Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο sell off με «μαζεμένο» τζίρο

«Κάηκαν» όσοι αγόρασαν στο πρωϊνό ανοδικό ξεκίνημα της εγχώριας αγοράς. Το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ στις 602 μονάδες με τις απώλειες των τραπεζών να φτάνουν το 6,1%. Διασώθηκαν Ελλάκτωρ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ.

ΧΑ: Νέο sell off με «μαζεμένο» τζίρο

Στο ασανσέρ της μεταβλητότητας έχει επιβιβαστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το volatility να είναι πιο έντονο στον Τραπεζικό κλάδο, εξουθενώνοντας όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading, όμως και σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν ότι έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να αμφιταλαντεύτηκε στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως από εκεί και πέρα οι “sellers” πήραν τα ηνία της Αγοράς, δημιουργώντας καταστάσεις “red alert” μόλις ο ΓΔ άρχισε τις “δοκιμαστικές βουτιές” χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, αυτά που δείχνουν σχετικά βέβαια είναι ότι δεν υπάρχουν δείγματα, πουθενά στον Κόσμο, ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται υπό έλεγχο, ο ένας μετά τον άλλο οι Ξένοι Οίκοι υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, ενώ η σημερινή ψυχολογία στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε και από την αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών, στις σχέσεις με την Γείτονα Χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Κω. “Εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, Τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Από την άλλη, σε κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας στα Νησιά και τον Έβρο, προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι Τουρκικές δυνάμεις Ασφαλείας.

Με τα παραπάνω, είναι περισσότερο από εμφανές ότι εκτός από την πορεία των Διεθνών Αγορών, το Χ.Α. πρέπει να τιμολογεί, “day by day”, τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Περιοχή της Αν. Μεσογείου και στα Σύνορα της Χώρας.

Οι Αναλυτές σημειώνουν πως το Χ.Α. θα περιμένει τα νέα από τις προσπάθειες της Ε.Ε και της ΕΚΤ για τη στήριξη των Οικονομιών προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19, όμως κρίνοντας από την βραχύβια αντίδραση των Αγορών στις κινήσεις που έχουν προηγηθεί από Fed, BoE και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, μάλλον η επιστροφή της κανονικότητας στις Αγορές, θέλει άλλες ειδήσεις …

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και η συνέχιση της φθίνουσας πορείας του τζίρου (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), ένδειξη ότι μειώνεται η επιθετικότητα των πωλητών, αλλά οι αγοραστές περιμένουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η συρρίκνωση των αποτιμήσεων.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ., ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν χαθεί 18,2 δισ. (!)

Άλλη εικόνα από αυτή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην Αγορά ομολόγων, όπου και σήμερα οι αγοραστές συνέχισαν να δηλώνουν παρόντες, με αποτέλεσμα την νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,534% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στα Ελληνικά Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Το επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,24%, έναντι του 0,07% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. όλο και περισσότεροι από τους Παράγοντες της Αγοράς δεν μπορούν να αποκλείσουν κάποιας μορφής “shut down”, όσο βαραίνει το κλίμα αυτό θα έχει αρνητικό αποτύπωμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πιθανή την χρονική μεταφορά των εν εξελίξει “stress tests”, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς και όλα τα αρνητικά σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι (!)

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το “θερμοκήπιο μεταβλητότητας” στο ταμπλώ, που δεν άλλο από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-5,83%) κινήθηκε μεταξύ 1,08 (+4,85%) και 0,94 ευρώ (-8,74%), της Εθνικής (-8,23%) μεταξύ 1,6295 (+3,20%) και 1,431 ευρώ (-9,37%), της Eurobank (-4,40%) μεταξύ 0,518 (+3,60%) και 0,46 ευρώ (-8%) και της Πειραιώς (-8%) μεταξύ 1,57 (+4,67%) και 1,32 ευρώ (-12%).

