Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπλο στα χέρια των αγοραστών οι αποφάσεις ΕΚΤ

Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τις 680 μονάδες, με ταυτόχρονη κίνηση από blue chips και τραπεζικές μετοχές. Με χαμηλότερες ταχύτητες κινείται η αξία των συναλλαγών. Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν.

Χρηματιστήριο: Οπλο στα χέρια των αγοραστών οι αποφάσεις ΕΚΤ

Ανοδικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή δραστική παρέμβαση της ΕΚΤ. Σημαντικά κέρδη από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αντιδρά προς τις 680 μονάδες.

Οι άκρως δυναμικές ενέργειες της ΕΚΤ πυροδοτούν το μακροβιότερο ράλι για το ευρωπαϊκό νόμισμα εδώ και μια δεκαετία, την ώρα που η υπερβάλλουσα ρευστότητα στις αγορές συντηρεί την ανοδική τάση από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη και Ασία.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές, καθώς αγοραστές και πωλητές κινούνται προσεκτικά, βασικοί δείκτες, μετοχές κερδίζουν και άλλους πόντους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Κυρίως το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, αν και παράλληλα οι long ενεργούν σε συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην περιοχή των 365 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών κατά 2,88% υψηλότερα, στις 1.635 μονάδες ο FTSE 25, με άνοδο 1,36%, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως μόλις δύο κλαδικοί δείκτες υποχωρούν. Ο «τηλεπικοινωνιών» κατά 0,48% και ο «ασφαλειών» κατά 0,28%.

Από τις μετοχές του δείκτη, με πωλητές διαμορφώνεται χαμηλότερα η τιμή μόλις δύο μετοχών, του ΟΤΕ στα 12,5 ευρώ και του ΟΛΠ στα 17,60 ευρώ.

Σημαντική άνοδος και για τις 4 τραπεζικές μετοχές, με τη Eurobank στο 0,4020 ευρώ, την Εθνική στο 1,386 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,635 ευρώ και την Πειραιώς στο 1,490 ευρώ.

Από τα blue chips, ισχυρότερη αντίδραση για την Aegean, στα 4,495 ευρώ, για την Coca Cola HBC στα 23,900 ευρώ, για τη Mytilinaios στα 7,880 ευρώ, για τον ΑΔΜΗΕ στα 2,475 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 8,800 ευρώ, τη ΔΕΗ στα 3,546 ευρώ.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που είναι και ο μόνος από τους 4 βασικούς με short τάση σε μηνιαία μέτρηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της σε long, ζητούμενη είναι η πειστική υπέρβαση της περιοχής των 370-380 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v