Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και ΟΤΕ κάνουν τη διαφορά

Κοντά στις 600 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης παρά τις εντολές πωλήσεων μετά τη λήξη στα παράγωγα. Στις τραπεζικές μετοχές, τζίρος και ενδιαφέρον, βοήθειες στην τάση και από ΟΤΕ. Ξεχωρίζουν ανοδικά Aegean, ΓΕΚ Τέρνα.

ΧΑ: Τράπεζες και ΟΤΕ κάνουν τη διαφορά

Οταν δεν σε θέλει... Ακριβώς πάνω στο «γύρισμα» των futures στη Wall και το ντόμινο που ενεργοποιήθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέπεσε η διαδικασία λήξης στα Παράγωγα.

Απότομη αλλαγή τάσης για τον S&P500 σε χρόνο d.t., πυροδότησε ρευστοποιήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι. Κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά, δευτερευόντως, και σε συγκεκριμένα blue chips.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 14:15-14:30, στο ΧΑ ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, που αποτυπώθηκαν τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά παραγώγων. Με ήπια διολίσθηση βασικών δεικτών και λίγο χαμηλότερες τιμές για το ΣΜΕ του FTSE25. Ωστόσο το premium διατηρήθηκε, έστω μειωμένο, και στη σειρά Μαΐου και στην επόμενη.

Αυξημένο το volatility στη Νέα Υόρκη προκαλεί ανάλογης έντασης διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ελληνικό απλά να παρασύρεται.

Εως τις 595 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 14:35, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 282,50 έως 5 μονάδες χαμηλότερα και με τον FTSE25 στις 1.424 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογη η αξία και μετά τις 14:15 παρά την προσθήκη και άλλων πακέτων σε αυτά που είχαν αλλάξει χέρια σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική. Ενδεικτικό το ότι από τα συνολικά 24,2 εκατ. (στις 14:40), τα σχεδόν 6,8 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Συνεκτιμώντας ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφωνόταν -μέχρι και χθες- οριακά πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ. Πάντως σήμερα έχουν γίνει, αναλογικά πάντα, αρκετά πακέτα στις τραπεζικές μετοχές.

Σε ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική, Αlpha Βank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Coca Cola, EXAE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, οι δέκα μεγαλύτεροι τζίροι.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank στο 0,2893 (2,19%), η Εθνική στο 1,001 (4,10%), η Αlpha Βank στο 0,5412 (4,08%) και η Πειραιώς με 2,14% στο 1,076 ευρώ. Στα ενδιαφέροντα για τον κλάδο η αίτηση από τη Eurobank για την ένταξη του Cairo III στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Από τα blue chips, ο ΟΤΕ συνεχίζει στα 12,18 ευρώ -μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών πρώτου τριμήνου και την ενημέρωση των επενδυτών.

Στα 7,835 ο ΟΠΑΠ, στα 6,09 η ΓΕΚ Τέρνα, στα 6,54 η Mytilineos, στα 4,81 η Aegean, στα 13,30 η ΜΟΗ, στα 8,65 η Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Κρίσιμο θεωρούν (και) οι χρηματιστές το «άνοιγμα» της αγοράς τουρισμού, με τον Παναγιώτη Υφαντή να έχει το σχετικό ρεπορτάζ. «Ανοιγμα» του κλάδου-βασικού πυλώνα της οικονομίας, με άμεσες συνέργειες σε αερομεταφορές, ακτοπλοϊα, οδικές μεταφορές και, φυσικά, ξενοδοχειακό τομέα.

Λίγο πριν τις 15:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 67/27 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v