Περίπου η ίδια “συμπεριφορά” και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 486,31 (+3,37%) και 435,65 μονάδων (-7,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 439,86 (-6,50%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 441,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,14%.

Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, τα τελευταία “οχυρά” των αγοραστών στις 400 και 378 – 373 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε επιφυλακή βρίσκονται οι Διοικήσεις των Τραπεζών, καθώς ο κορωνοϊός δεν αποκλείεται να ‘χτυπήσει’ τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο ‘Euro2day.gr’ ότι προς το παρόν η κατάσταση, όσον αφορά τη ροή της αποπληρωμής των δανείων, δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα, καθώς είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρονική αναβολή προκαλούν οι συνέπειες του κορωνοϊού και στα πακέτα τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν εφεξής οι Τράπεζες”.

Εικόνα παράδοσης στις διαθέσεις των πωλητών και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου το αρνητικό κλείσιμο γλύτωσαν οι Ελλάκτωρ (+7,54%), ΑΔΜΗΕ (+0,30%) και Fourlis (+1,34%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΕΕΕ (-6,63%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 3ετιας. Απόλυτα θεωρητικές οι επόμενες στηρίξεις στα 23,30, 22,60 και 20,68 ευρώ. Στα 30,08 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, αλλά θα κατέβει σημαντικά χαμηλότερα, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+7,45%), στον απόηχο των δηλώσεων της Διοίκησης, στην πρόσφατη παρουσίαση – τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η μετοχή είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 93 μηνών.

Στα 1,32 ευρώ, κατέβηκε το ημερήσιο “stop short”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κάθε αναφορά εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο να αποδειχθεί το ίδιο επισφαλής, “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Κρέκα (+18,35%), Κυριακούλης (+2,78%), Κέκροψ (+1,50%), Ικτίνος (+1,59%), ΕΛΧΑ (+2,91%) και MLS (+1,47%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Intercontinental (+3,70%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Intralot (-5,71%).

Θετικό κλείσιμο, αλλά οι αγοραστές παρέμειναν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Entersoft (+4,55%), Παπουτσάνη (+3,73%), Έλαστρον (+2,73%), ΚΛΜ (+2,80%) και Μουζάκη (+0,57%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν χαθεί η στήριξη στις 592 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 576 – 560 και 550 – 534 μονάδες.

