Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακραία πτώση στο Χρηματιστήριο

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί προς τις 550 μονάδες. Η βουτιά στις διεθνείς αγορές και οι κινήσεις των funds. Διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες αλλά και για Aegean, ΔΕΗ, Motor Oil.

Ακραία πτώση στο Χρηματιστήριο

Εν μέσω όλο και περισσότερων δυσοίωνων προβλέψεων των επενδυτικών οίκων, συνεχίζεται η ακραία διόρθωση στις κύριες βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Με την εικόνα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι να διαμορφώνεται όλο και πιο απογοητευτική, είναι άξιον απορίας εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ να αντιστρέψουν το κλίμα. Και δεν αναφέρομαι σε μία έστω βραχυπρόθεσμη αναλαμπή -ευκαιρία να μειώσουν ζημιές traders και επενδυτές- αλλά σε αποτέλεσμα που θα δημιουργεί μία, έστω συγκρατημένη, ενθαρρυντική εκτίμηση για τη συνέχεια.

Ενδεικτική της σοβαρότητας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δραματική έκκληση των τραπεζιτών προς Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη για στήριξη σε κεφάλαια και ρευστότητα.

Στο μείον 6,25% και στις 9.800 ο DAX στη Φρανκφούρτη, με ενδεικτικά το νέο ιστορικό χαμηλό της Deutsche Bank (5,54 ευρώ) ή το μείον 12% για τη μετοχή της Lufthansa, νωρίτερα.

Σε αυτή την παγκόσμια περιδίνηση, η ακραία υποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ αποτυπώνει την προεξόφληση των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν αρχίσει ήδη να περνούν στο επιχειρείν, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και την καθημερινότητά μας.

Εκτακτη συνάντηση του υπ.Οικ. Χρ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, την ώρα που η Goldman Sachs «βλέπει» ζημιές 3 δισ. για το εγχώριο banking.

Στις 396 μονάδες ο ΔΤΡ, σε διόρθωση 10,19% και σωρευτικά 55% από την αρχή του έτους, με την αποτίμηση των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς να έχει εξαερωθεί σε λιγότερα από 5 δισ. Μόλις στο 1,15 δισ. η Εθνική, στην τελευταία θέση της 10άδας των εισηγμένων, με αποτίμηση μεγαλύτερη του 1 δισ. Να σημειωθεί πως πριν από εννέα συνεδριάσεις, ο αριθμός ήταν στις 18 εισηγμένες.

Στο 0,9095 ευρώ η Αlpha Βank, στο 50% από την αρχή του έτους και σε τιμή χαμηλότερη του 2015. Στο 1,239 η Εθνική, έχοντας χάσει το 59,04% στο ίδιο διάστημα, στο 0,428 με 53,08% η Eurobank και στο 1,17 ευρώ, με απώλειες 60%, η Πειραιώς. Στα 520 εκατ. η αποτίμηση της τελευταίας, όταν προ μηνός άντλησε 350 εκατ. μέσω της έκδοσης ομολογιών Tier II.

Προσπάθειες ανάσχεσης της ακραίας υποτίμησης γίνονται και μακάρι να έχουν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΤΕ μετά τη νέα διόρθωση, έως τα 10,15 ευρώ, έγιναν κάποιες αγορές. Αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφωθεί στα 10,82 ευρώ και οι απώλειες να περιορισθούν στο 3,45%, να δούμε όμως. Στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, αγορές γίνονται σταθερά στο εύρος των 9,49-10 ευρώ. 

Ωστόσο στην πλειονότητα των μετοχών οι πωλητές παραμένουν άκρως επιθετικοί, ενώ funds με θέσεις πώλησης τις ενισχύουν και σε αυτά τα επίπεδα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Lansdowne, που έχει ανεβάσει στο 1,75% τις short θέσεις του, στη μετοχή της ΔΕΗ. Στο 1,88 ευρώ, διορθώνοντας 11,25%, η μετοχή της Επιχείρησης.

Στα 40 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 14:15.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v