Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες 9% για τις τράπεζες

Η σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση. Ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και αποκόμιση κερδών στον ΟΤΕ μετά το ράλι της Πέμπτης. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για κρίσιμα blue chips.

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες 9% για τις τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 12 μονάδων, περιορίζοντας αισθητά το volatility των προηγούμενων ημερών, κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, ήταν οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων και η αισθητή υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων).

Μένοντας στον τζίρο, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω αποδυνάμωσης, καθώς πλησιάζουν οι αργίες για το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πριν το ξεκίνημα των συνεδριάσεων σε Ευρώπη και Χ.Α., υποστήριζαν ότι οι ενεργοί traders θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ, όμως και μετά τις ανακοινώσεις οι αγορές παρέμειναν διστακτικές, δείχνοντας ότι η επιφυλακτικότητα καλά κρατεί, καθώς το κύριο ενδιαφέρον συνεχίζει να εστιάζεται στα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετους να εκτιναχθεί στο 1,914%.

Μένοντας στα “κρατικά χαρτιά”, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Ιουλίου 2020.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε αρνητική τόσο για τον γενικό δείκτη, όσο και για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,84% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 9,12%.

Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 41,01%, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κατά 65,51%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, έχει μειωθεί κατά 23,1 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κάποια μη τραπεζικά blue chips, δείχνουν διαθέσεις μη περαιτέρω υποχώρησης.

Από την άλλη και όσον αφορά το Χ.Α., το μόνο “ασφαλές” συμπέρασμα που εξήχθη και από την σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο “αδύναμος κρίκος” της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Και αυτό διότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 13,29%, ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση επιφυλακτικά, για να ακολουθήσουν στην συνέχεια διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως πολύ γρήγορα οι “sellers” επανέκτησαν τον έλεγχο της τάσης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, ο τραπεζικός δείκτης να κινηθεί με αρνητικό πρόσημο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-2,77%) κινήθηκε μεταξύ 0,65 (+3,60%) και 0,605 ευρώ (-3,57%), της Εθνικής (0%) μεταξύ 1,065 (+4,41%) και 1,01 ευρώ (-0,98%), της Eurobank (-2,94%) μεταξύ 0,3569 (+2,85%) και 0,335 ευρώ (-3,46%) και της Πειραιώς (0%) μεταξύ 1,18 (+3,51%) και 1,10 ευρώ (-3,51%).

Την κίνηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών ακολούθησε και ο κλαδικός τους δείκτης, κινούμενος μεταξύ 320,34 (+3%) και 302,48 μονάδων (-2,74%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες σταμάτησε στις 308,25 μονάδες (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 305,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,84%.

Απόλυτα απαισιόδοξες ενδείξεις δίνουν τόσο τα ημερήσια, όσο και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα του ΔΤΡ, καθώς “δείχνουν” προς την επόμενη στήριξη των 266 – 250 μονάδων. Για μερική αποκατάσταση της εξαιρετικά κακής, τεχνικά, εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 363 – 372 και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 382 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Σαφώς καλύτερη του τραπεζικού, η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι επιλεκτικές κινήσεις των λίγων αγοραστών, επέτρεψαν σε αρκετούς τίτλους να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο με την τελική αναλογία να δείχνει οριακό προβάδισμα, των μετοχών που κινήθηκαν “βόρεια”.

Πιο συγκεκριμένα, με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,32%), ΑΡΑΙΓ (+3,90%), ΒΙΟ (+0,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,32%), ΔΕΗ (+1,75%), ΕΕΕ (+1,26%), ΕΛΠΕ (+4,62%), ΜΟΗ (+1,77%), ΜΠΕΛΑ (+1,73%), ΟΠΑΠ (+3,17%) και TITC (+0,39%).

Αντίθετα, προς χαμηλότερες αποτιμήσεις πιέστηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,23%), ΕΥΔΑΠ (-0,63%), ΕΧΑΕ (-1,57%), ΛΑΜΔΑ (-1,48%), ΜΥΤΙΛ (-2,41%), ΟΛΠ (-0,65%), ΟΤΕ (-3,50%), ΣΑΡ (-1,33%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,10%) και ΦΡΛΚ (-2,81%).

