Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Τέλεια καταιγίδα» χτύπησε μετοχές-ομόλογα

«Αλάτι» στην πληγή αποδείχτηκαν σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Διψήφια πτώση για τον Γενικό Δείκτη και τεράστιες απώλειες στα ελληνικά ομόλογα. Είκοσι χρόνια πίσω επέστρεψε ο τραπεζικός δείκτης.

ΧΑ: «Τέλεια καταιγίδα» χτύπησε μετοχές-ομόλογα

Γενικευμένο “sell off” σε όλες τις Αγορές και σε όλα τα assets, επεφύλαξε η σημερινή μέρα και κανείς από τους Επαγγελματίες, εντός και εκτός των τειχών, δεν μπορεί να προχωρήσει σε πρόβλεψη, όσον αφορά την “επόμενη μέρα”.

Απόλυτα ενδεικτικό των επιθετικών πωλήσεων και το γεγονός ότι σε μία από τις πολύ σπάνιες φορές, τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά τις 16.00, βρέθηκαν να σημειώνουν μεγαλύτερες απώλειες και από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 7% ξεκίνησαν τις σημερινές συναλλαγές οι δείκτες στο NYSE.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ζημιές από τις μετοχές, σε Χρυσό και Ασήμι, ενώ υπερβαίνουν το 23% οι απώλειες για το Bitcoin.

Όλα ξεκίνησαν από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όταν χθες το βράδυ στην Wall Street, ο Dow Jones έχασε 5,86% διολισθαίνοντας σε “bear market”, καθώς από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα, καταγράφει πτώση πάνω από 20%. Κοντά σε “bear market” και ο S&P 500.

Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι “οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις Χώρες της Ευρώπης προς την Αμερικανική Επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Εμπορεύματα”.

Ο κορωνοϊός είναι μία Παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε οποιαδήποτε Ήπειρο και απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση μονομερώς και χωρίς διαβούλευση” σημείωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή τους.

Στην Ιαπωνία, όπου σήμερα το πρωί ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 4,41%, ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe συναντήθηκε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο διοικητής Haruhiko Kuroda δήλωσε ότι “η Τράπεζα θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα".

Με επιθετικές διαθέσεις οι πωλητές και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να αναρριχάται στο 1,717%.

Την ίδια ώρα ο δείκτης φόβου VIX, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν και ξεκίνησε η Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση (!)

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι Αγορές βιώνουν την “τέλεια καταιγίδα”, καθώς η Παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε Κοινωνίες, Οικονομίες και Επιχειρήσεις και αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει αρνητικό αποτύπωμα σε όλες τις Αγορές, που αδυνατούν να τιμολογήσουν τα πιθανά αποτελέσματα, αν συνυπολογιστεί και ο εν εξελίξει “πόλεμος” για τις τιμές στο Πετρέλαιο.

Με τις παραπάνω ακραία τοξικές συνθήκες, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, χωρίς άμυνες, παραδόθηκε στις διαθέσεις των “sellers”.

Μάλιστα το γεγονός ότι οι όποιοι αγοραστές έχουν αποσυρθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς το “φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού” και αυτό φαίνεται και στον σχετικά μειωμένο τζίρο (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), κάνει τους εν δυνάμει πωλητές πιο νευρικούς και με ακόμα πιο επιθετικές διαθέσεις, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται και συνεχόμενα A.M.E.M. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν 15πλασιες των ανοδικών, ενώ περισσότεροι από 55 τίτλοι κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά 44 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/7/2016 (537,10 μονάδες) και το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών παραπέμπει στο … χάος, καθώς σύμφωνα με τις προσαρμοσμένες τιμές, δεν υπάρχει χαμηλότερο κλείσιμο στην τελευταία 20ετια, από το σημερινό (!)

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, μόνο κατά την σημερινή συνεδρίαση χάθηκαν 4,6 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο εντυπωσιακό νούμερο των 22,7 δισ. (!)

