Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off διαρκείας στο Χρηματιστήριο

Στη δίνη της διεθνούς ανησυχίας για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 700 μονάδες. Πτώση άνω του 5% για τις τράπεζες. Σφυροκόπημα και στα ελληνικά ομόλογα.

Sell off διαρκείας στο Χρηματιστήριο

Διαστάσεις διεθνούς γενικού ξεπουλήματος προσλαμβάνει η συνεδρίαση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες (και) στις ΗΠΑ.

Για τη βιαιότερη διόρθωση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Wall Street, κάνει λόγο η Kathryn Kaminski του AlphaSimplex Group (νωρίτερα στο Bloomberg), την ώρα που 2.000 Νεοϋορκέζοι έχουν αυτοπεριορισθεί κατ' οίκον και τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε άνοιγμα από 2,58% χαμηλότερα και τις 2.938 μονάδες. Πιέσεις και στις αγορές ομολόγων, με την εικόνα στους τίτλους αναφοράς/10ετίας να ακυρώνει -επί της ουσίας- τη θεαματική μείωση των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ.

Και να προεξοφλούν, πριν καν προχωρήσει η ΕΚΤ στις όποιες ενέργειές της (την Πέμπτη 12 Μαρτίου ή μήπως θα υποχρεωθεί νωρίτερα;) πως η αποτελεσματικότητά τους θα είναι περιορισμένη και βραχύβια.

Αναταράξεις στις αγορές των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, μετά της Γερμανίας, δηλαδή σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με αναλυτές (σε Bloomberg, ZeroHedge κ.λπ.) να βλέπουν επιτάχυνση της ύφεσης και ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε νευραλγικούς κλάδους της ευρω-οικονομίας. Ενδεικτικό το «τρίπτυχο» αερομεταφορές - Airbus - θέσεις εργασίας, καθώς πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή της βιομηχανικής παραγωγής ευρωπαϊκών κρατών (απασχολεί 133.671 /στοιχεία 2018).

Ειδικότερα για την ευρωοικονομία, μία πρώτη δοκιμασία θα είναι την προσεχή Τετάρτη (Eurozone GDP/Q4), δηλαδή πριν αρχίσει να μετράται το βάρος της «κινεζικής κρίσης».

Κατά 3,56% στις 11.520 ο DAX, κατά 3,72% στις 5.161 ο CAC, κατά 3,55% στις 8.375 ο ΙΒΕΧ, κατά 3,45% στις 20.825 ο ΜΙΒ, μέρος της ευρύτερης εικόνας στα ευρω-χρηματιστήρια.

Οι ανησυχίες είναι εντονότερες για τον Ευρω-νότο, από Λισαβόνα, Μαδρίτη, μέχρι Μιλάνο, Αθήνα, του Παρισιού συμπεριλαμβανόμενου, όπως αυτές αποτυπώνονται και στα ομόλογα/στο κόστος χρέους αυτών των χωρών.

Στο κατώτατο επίπεδο 6 μηνών το γερμανικό, ενώ νωρίτερα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών/ΗΔΑΤ καταγράφησαν συναλλαγές 58 εκατ., από τα οποία τα 54 εκατ. αφορούσαν σε πωλήσεις.

Στα καθ' ημάς, είναι πλέον προφανές πως πέραν του ξεπουλήματος λόγω κορωνοϊού, επιβαρυντικά λειτουργεί ήδη και η όξυνση της κατάστασης στα σύνορα με την Τουρκία και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της γείτονος. Στην πρώτη 5άδα της θεματογραφίας των διεθνών Μέσων οι εξελίξεις στον Εβρο (ZDF, ARD, Bloomberg κ.λπ.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και) σε οικονομικό/επενδυτικό κόστος.

Sell off διαρκείας σε ελληνικά assets, σε «ρηχή» αγορά (μετοχών/ομολόγων) δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις υποτίμησης, αυτοτροφοδοτούμενης διόρθωσης, με αναπόφευκτη την ενεργοποίηση πρακτικών διαχείρισης κρίσεως από τις χρηματιστηριακές. Παρότι οι περισσότεροι ανοιχτοί λογαριασμοί margin έχουν καλυφθεί στα προηγούμενα δύο ξεπουλήματα, ορισμένες ΑΧΕΠΕΥ της πρώτης 10άδας ρευστοποιούν, υποχρεωτικά, λογαριασμούς πελατών τους.

Ηδη παλαίμαχοι χρηματιστές προεξοφλούν πως ακόμη και εάν «γυρίσουν» οι αγορές, είναι τόσο πολλά τα πεδία εγκλωβισμένων, που ακόμη και η πιο επιθετική ανοδική διόρθωση δύσκολα θα ξεπερνούσε το 33% της κίνησης που είναι σε εξέλιξη, από την Τρίτη μέχρι και σήμερα.

Ισως από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά της ημέρας η επιβράδυνση της ροής εντολών, καθώς πωλητές-αγοραστές επιδιώκουν να διενεργούν συναλλαγές σε στοιχειωδώς... αξιοπρεπείς τιμές.

Στα 58 εκατ. ο τζίρος, νωρίτερα (*), με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στις πρώτες δύο θέσεις, με Εθνική, Mytilineos, Eurobank και Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, ΔΕΗ και Jumbo να συναπαρτίζουν τη 10άδα.

Στις 544 μονάδες, με απώλειες 5,28% ο τραπεζικός δείκτης, συνολικά 38,63% από την αρχή του έτους. Ακόμη χαμηλότερες τιμές για τις 4 συστημικές, ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις. Στο 1,166 η μετοχή της Αlpha Βank, που αποτιμάται 1,80 δισ., στο 1,882 η Εθνική, με 1,72 δισ., στο 0,568 η Eurobank, με 2,11 δισ. και στο 1,799 η Πειραιώς, με αποτίμηση 785 εκατ. Συνολικά στα 6,415 δισ. ευρώ.

Στην περιοχή των 1.781 ο FTSE25, με απώλειες 22,46% από την αρχή του έτους. «Εχθρός του φθηνού, το φθηνότερο...» καθώς από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, από εβδομάδα σε εβδομάδα, οι εν δυνάμει αγοραστές βρίσκουν όλο και χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές. Παρ' όλα αυτά, μέχρι τώρα, οι πωλητές υπερισχύουν συντριπτικά των αγοραστών. Τοποθετήσεις από επενδυτές γίνονται, ωστόσο η προσφορά παραμένει υπερβάλλουσα.

Ενδεικτική της στάσης (κυρίως) των funds, δευτερευόντων εγχώριων διαχειριστών, οι αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στα 11,92 με απώλειες 16,41% και στα 9,90 με 14,93% αντίστοιχα, από την αρχή του έτους.

Σε βαθύ κόκκινο και οι 25 μετοχές του δείκτη. Ποσοστό διόρθωσης μικρότερο του 2% για τους τίτλους των Coca Cola, EXAE και ΟΛΠ.

(*) στις 14:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v