Επιστροφή αγοραστών, μετά το πρωινό χαμηλό στα 4,05 ευρώ (-1,22%) σημειώθηκε στην Αεροπορία Αιγαίου (+3,90%), που, όμως, υποχώρησε αισθητά και από τα υψηλά ημέρας των 4,46 ευρώ (+8,78%). Το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 4,95 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 3,52 – 3,20 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Fourli (-2,81%), με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 4ετιας.

Η επόμενη στήριξη στα 2,56 ευρώ, το ημερήσιο “stop short” στα 3,82 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+2,93%), τρεις για την Profile (+4,96%), πυκνές συναλλαγές πέριξ των 3,90 ευρώ για την Space (+2,09%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Κρι Κρι (+0,94%) και Unibios (+6,36%), ενώ ξαφνικό “bid”, μετά το χθεσινό -16,67%, εμφανίστηκε στην Προοδευτική (+20%).

Επιστροφή των αγοραστών σε Κέκροπα (+7,14%), Ιντρακάτ (+5,52%), Τρ. Αττικής (+6,43%) και Autohellas (+2,35%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε, με άγνωστο όρίζοντα, η μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής (+5,48%).

Η τελευταία, απαντώντας σε ερώτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι “προς το παρόν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αφενός της εταιρείας με την επωνυμία ‘Τ.Ο. International Holding Ltd’ και των συνδεμένων με την εταιρεία προσώπων και αφετέρου της εταιρείας με την επωνυμία ‘Belterra Investments Ltd’, του Ιβάν Σαββίδη, σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας ‘Πόρτο Καρράς Α.Ε.’ που ανήκουν στην ‘ΤΟ International Holding Ltd’ και στα ως άνω συνδεδεμένα πρόσωπα”. Η εταιρεία σημειώνει πως θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

Αυτό το “προ το παρόν” έκοψε τον “ενθουσιασμό” των αρχικών αγοραστών.

Από την άλλη, η MLS (-0,35%) ανακοίνωσε σε σχέση με το εταιρικό ομόλογο της εταιρείας που αφορά 400 κοινές ονομαστικές άυλες εταιρικές ομολογίες, ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ εκάστη, έκδοσης 11/7/2016 και λήξης την 11/7/2020, το οποίο διαπραγματεύεται στην Κατηγορία Ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθ' εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 7.2 του προγράμματος έκδοσης του ως άνω εταιρικού ομολόγου, την παράταση της ημερομηνίας λήξης για ένα (1) επιπλέον έτος. Η νέα, μετά την ετήσια παράταση, ημερομηνία λήξης, είναι η 11/7/2021.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, η υπέρβαση της ζώνης 582 – 592 αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση, για την σχετική βελτίωση της πολύ κακής τεχνικής εικόνας.

Αντίθετα η καθοδική διαφυγή και το κλείσιμο χαμηλότερα των 539 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών, ή καταγραφής νεότερων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΓΔ γύρισε σε ημερήσιο “short”, με “stop” στις 582 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης το επιβεβαιωμένο κλείσιμο και η παραμονή χαμηλότερα των 1314 μονάδων θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων, καθώς επανέρχονται τα σενάρια “γλιστρήματος” προς τις 1216 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει “long” με “stop” τις 1216 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