Ξεκινώντας και σήμερα από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, με, ομολογουμένως, εφιαλτικές απώλειες (Alpha Bank -12,37%, Εθνική -20,95%, Eurobank -17,36% και Πειραιώς -16,67%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 369,85 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 16,24%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η απώλεια της ύστατης στήριξης στην ζώνη 378 – 373 ανάγκασε τους ασχολούμενος με την τεχνική εικόνα να αφήσουν κάτω τα μολύβια και να επισημαίνουν ότι και το πλέον αρνητικό σενάριο, είναι, πλέον, πάνω στο τραπέζι (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, υπό το πρίσμα της επιχειρησιακής πίεσης στις Τράπεζες, η ΕΚΤ υποστηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) να αναβάλει τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο σύνολο της Ε.Ε. για το 2020 και θα επεκτείνει την αναβολή σε όλες τις Τράπεζες που υπόκεινται στο τεστ αντοχής για το 2020. Χαλαρώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Μεταβαίνοντας στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκε από την σημερινή “καταιγίδα” πωλήσεων η μετοχή της TITC (+0,10%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 10% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-11,22%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-11,76%), Viohalco (-18,88%), ΔΕΗ (-13,68%), ΕΕΕ (-15,07%), Ελλάκτωρ (-14,72%), ΟΠΑΠ (-11,24%) και ΟΤΕ (-10,72%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γνωρίζουμε την τύχη του διαγωνισμού για την παραχώρησης άδειας λειτουργίας Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, καθώς θα εκδοθεί η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) επί της προσφυγής που κατέθεσε η Αμερικανική ‘Hard Rock’. Από την απόφαση της ΑΕΠΠ και τη στάση που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι Αμερικανοί, θα κριθεί και το χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση της άδειας που αποτελεί μία από τις αναβλητικές αιρέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Lamda Development για το Ελληνικό”.

Από την άλλη και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην ΔΕΗ από 1,60%, στο 1,72%.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με την επίσημη κήρυξη του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ σε πανδημία και την αναστολή των πτήσεων από την Ευρώπη, που προχώρησαν οι ΗΠΑ, περιμένουμε ότι το ‘sell off’ σε όλες τις Αγορές θα συνεχιστεί, με την Ελληνική Αγορά να παραμένει υπό πίεση”, εκτιμά η Eurobank Eq.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική, ενώ η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαγόρευσε τις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Πρώτο σημείο στήριξης οι 500 μονάδες. Συνεδρίασε σήμερα η ΕΚΤ και η Eurobank ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου και το επιχειρηματικό σχέδιο 2020 - 2022”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Επίσημα εισήλθε σε ‘bear market’ και η Αγορά των ΗΠΑ με συσσωρευτικές απώλειες μεγαλύτερες του 20%. Δεν διαφαίνεται η κορύφωση των κρουσμάτων προς το παρόν. Οι Αρμόδιοι Φορείς ζητούν δραστικά μέτρα από τις Κυβερνήσεις, ενώ με τις προσδοκίες από την Οικονομία να κινδυνεύουν αισθητά, η Επενδυτική Κοινότητα επιχειρεί να τιμολογήσει τις επιπτώσεις. Ωστόσο, το συναίσθημα φαίνεται να κυριαρχεί στις Αγορές. Σε αυτή την φάση επικεντρωνόμαστε σταθερά στην κατάλληλη επιλογή αμυντικών τίτλων, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Το συνεχιζόμενο ‘sell off’ στο Ελληνικό & τα Διεθνή Χρηματιστήρια, έχει βάλει το σύνολο των Επενδυτών, Θεσμικών & Ιδιωτών, σε μια κατάσταση άκρατου πανικού δικαιολογημένα”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ο βασικός λόγος είναι οι εμφανείς παρενέργειες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, που δημιουργεί η πανδημία του COΝvid -19 και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η αναμενόμενη εδώ και καιρό ύφεση έφτασε πλέον με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, χωρίς πολλά όπλα στην φαρέτρα των Κεντρικών Τραπεζών. Έτσι τα εγγενή προβλήματα του Παγκοσμιοποιημένου Οικονομικού Συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια, με εκκωφαντικό τρόπο.

Η επίδραση της πανδημίας, αναμφίβολα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτωσεις στις ζωές των Πολιτών, στα Συστήματα Υγείας & στους προϋπολογισμούς των Κρατών. Επιπλέον θα αποδιοργανώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες (όπως είδαμε από την περίπτωση της Κίνας).

