεγονός ότι σε όλους τους βασικούς δείκτες αλλά και σε πληθώρα μετοχών, έχει διασπαστεί ο κινητός εκθετικός μέσος όρος 200 ημερών, αποτελεί άκρως αρνητικό στοιχείο για την μέσο & μακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο Γενικό Δείκτη, μετά την διάσπαση του ΚΜΟ expo 200 (853,48), τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στα πρόσφατα χαμηλά των 715 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 700 & 680 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 780, 800, & 820 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των 1830 - 1825 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1800 & 1785 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1920, 1980 & 2040 μονάδων. Η ζώνη των 2100 μονάδων αποτελεί πλέον σημαντική αντίσταση, μαζί με τον ΚΜΟ expo 200 ημερών (2146 μον.).

Συμπερασματικά η εικόνα της Αγοράς παραμένει απογοητευτική και θα χρειαστεί χρόνος για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές.

Το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Αγορές, που αρχίζουν να μετρούν τις δικές τους απώλειες από την επίδραση το corona virus, μαζί με τον φόβο και τον πανικό, που επιδρά καταλυτικά σε όλα τα επενδύσιμα Προϊόντα.

Όμως τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί κανείς να μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές.

Ήδη αρκετές Εταιρείες εμφανίζουν αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις με στοιχεία 2019.

“Οχυρωθείτε, βρείτε τις γραμμές αμύνης του χαρτοφυλακίου σας και επιλέξτε προσεκτικά που & πότε θα καταναλώσετε τα (ρευστά) ‘πυρομαχικά’ σας, που θα έπρεπε να είχατε προμηθευτεί σε καλύτερες αποτιμήσεις”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, λόγω των χθεσινοβραδινών κερδών στην Wall Street, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα των συναλλαγών στο NYSE.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, υποχωρεί το Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι Σύμμαχοί του αποφάσισαν, σύμφωνα με το Reuters, να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή Αργού κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να ενισχυθούν οι τιμές. Το deal, που βρίσκεται στο “ταβάνι” των προβλέψεων αναλυτών, έγκειται στην έγκριση της Ρωσίας.

Κέρδη για τον Χρυσό, μικρότερα για το Ασήμι, πάνω από τα $9100 κινείται το Bitcoin.

“Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ιαπωνία, η οποία αρχικά προβλεπόταν να γίνει στις αρχές Απριλίου, αναβλήθηκε λόγω της Παγκόσμιας επιδημίας του νέου κορωνοϊού”, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Κυβέρνησης.

Σε Διαχειριστές περνάει η Βρετανική Αεροπορική Εταιρεία “Flybe”, βάζοντας 2.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, μετά την αποτυχία για νέα οικονομική ενίσχυση. Σύμφωνα με το BBC, “η μεγαλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η έξαρση του κορωνοϊού και η επίπτωσή του στη ζήτηση, ήταν η βασική αιτία της κατάρρευσης”.

“Οι Παγκόσμιες Αεροπορικές Εταιρείες μπορεί να καταγράψουν απώλειες εσόδων ύψους έως και $113 δισ.”, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

“Η κατάσταση που δημιουργείται από τον Covid-19 είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το “Brexit” Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι “υπάρχουν πολλές, πολύ σοβαρές διαφωνίες, με τους Βρετανούς σχετικά με τη μετά το ‘Brexit’ σχέση, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών”.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε μικρή πτώση στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 3000, στις 216.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μέτρηση στις 217.000.

Ενδείξεις ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ διαπιστώνει και η Fed στην έκθεση της για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας τον Φεβρουάριο.

“Οι τιμές των Αμερικανικών μετοχών μπορεί να μειωθούν κατά ένα ακόμη διψήφιο ποσοστό (11%) βραχυπρόθεσμα, λόγω της ζημιάς από την εξάπλωση του κοροναϊού”, δήλωσε η Εταιρεία MSCI που καταρτίζει δείκτες μετοχών, επικαλούμενη ανάλυσή της.

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την Παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από την περίοδο της Παγκόσμιας κρίσης.

Το Παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2020, έναντι 2,6% το 2019, το οποίο συνιστά Παγκόσμια ύφεση σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ.

Το IIF επισημαίνει ωστόσο, ότι ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφθεί.

Όσον αφορά την Κίνα, το Διεθνές Ινστιτούτο αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί λίγο κάτω από 4% τη φετινή χρονιά, έναντι 5,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “πέραν από τις αναταράξεις που συνδέονται με τον κορωνοϊό, παραμένουμε θετικοί μεσοπρόθεσμα για τις Τραπεζικές μετοχές”, επισημαίνει η Pantelakis Sec., αλλάζοντας ωστόσο τις επιλογές σε ΕΤΕ και Eurobank.

Πιο αναλυτικά, δίνονται συστάσεις υπεραπόδοσης για την ΕΤΕ, με τιμή - στόχο στα 3,30 ευρώ (από 3,55 ευρώ προγενέστερα), τη Eurobank με τιμή - στόχο στα 0,95 ευρώ (1,10 ευρώ προγενέστερα) και για την Alpha Bank με τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ (1,91 ευρώ πριν). Ταυτόχρονα, ουδέτερη είναι η σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή - στόχος στα 2,55 ευρώ (από 3,05 ευρώ πριν).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 776,46 (+0,77%) και 725,42 μονάδων (-5,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 728,88 (-5,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 728,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,50%.

Ο τζίρος στα 113,5 εκατ., από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Lamda Development και Ελλάκτωρ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 15 ανοδικές μετοχές, έναντι 111 πτωτικών, ενώ 37 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

----ΧΠΑ

Εμφατική επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.180 συμβόλαια).

Στα 7.153 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.422 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.975, 2.636 για τον Μάρτιο και 339 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.858) κινήθηκε μεταξύ 1.842 και 1.968 μονάδων.

Μικρός, αλλά με πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.518 Εθνική, 6.448 Πειραιώς, 22.485 Alpha Bank, 8.900 ΟΠΑΠ, 12.100 ΓΕΚ, 17.200 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.073), Alpha Bank (5.738), Πειραιώς (6.885), ΔΕΗ (1.907), Ελλάκτωρα (8.482), Μυτιληναίο (1.493), MIG (6.778), ΑΔΜΗΕ (945), Εθνική (12.015), ΟΠΑΠ (559), ΟΤΕ (100), Cenergy (425), Jumbo (178), Lamda Development (352), Viohalco (413), ΓΕΚ (405), ΕΧΑΕ (166), Τρ. Αττικής (1.112), ΕΥΔΑΠ (124), Ελ. Πετρέλαια (154), Ιντρακόμ (292), Τέρνα Ενεργειακή (199), Intralot (1.064), TITC (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.246, Alpha Bank 17.734, MIG 60.156, Εθνική 21.796, ΔΕΗ 11.105, Ελλάκτωρα 15.457, Μυτιληναίο 11.758, Πειραιώς 20.153.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                   Name of Issuer             NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.767.859 τεμ., (από 38.767.859 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.293.843 τεμ. (20.130.562), ΔΕΗ 6.098.566 τεμ. (5.379.554), Eurobank 33.601.104 τεμ. (33.555.937), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.025.220 (9.025.220), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v