“Η ψυχολογία στις διεθνείς αγορές παραμένει επιφυλακτική και σήμερα το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να περιμένουν τη μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεταβλητότητας, η αγορά μείωσε το εύρος διακύμανσης και συσσώρευσε γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι όγκοι παραπέμπουν σε στάση αναμονής, ενώ το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, υποστηρίζουν το γενικό δείκτη”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 520 μονάδες και δεύτερο οι 500. Πολύ καλά τα αποτελέσματα της Σαράντης με αύξηση σε όλες τις γραμμές, ρεκόρ καθαρού περιθωρίου κέρδους και αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών (+€11 εκατ.). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €38 εκατ. (+17% ή +€5,5 εκατ.). Οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση και οι πωλήσεις στο εξωτερικό κατά 7,3%. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αντιπροσώπευσαν το 65,9% των συνολικών πωλήσεων. Η διοίκηση εκτιμά πως, κατόπιν αυτής της διαταραγμένης περιόδου, το επίπεδο της κατανάλωσης θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, όμως οι εκτιμήσεις της για το 2020 θα ανακοινωθούν σε επόμενο στάδιο λόγω έλλειψης ορατότητας”, σημειώνει η Merit Sec.

“Αν την 1η Απριλίου του 2019, μας έλεγαν ότι ένα χρόνο μετά η μισή Ελλάδα θα δουλεύει μέσω internet, θα το θεωρούσαμε Πρωταπριλιάτικό αστείο. Φέτος το αστείο έγινε πράξη”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Τελικά η βιολογική κρίση ανέδειξε τη δυνατότητα της χώρας να εκμεταλλευτεί τη τεχνολογική επανάσταση. Το πόσο καλό θα είναι αυτή το πείραμα για την εργασία, θα το δείξει το μέλλον. Πάντως αποδείχτηκε (βίαια) πως η δυνατότητα υπάρχει.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το χρηματιστήριο τη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ακολουθώντας την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Αυτό φυσικά μας βρίσκει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών, μετά την πρωτοφανή πτώση λόγω κορωνοϊού, αλλά και σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα τιμών για πολλές μετοχές, σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά, λόγω της ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Τα παραπάνω σταθεροποιούν την κατάσταση και κάνουν τους δείκτες αβεβαιότητας να πέφτουν πάλι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το τζίρο.

Είναι αξιοθαύμαστο πως η βιολογική κρίση έχει αλλάξει αδιαμαρτύρητα θέματα που θεωρούνταν κεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα και το πως όσοι αμφισβήτησαν την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης στα πρώτα στάδια της κρίσης, τώρα αναγκάζονται να συνταχθούν, πολλές φορές πιεζόμενοι από το κοινωνικό “θέλω” και άλλες φορές από τις δημοσκοπήσεις.

Με τη σταθεροποίηση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν δημιουργηθεί στηρίξεις στις 515, περίπου, μονάδες και μετά στις 480 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Αντιστάσεις έχουμε στις 580 και στις 600 μονάδες και μετά ανοίγει ο δρόμος για μεγάλο ανοδικό άλμα.

Αυτή την περίοδο το σημαντικό είναι να μην διασπάσουμε την στήριξη στις 515, περίπου, μονάδες, γιατί κάτι τέτοιο είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά.

Αν, ενώ η βιολογική κρίση συνεχίσει να κορυφώνεται τις επόμενες βδομάδες, το χρηματιστήριο καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τις 500 μονάδες, υπάρχουν ελπίδες ότι το καλοκαίρι θα αναπληρώσει ένα μέρος των χρηματιστηριακών ζημιών που δημιούργησε η κρίση.

“Για να συμβεί αυτό, σημαντικό θα είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε συγκεκριμένες εταιρείες και η κρίση να μην αποκαλύψει νέα φαινόμενα τύπου Follie”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο ‘λογαριασμός’ του Μαρτίου για την ελληνική αγορά”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου σε 20 συνεδριάσεις έπεσε κατά 19 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας με άνεση τα 7 δισ. ευρώ των απωλειών που παρατηρήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2015, την περίοδο δηλαδή της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Στο ναδίρ της πτώσης του Μαρτίου οι απώλειες είχαν φθάσει τα 24 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ποσοστιαίων απωλειών ο Οκτώβριος του 2008 εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία της πιο μεγάλης πτώσης με μηνιαίες απώλειες 27,87%. Ο Μάιος του 2012 ακολουθεί στην δεύτερη θέση με -24,93%, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε ο φετινός Μάρτιος με απώλειες 22,5%.