Η αναταραχή δεν αφορά μόνο τις Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά και τις Αγορές χρέους και κάθε μορφής Επενδυτικό Προϊόν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η C. Lagarde εμφανίστηκε σήμερα ιδιαίτερα αρνητική για την διαμορφούμενη κατάσταση & αναθεώρησε τους αναπτυξιακούς στόχους για τα επόμενα έτη προς "τα χείρω". Eπέμεινε δε ότι ήρθε η ώρα για γενναίες δημοσιονομικές αποφάσεις από μέρους των Κυβερνήσεων, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στον διαμορφούμενο Παγκόσμιο πανικό, η Ελλάδα εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα, σε όλα τα επίπεδα. Η επίδραση στην πραγματική Οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλη, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου.

Ελπίζοντας ότι οι απώλειες Ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι ο Ελληνικός Λαός θα συμμορφωθεί απόλυτα & άνευ εξαιρέσεων στις οδηγίες των Ειδικών, ευελπιστούμε ότι οι παρενέργειες στην Οικονομία, αν και μεγάλες, ειδικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες, θα είναι μέσο-πρόθεσμες.

Ο Τραπεζικός κλάδος μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις, συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, αποτελώντας τον πιο “αδύναμο κρίκο” του συστήματος, καταγράφοντας χαμηλό ιστορικό κλείσιμο 20ετιας. Τα παλαιά προβλήματα του επανέρχονται δριμύτερα, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (Τουρισμός – Ναυτιλία - Μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες κ.α.)

Όμως και τα Ελληνικά ομόλογα Κρατικά και Εταιρικά μετά την “περίοδο του μέλιτος”, αρχίζουν να παρουσιάζουν αρνητικές παρενέργειες και αύξηση των αποδόσεων. Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα για πρώτη φορά όλα, εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, με τη ανησυχία να διαχέεται και στην Αγορά εταιρικού χρέους. Αλλά και τα Κρατικά ομόλογα, λόγω των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύουν τις αποδόσεις τους την τελευταία περίοδο σε όλη την καμπύλη, με το 10ετες να προσεγγίζει το 1,716%. Σοβαρή ανησυχία για τα εταιρικά ομόλογα υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή αλλά & στην Αμερικανική Αγορά, που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο τείχος χρέους την περίοδο 2020 - 2025 και μπορεί να εξελιχτεί σε νέα “γάγγραινα” για την Αμερικανική Αγορά.

Στο σύνολο των μετοχών ο πανικός είναι διάχυτος, κυρίως γιατί Αναλυτές & Επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των Εταιρειών το 2020. Ακόμα και ο Κινητός εκθετικός μέσος 25 ημερών, απέχει παρασάγγες από τις τρέχουσες τιμές, ενώ ο αντίστοιχος 200 ΚΜΟ αποτελεί “μακρινό όνειρο”.

Η τεχνική ανάλυση σε Αγορές ακραίου πανικού (όπως η τωρινή), δεν υποβοηθά ιδιαιτέρως τις επενδυτικές αποφάσεις, παρά μόνο ως ιστορικό στατιστικό στοιχείο πληροφόρησης. Επιπλέον η ταχύτητα & το εύρος της πτώσης έχει αυξήσει την μεταβλητότητα των τιμών, που επιταχύνεται & από τις ρευστοποιήσεις των μοχλευμένων χαρτοφυλακίων. Έτσι στηρίξεις & αντιστάσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας την δυσκολία της ανάλυσης.

Παρά ταύτα στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 518 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 500, 440 & 425 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 574, 595, & 660 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των 1340 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1260, 1200 & 1145 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1392, 1450 & 1555 μονάδων.

Συμπερασματικά η εικόνα της Αγοράς είναι καταστροφική, με την κεφαλαιοποίησή της να μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρόνος και υπομονή απαιτούνται για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές, όσο βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του CONvid-19 και το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Αγορές.

Θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η κρίση θα περάσει.

“Συνεπώς προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η προστασία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με διψήφιο ποσοστό απωλειών κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το ίδιο σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street.

Νέο βύθισμα για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες στο Ευρώ.

Υποχωρούν Χρυσός και Ασήμι, με τα $6000 “φλερτάρει” το Bitcoin.

Βουτιά 79% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη ιστορικό ρεκόρ μηνιαίας πτώσης, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε λόγω κορωνοϊού. Οι πωλήσεις υποχώρησαν στις 310.000 οχήματα, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας πτώση για 20ο συνεχόμενο μήνα.

