Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Το κυβερνητικό «πακέτο» στήριξης κρίνει την επανεκκίνηση

Πώς ερμηνεύει τις κατευθύνσεις της Κομισιόν ο πρόεδρος του ΞΕΕ Α. Βασιλικός. Η ανάγκη για διακρατικές συμφωνίες και πρωτόκολλα με τους όρους ταξιδιού και διαμονής. Πονοκέφαλος η εξόφληση των επιταγών.

Τουρισμός: Το κυβερνητικό «πακέτο» στήριξης κρίνει την επανεκκίνηση

Τις «προγραμματικές δηλώσεις» της κυβέρνησης για το πακέτο μέτρων (σ.σ. θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) με το οποίο θα επιχειρηθεί να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένουν οι επιχειρηματίες του χώρου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για τη λειτουργία ή μη των επιχειρήσεών τους.

Η συζήτηση για κρατήσεις, τις πιθανές αγορές και οι συμφωνίες με τουρ οπερέιτορ παραμένουν σχήμα πρωθύστερο για τους Έλληνες ξενοδόχους, οι οποίοι επείγονται να ξεκαθαριστούν άλλα θέματα.

Τους λόγους εξήγησε μιλώντας στο Euro2day.gr ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ). 

«Το να βρεθούν οι τουρ οπερέιτορ και οι πελάτες είναι, ούτως ή άλλως, η δουλειά του ξενοδόχου και θα την κάνει. Φέτος, όμως, προηγούνται και θα πρέπει να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες, υγειονομικά πρωτόκολλα, όροι ταξιδιού και εισόδου ή εξόδου από τη χώρα. Όλα αυτά ξεφεύγουν από τη δουλειά του ξενοδόχου και είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τις οποίες η Κομισιόν έθεσε τις βάσεις με τις κατευθύνσεις που ανακοίνωσε.  Τονίζω πως έθεσε τις βάσεις». 

Με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, «εκφράστηκε η πολιτική βούληση να υπάρχει τουρισμός και αναγνωρίστηκε η σημασία του τουρισμού και η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξή του».

Σε μια συγκυρία όπου τα ερωτήματα, οι μεταβλητές και τα «αν» περισσεύουν, υπάρχουν δύο αδιαμφισβήτητα δεδομένα για τον Α. Βασιλικό.  «Το πρώτο είναι πως η φετινή χρονιά δεν θα είναι σε τίποτα συγκρίσιμη με τις προηγούμενες. Αυτό νομίζω πως το έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, όλοι.  Το δεύτερο, συνέπεια του πρώτου, είναι  πως πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία και μέριμνα για τον κλάδο των ξενοδοχείων, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του κλάδου».   

Ο επικεφαλής του ΞΕΕ αναδεικνύει το ενδεχόμενο παρατεταμένης απραξίας επιχειρήσεων και εργαζομένων για περισσότερο από ένα χρόνο. «Υπάρχουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχουν να δουλέψουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 και είναι πιθανό να ξαναδουλέψουν τον Μάιο του 2021».

Εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων του κλάδου, αναφέρει πως «δεν μιλάμε για ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την πελατεία τους στο εσωτερικό της χώρας, έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα και τώρα που επαναλειτουργούν, έστω με περιορισμούς και δυσκολίες, θα την ξαναβρούν εδώ. Εμείς ανοίγουμε και η πελατεία δεν είναι εδώ!».

Αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του χώρου, σύμφωνα με τον ίδιο,  υπογραμμίζουν την ανάγκη πως οι επιχειρήσεις του τουρισμού χρειάζονται ειδικά μέτρα. 

Σε ερώτηση του Euro2day.gr για το αν, με τα σημερινά δεδομένα, είναι έτοιμα να ανοίξουν από 1 Ιουνίου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε: «τΤην τελική απόφαση θα την πάρει ο κάθε επιχειρηματίας ξεχωριστά, όταν γνωρίζει τα τελικά πρωτόκολλα λειτουργίας και το τελικό πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις».

 Ξενοδοχειακές πηγές από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) σημειώνουν πως οι επιχειρήσεις του κλάδου που θα λειτουργήσουν είναι αδύνατον να φθάσουν σε επίπεδα τζίρου τέτοια ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσουν επιταγές, μετά το τέλος της παράτασης των 75 ημερών, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και για την εξυπηρέτηση δανειακών τους υποχρεώσεων. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουν με αγωνία τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v