Για τον FTSE25, απώλεια της ζώνης στήριξης στη ζώνη 1520 – 1513, ανοίγει τον δρόμο για άτακτη υποχώρηση προς τις 1500 και 1400 – 1350 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραπέμπει σε χαμηλά 52 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/11/2016 (1510,38 μονάδες).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Επέστρεψαν οι πωλήσεις στο Χ.Α., καθώς οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν νευρικές για τις επιπτώσεις της επιδημίας του ιού, ενώ οι Επενδυτές δεν έχουν αποκτήσει ακόμα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ για την εξάλειψη των επιπτώσεων”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική, ενώ η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600 μονάδες και δεύτερο 560 - 550 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο. Η Eurobank θα ανακοινώσει, επίσης αύριο, τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου και το επιχειρηματικό σχέδιο 2020 - 2022”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει τις πυκνές εξελίξεις: την δυσμενή έκθεση της Goldman Sachs για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και τη λήψη περιοριστικών μέτρων για το περιορισμό των κρουσμάτων από το κορωνοϊό στη Χώρα μας. Η αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών δύσκολα θα βγάλει νικητές τους πρώτους, καθώς μπορούν να υπολογίζουν μόνο στη βοήθεια από μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εντείνονται οι προσπάθειες καταπολέμησης των επιπτώσεων του κορωνοϊού από τις Κυβερνήσεις, ενώ η ακραία μεταβλητότητα στο εσωτερικό και εξωτερικό δεν φαίνεται να μειώνεται αισθητά, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συνεχίζεται από τους Συμμετέχοντες η ανίχνευση του πιθανού πυθμένα για τον ΓΔ. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι ανησυχούμε λιγότερο, όσο η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Χώρας παραμένει χαμηλότερα της περιοχής του 1,80% - 2,00%”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Από τα παράδοξα που συμβαίνουν στην Αγορά. Θεσμικοί και Ιδιώτες υπερκάλυψαν Α.Μ.Κ. 3,8 εκατ. ευρώ πριν 3 μέρες και η μετοχή της Entersoft υποχώρησε στη χθεσινή επιστροφή της στο Χ.Α. και στην Κύρια Αγορά, για να αντιδράσει σήμερα. Τεχνικά η ζώνη του 6,35, σε εβδομάδα, είναι στήριξη και μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 5,50 – 5,10. Αντίστοιχα μια κατοχύρωση του 7,50, μπορεί να την τινάξει προς τα 8,50 ευρώ Αποτελέσματα σύντομα, ενώ αδάνειστη και με λεφτά στο ταμείο φαντάζει ‘καβάλα στο άλογο’. Για όσους δεν τζογάρουν την Αγορά και τις διακυμάνσεις της. Στα αρνητικά η μικρή εμπορευσιμότητα με την ανάγκη για split δεδομένη”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στραμμένα πλέον τα βλέμματα, με αρκετές Κεντρικές Τράπεζες να έχουν προχωρήσει ήδη σε μειώσεις επιτοκίων”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Το “οπλοστάσιο” της ΕΚΤ είναι περιορισμένο, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει τα περισσότερα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, όμως υπάρχουν ακόμη χρήσιμα εργαλεία στην διάθεσή της.

Η πλειοψηφία των κύριων Ευρωπαϊκών δεικτών, βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2018, πλην του Χρηματιστηρίου της Ιταλίας, κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Χώρα.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι Αμερικανικοί δείκτες, όμως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάποια αντιστροφή της τάσης, καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ελληνική Αγορά, με τον ΓΔ να καταγράφει ξανά τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2018 και τις 593 μονάδες. Η αντίδραση από αυτά τα επίπεδα ήταν αναμενόμενη, λόγω της ισχυρής στήριξης και των υπερπουλημένων τιμών, όμως τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η πτώση έχει λάβει τέλος. Απώλεια των 593 μονάδων θα ενεργοποιήσει νέες εντολές πώλησης, βλέποντας σε πρώτη φάση τις 520 και εν συνεχεία 420 μονάδες. Αντιστάσεις στην Αγορά αποτελούν οι 640 και 670 μονάδες του Γενικού Δείκτη, όπου και αποτελούν ευκαιρίες πώλησης σε θετικές συνεδριάσεις.

Η ζώνη 370 - 360 μονάδων του δείκτη Τραπεζών συντελεί και την μοναδική πλέον στήριξη, η οποία έχει διαμορφωθεί από τα χαμηλά του 2016 και του 2019 (ιστορικά χαμηλά του κλαδικού δείκτη). Απώλεια αυτής, θα οδηγήσει τον ΔΤΡ σε νέα ιστορικά χαμηλά και “αχαρτογράφητα νερά”, κάτι που θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Η περιοχή των 500 μονάδων αποτελεί την πρώτη αντίσταση του δείκτη Τραπεζών, ενώ η ζώνη 530 - 550 την δυσκολότερη τασική αντίσταση του δείκτη.

Παρατηρώντας με ψυχραιμία τις εξελίξεις, φαίνεται ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα, καθώς υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι την ύφεση της εξάπλωσης.

“Οι τιμές συνεχίζουν να είναι ‘φτηνές’, όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν “φτηνότερες”, με τους Επενδυτές να απαιτείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ποιοτικούς τίτλους, κάνοντας σταδιακές τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Γύρισαν σε αρνητικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με αξιοσημείωτες απώλειες ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή των πιέσεων στο Πετρέλαιο, οριακές απώλειες στο Ευρώ.