Μείωση κατά 9% παρουσίασαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ιταλία τον Φεβρουάριο, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτώση στην Αγορά της Ιταλίας φέτος, μετά από πτώση κατά 5,9% τον Ιανουάριο.

Συνολικά 56,2% των Γερμανικών Εταιρειών δέχεται τις αρνητικές συνέπειες της έξαρσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε σε περίπου 3.400 Εταιρείες. Ο τομέας ταξιδίων έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, με το 96% των Εταιρειών να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σε απεργίες προχωρούν οι Εργαζόμενοι σε Ιταλικές Βιομηχανίες, λόγω ελλιπών συνθηκών ασφαλείας για την πρόληψη του κορωνοϊου, όπως υποστηρίζουν. Απεργίες είναι σε εξέλιξη στις Περιοχές Άστι, Βερτσέλι και Κούνεο του Ιταλικού Βορρά, με αίτημα να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των Εργαζομένων, ή να σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα.

Τα Ιταλικά Συνδικάτα ζήτησαν συνάντηση με την Κυβέρνηση Κόντε, για να λυθεί άμεσα το όλο θέμα. Για αύριο έχει προκηρυχθεί σειρά απεργιών και στην Κεντρική Ιταλία.

Δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Fed και της BoE μειώνοντας τα επιτόκια η ΕΚΤ. Ανακοίνωσε πρόσθετες δράσεις αναχρηματοδότησης για ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, διευκολύνσεις στις Τράπεζες, αλλά και επιπλέον αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους.

“Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Οικονομίας, Ακόμα και αν η πανδημία αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα” τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της Οικονομίας της Ευρωζώνης, η κα Λαγκάρντ ανέφερε πως “η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%. Το 2021 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στο 1,3% και το 2022 στο 1,4%”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας στις αρχές Μαρτίου υποχώρησε ελαφρώς, παραμένοντας κοντά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 50 ετών. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 4.000, φτάνοντας στις 211.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 7 Μαρτίου. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα είναι 220.000.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 5 ετών σημείωσε το κόστος χονδρικής των Αμερικανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας τις μεγάλες απώλειες των τιμών Πετρελαίου. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, από τον Ιανουάριο, ενώ οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση, κατά 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 540,13 μονάδες (-10,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 542,03 (-10,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 538,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 10,6%.

Ο τζίρος στα 92,9 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην των TITC και ΦΡΛΚ, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 8 ανοδικές μετοχές, έναντι 119 πτωτικών, ενώ 48 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 10%.

---ΧΠΑ

Ασφυκτικών πιέσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.305 συμβόλαια).

Στα 7.389 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.318 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.484, 1.244 για τον Μάρτιο και 240 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.335) κινήθηκε μεταξύ 1.335 και 1.452 μονάδων.

Είχε πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.900 ΓΕΚ, 25.800 Alpha Bank, 23.825 Cenergy, 15.000 ΑΔΜΗΕ, 100.000 MIG, 50.500 ΔΕΗ, 14.500 ΟΠΑΠ, 24.500 Πειραιώς, 31.700 Εθνική, 9.100 Jumbo, 127.641 Eurobank, 14.400 Ελλάκτωρ, 8.000 ΟΤΕ, 13.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.959), Alpha Bank (7.596), Πειραιώς (7.446), ΔΕΗ (3.642), Ελλάκτωρα (1.693), Μυτιληναίο (1.158), MIG (3.919), ΑΔΜΗΕ (559), Εθνική (9.191), ΟΠΑΠ (455), ΟΤΕ (472), Cenergy (583), Lamda Development (317), Viohalco (272), ΓΕΚ (319), ΕΧΑΕ (150), Τρ. Αττικής (886), Τέρνα Ενεργειακή (143), Intralot (287), Ιντρακόμ (145), Ελ. Πετρέλαια (433), Jumbo (108), ΕΕΕ (214), ΟΛΠ (137).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 27.442, Alpha Bank 18.697, MIG 43.040, Εθνική 12.386, Ελλάκτωρα 10.862, Πειραιώς 10.726.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                 Name of Issuer               NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.972.083 τεμ., (από 38.902.083 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.299.679 τεμ. (18.502.436), ΔΕΗ 6.443.566 τεμ. (6.138.566), Eurobank 48.001.931 τεμ. (40.638.021), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.891), Εθνική 8.819.426 (9.069.578), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v