Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δοκιμασία στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη η συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» στις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Μεγάλη πτώση για το «καλάθι» των ελληνικών μετοχών στις ΗΠΑ. Πιο ευάλωτες οι τράπεζες.

Νέα δοκιμασία στο Χρηματιστήριο

Ραγδαίες οι δραματικές εξελίξεις. Εκτός συνόρων, με πιο τελευταία την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για απαγόρευση όλων των πτήσεων από Ευρώπη σε ΗΠΑ, μόλις λίγες ώρες μετά την ελεύθερη πτώση στη Wall Street, με τον Dow Jones, χάνοντας περισσότερες από 1.400 μονάδες, να περνά σε bear market. Ενδεικτική της κατάστασης η κατάρρευση κατά 18% της μετοχής της Boeing.

Εντός συνόρων, με την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί το διάγγελμα Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Αρα σήμερα είναι για Ευρώπη, ΧΑ, η πρώτη συνεδρίαση με τον ιό να χαρακτηρίζεται ως πανδημία, στη Νέα Υόρκη έγινε εχθές μία πρώτη τιμολόγηση, συνεπώς μπορεί να ειπωθεί ότι (και) οι αγορές είναι στην αρχή της επόμενης φάσης.

Προφανές πως οι σημερινές ανακοινώσεις Λαγκάρντ θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δραστικές και άμεσες, καθώς τα όποια μέτρα συζητούνταν μέχρι χθες ούτε για... ασπιρίνη δεν κάνουν. Να δούμε, εάν έστω και τώρα, στο «και πέντε», Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχουν «όπλα» για να δράσουν αποτελεσματικά, την ώρα που η HSBC προέβλεπε, από χθες, ως αναπόφευκτη την ύφεση στην ευρωζώνη, στο πρώτο 6μηνο.

Προσωπική εκτίμηση, και μόνο, ένα από όσα θα πρέπει να πει, αν όχι σήμερα αλλά... αύριο, η επικεφαλής της ΕΚΤ θα είναι η αναστολή των stress tests καθώς το μέχρι πρόσφατα δυσμενές σενάριο φαντάζει πλέον ως το βέλτιστο. Και ο νοών νοείτω.

Υπό το βάρος των εξελίξεων στις ευρωπαϊκές αγορές προεξοφλείται από νωρίς πως θα δοκιμασθούν, εκ νέου, αντοχές και δυνάμεις πωλητών-αγοραστών. Το κρασάρισμα, κατ' αρχάς των ΜSCI Banks Index και Stoxx 600 Banks, συνακόλουθα βιομηχανικών, μεταποιητικών, αερομεταφορικών, ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε νέα περιδίνηση οι διεθνείς αγορές, μετά μάλιστα την απόφαση Τραμπ, σύμφωνα με την Άννα Φαλτάιτς, με ό,τι αυτό σημαίνει και το τι θα δούμε από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο.

Στα καθ' ημάς, ξεκινώντας από τη χθεσινοβραδινή εικόνα του GREK/ETF, με το «καλάθι» συμβολαίων επί μετοχών ελληνικών εταιρειών, το μείον 7,76% στα 6,06$, με χαμηλό τα 5,85$ (52 εβδομάδων) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Δυστυχώς, θα θεωρήσω αναπόφευκτη την ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου μεταβλητότητας, ενδεχομένως, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης. Κάτι που είχα αναφέρει και στο προσυνεδριακό σχόλιό μου, της Δευτέρας, κάτι για το οποίο ορισμένοι γνωστοί με χαρακτήρισαν κινδυνολόγο.

Τα όσα συμβαίνουν και εκτιμούμε μεταφέρουμε στα σχόλιά μας, ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι έμπειροι συνάδελφοι, οι οποίοι καταγράφουν τα των διεθνών αγορών.

Διαδικαστικά, ο ΓΔ από τις 602,48 μονάδες θα δοκιμαστεί στις 590-580, αλλά δύσκολα θα αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία, καθώς διαδοχικά χάσματα «δείχνουν» προς τις 540-530 μονάδες. Πεδίον εύκολης δράσης για τους short σήμερα, εκτός εάν η Λαγκάρντ έχει και βγάλει από το οπλοστάσιο της Φρανκφούρτης κάνα θωρακισμένο σαν αυτό που έφεραν οι Αυστριακοί στον Έβρο. Για να μην ξεχνιόμαστε ως χώρα, έχουμε και έναν παραληρούντα Ερντογάν εκτός εαυτού, να ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας.

Κλάδος ευάλωτος ο τραπεζικός, πολύ πριν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιταλία, προ δύο εβδομάδων. Στις 441,57 μονάδες ο ΔΤΡ με διαδοχικά χάσματα, χαμηλότερα και των 400 μονάδων.

Εξίσου δύσκολη η κατάσταση και για blue chips, μετοχές εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με τον FTSE25 από τις 1.529,10 μονάδες. Και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v