Οι κατοχυρώσεις κερδών αλλάζουν τα πρόσημα στον Χρυσό και στο Ασήμι, κάτω από τα $7800 υποχωρεί το Bitcoin.

Σε μείωση του επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25%, από 0,75%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σε μια απρόσμενη κίνηση, επικαλούμενη το οικονομικό σοκ λόγω του κορωνοϊού, ενώ ανακοίνωσε και μέτρα χρηματοδότησης για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

“Χτύπημα $820 δισ. αναμένεται να έχει στα έσοδα ο τομέας επαγγελματικών ταξιδίων Παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει τις μισές από αυτές τις απώλειες”, σύμφωνα με έρευνα του Global Business Travel Association (GBTA).

Δεν αναπτύχθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όταν αυξήθηκε κατά 0,3%. Η πρόβλεψη έκανε λόγο για άνοδο 0,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα $4,7 δισ. τον Ιανουάριο, εν μέσω πτώσης 6% των εξαγωγών.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον, ο Rishi Sunak, δήλωσε ότι “η Οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική επίπτωση από την εξάπλωση του ιού, ακόμη και αν το χτύπημα θα είναι προσωρινό, ενώ αποκάλυψε σχέδιο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 30 δισ. Βρετανικών Λιρών ($39 δισ.)”.

“Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ, παρόμοιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008” επισείει η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους Ηγέτες να δράσουν επειγόντως. Παράλληλα, έδωσε σήμα ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις δικές της κινήσεις.

“Αναπόφευκτη δείχνει η ύφεση στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς ενισχύεται η επιδημία του κορωνοϊού”, σύμφωνα με τους Οικονομολόγους της HSBC.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch, είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση κατέβασε ταχύτητα στο 2,3%, από 2,5% τον Ιανουάριο, όταν είχε φτάσει στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 640,17 μονάδες (+1,90%), για να ακολουθήσει κατρακύλα μέχρι τις 596,32 μονάδες (-5,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 597,55 (-4,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 602,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,10%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 86,1 εκατ., από τα οποία τα 8,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μα απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Επέστρεψαν οι πωλητές στα Παράγωγα 

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.509 συμβόλαια).

Στα 7.318 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.978 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.803, 2.407 για τον Μάρτιο και 396 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.524,5) κινήθηκε μεταξύ 1.509 και 1.625 μονάδων.

Είχε πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.191 ΓΕΚ, 55.600 Alpha Bank, 30.000 Cenergy, 72.907 Μυτιληναίος, 62.165 MIG, 33.004 Jumbo, 6.946 ΟΠΑΠ, 24.900 Πειραιώς, 117.900 Εθνική, 7.369 Motor Oil, 379.874 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.142), Alpha Bank (4.930), Πειραιώς (6.225), ΔΕΗ (2.208), Ελλάκτωρα (3.018), Μυτιληναίο (1.033), MIG (5.533), ΑΔΜΗΕ (1.801), Εθνική (4.968), ΟΠΑΠ (374), ΟΤΕ (251), Cenergy (843), Lamda Development (402), Viohalco (422), ΓΕΚ (495), ΕΧΑΕ (181), Τρ. Αττικής (103), Τέρνα Ενεργειακή (1.839), Intralot (957), Ιντρακόμ (157), Ελ. Πετρέλαια (112), Jumbo (122), TITC (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.024, Alpha Bank 18.522, MIG 46.770, Εθνική 12.129, Ελλάκτωρα 10.344, Πειραιώς 11.688.

Έκλεισαν μικρές “short” θέσεις σε Πειραιώς και ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.902.083 τεμ., (από 38.914.332 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.502.436 τεμ. (18.502.436), ΔΕΗ 6.138.566 τεμ. (6.098.566), Eurobank 40.638.021 τεμ. (40.709.421), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.891), Εθνική 9.069.578 (9.070.214), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v