Το ρεκόρ μπορεί να μην ήρθε σε επίπεδο μήνα, ήρθε όμως στο τρίμηνο καθώς το -39,09% είναι μακράν η χειρότερη επίδοση σε τρίμηνο για το Γενικό Δείκτη από το 1999.

Στην Αμερική οι απώλειες τριμήνου στον Dow Jones έφθασαν το 23,2% και είναι το χειρότερο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 1987 και το χειρότερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών (124 έτη).

Η εμφάνιση της έντασης των απωλειών που έλαβαν χώρα το Μάρτιο μπορούν να θεωρηθούν σπάνιες και στην κατανομή συχνοτήτων, με βάση την ιστορική παρουσία των φαινομένων, βρίσκονται στο τέλος της ουράς των κατανομών ενδεχομένων, επιβεβαιώνοντας και χρηματιστηριακά την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας που ζει ο πλανήτης.

Ο Απρίλιος είναι μήνας που είθισται να κλείνει θετικός, έχει μια δυνατή παράδοση αφού ακόμα και το 2008 ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Πέρα από τα στατιστικά ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και τα νούμερα των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη στην πορεία του μήνα.

Η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί η κάμψη των κρουσμάτων (Ευρώπη και Αμερική) θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών. Ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής στις αγορές, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κορεσμός στις καμπύλες εμφάνισης κρουσμάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων, λόγω της πολύ έγκαιρης λήψης μέτρων.

Προς το παρόν, κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια, ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων αφού οι θεραπείες, ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο, φαίνεται να χρειάζεται ακόμα μερικούς μήνες.

Τεχνικά, οι 515 μονάδες παραμένουν στην θέση τους ως βραχυπρόθεσμο πεδίο στήριξης και αυτό είναι ένα “συμπαθητικό νέο” για τους αγοραστές, καθώς ο γενικός δείκτης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να υπερβεί τις 580 μονάδες χωρίς επιτυχία.

Στην επιστροφή από την ζώνη αντίστασης ο γενικός δείκτης δεν “πλήρωσε” νέα χαμηλά, αντιθέτως περιορίστηκε σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση με περιορισμένους τζίρους. Οι χαμηλοί τζίροι βάζουν μια υποψία εκτόνωσης ενός σημαντικού φορτίου πωλήσεων και σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση μερίδας μετοχών του ταμπλό, που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις πιέσεις ο γενικός δείκτης διατηρεί αρκετές πιθανότητες να δει άμεσα επίπεδα διαπραγμάτευσης άνω των 600 μονάδων.

Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον γενικό δείκτη να εκτονώνει την κίνησή του στις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο ταυτίζεται με το 38,2% της κίνησης που έχει μεσολαβήσει μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους. Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής, σε εβδομαδιαία βάση.

Την Τρίτη 7 Απριλίου η Quest ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Lamda Development, ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,045 ευρώ/μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Profile.

Στις 9 Απριλίου η AS Company και η ΕΥΔΑΠ παίρνουν σειρά για να δημοσιεύσουν τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς.

Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή η ελληνική αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών.

“Σε ότι αφορά τις εταιρικές δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού των ανακοινώσεων για τις υπόλοιπες εισηγμένες, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι δίνει παράταση στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης έως το τέλος Ιουνίου”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ η Wall Street “τραβάει” χαμηλότερα και την Ευρώπη.

Νέα σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο, ακόμα χαμηλότερα υποχωρεί το ευρώ.

Μικρά κέρδη για χρυσό και ασήμι, προς τα $6800 κινείται το Bitcoin.

“Κατά περίπου 8% θα συρρικνωθεί η γερμανική οικονομία για κάποιους μήνες του α' εξαμήνου του έτους”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο ήμισυ του 2020.

Στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών υποχώρησε ο τομέας των υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας Covid-19. O ΡΜΙ της IHS Markit έκανε βουτιά στις 26,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 52,6 τον Φεβρουάριο. Η τελική μέτρηση ήταν χειρότερη από την πρώτη εκτίμηση για 28,4 μονάδες.

“Τα κράτη της ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο διάσωσης του μπλοκ για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, πρέπει να τη λάβουν γρήγορα και να μην υποβληθούν σε μακροχρόνιες επισκέψεις από αξιωματούχους που θα προτείνουν διάφορες πολιτικές, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Όλαφ Σολτς είπε πως “είναι πεπεισμένος πως ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία”.

Μια mega-αγωγή ύψους $20 τρισ. κατατέθηκε στις ΗΠΑ κατά της Κίνας, με την κατηγορία ότι ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα βιολογικού όπλου που ετοίμαζαν οι κινεζικές αρχές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Το ποσό των $20 τρισ. είναι υψηλότερο από το κινεζικό ΑΕΠ.

Η αμερικανική οικονομία απώλεσε 701.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη πτώση στην απασχόληση από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4%, από 3,5% προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας και άνοδο της ανεργίας στο 3,5%.

Ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM της Markit διολίσθησε στις 52,7 μονάδες τον Μάρτιο, από 57,3 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν κατάρρευση του δείκτη στις 43 μονάδες.

“H επιβράδυνση που θα καταγράψει η αμερικανική οικονομία, εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία” προειδοποιούν αναλυτές της Bank of America. Η BofA αναμένει να χαθούν 16 με 20 εκατ. θέσεις εργασίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει την ανεργία στο 15,6%. Προβλέπει τρία διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης στις ΗΠΑ, με την αμερικανική οικονομία να συρρικνώνεται 7% το πρώτο τρίμηνο, 30% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το τρίτο τρίμηνο.

Υποβαθμίζει τις οικονομικές προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία η Morgan Stanley. Η τράπεζα αναθεωρεί καθοδικά την πρόβλεψη για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στο -3,4%, από -2,4% προηγουμένως, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο η πρόβλεψή της κάνει λόγο για -38%, από -30%. Σε ετήσια βάση, η Morgan Stanley αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020, καταγράφοντας την πιο μεγάλη πτώση από το 1946.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από την άλλη, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings θεωρεί ότι η Ελλάδα (αξιολόγηση ΒΒ/ προοπτικές θετικές) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ από την πανδημία του Covid-19 μέσω της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τον τομέα του τουρισμού, αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης που εμφανίζει η οικονομία.

“Ο αδύναμος πυρήνας κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και το ακόμη υψηλό βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορίζουν τις ικανότητές τους να υποστηρίξουν την ευρύτερη οικονομία”, σημειώνει ο οίκος, αναθεωρώντας επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας σε -7%, για αυτή την χρονιά.

Σε “neutral”, από “sell” αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Motor Oil η Goldman Sachs, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο στα 14, από 19 ευρώ.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 547,49 (+1,12%) και 535,42 μονάδων (-1,11%). Πριν τις δημοπρασίες βρέθηκε στις 540,93 (-0,09%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 540,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 39,4 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρας.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, 16 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, όμως οι περισσότεροι από τους “winners” με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Με οριακές απώλειες, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.249 συμβόλαια).

Στα 3.057 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.160, 931 για τον Απρίλιο και 229 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.315) κινήθηκε μεταξύ 1.290 και 1.329,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.550 Jumbo, 25.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.151), Alpha Bank (1.935), Πειραιώς (505), ΔΕΗ (175), Ελλάκτωρα (152), Μυτιληναίο (104), MIG (387), Εθνική (3.533), ΓΕΚ (128), ΕΧΑΕ (222), ΟΠΑΠ (166), ΑΔΜΗΕ (242).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 28.550, MIG 41.485, Alpha Bank 18.203, Εθνική 13.031.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.693.662 τεμ., (από 39.693.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.789.926 τεμ. (20.820.052), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.988.021 τεμ. (60.738.021), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.920.290 (9.920.290), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v