Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η Φρανκφούρτη δεν σταμάτησε το profit taking

Με πτώση, αν και σημαντικά περιορισμένη, ολοκληρώθηκε μια συνεδρίαση με σκαμπανευάσματα. Τον τόνο έδωσε η ΕΚΤ και οι ανακοινώσεις για QE-ύφεση. Αμυνα έπαιξαν ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank. Ποιες μετοχές πιέστηκαν

Χρηματιστήριο: Η Φρανκφούρτη δεν σταμάτησε το profit taking

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών επικράτησαν η επιφυλακτικότητα και οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η εικόνα άλλαξε σημαντικά μετά τις 14.45 και τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, που γύρισαν τους Ευρωπαϊκούς δείκτες σε θετικό πρόσημο, κίνηση την οποία ακολούθησε, από σχετική απόσταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς ο ΓΔ να επιστρέψει σε “πράσινο χρώμα”, όμως η ανάδυση των δεικτών αποδείχθηκε βραχύβια και σχετικά σύντομα οι “sellers” ξαναπήραν τον έλεγχο της τάσης, εντός και εκτός των τειχών, περιμένοντας τη σημερινή κίνηση της Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μπορεί να αντέδρασε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όμως έδειξε ότι χρειάζεται επιπλέον ανοδικά “καύσιμα”, για να υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη των 674 – 682 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού, λόγω πανδημίας, κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά, αποφάσισε η ΕΚΤ.

Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενερηγούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, ενώ επεκτείνεται ο ορίζοντας των αγορών, τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου του 2021.

Το Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα.

Άμεση, στα νέα της ΕΚΤ, ήταν και η αντίδραση από την Αγορά ομολόγων, με την επιστροφή των αγοραστών και την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,355% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας (στα 12,3 εκατ. ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” – ΕΤΕ, TITC – στα 18,5 εκατ. με τα ίδια “πακέτα” η πρώτη ώρα συναλλαγών), έδειξε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν μάλλον δύσκολη για τους “buyers”, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (υψηλά τριμήνου) και αθροιστικά κέρδη 3,29% και ο Τραπεζικός δείκτης από ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 7,44%.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι ελαχιστοποιημένες και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ και η εικόνα κόπωσης από τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,17%) διασώζονταν με θετικό πρόσημο και αμετάβλητη η μετοχή του Σαράντη (+4,86%).

Αν και οι περισσότεροι των Αναλυτών εκτιμούν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να έχει υψηλή εξάρτηση από την πορεία των Διεθνών Αγορών, η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποια πρώτα ερωτηματικά, για τα “καύσιμα” που διαθέτουν οι αγοραστές, προκειμένου να σπρώξουν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ή πλησιάζει η ώρα το ενδιαφέρον να μετατοπιστεί προς τα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.

Τις απορίες αυτές δεν δείχνουν να έχουν οι Διεθνείς Αγορές, που συνεχίζουν να “ντοπάρονται” από τον πακτωλό ρευστότητας που διοχετεύουν στο Σύστημα οι Κεντρικές Τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαρτίου, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εισήλθαν και επίσημα σε "bear market”, καθώς αμφότεροι έφτασαν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 25% από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου, με το σύνολο των Αναλυτών να βιάζονται να επισημάνουν ότι “η πτώση εκείνη τερμάτισε την ‘bull market’ που διήρκεσε 11 χρόνια και ήταν η μακροβιότερη στην ιστορία της Wall Street”.

Όμως επειδή οι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τους πολλούς και τα πολιτικά συμφέροντα από την πορεία της Wall Street είναι τεράστια, λόγω εκλογικής χρονιάς στις ΗΠΑ, ακολούθησε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη του NYSE, με επικεφαλής τον κλάδο της Τεχνολογίας, που ξεπέρασε και την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη και δημιουργεί την αίσθηση ότι το Αμερικανικό Χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε τροχιά επαναπροσέγγισης των υψηλών του Φεβρουαρίου.

Μάταια οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα εικόνα στο NYSE, δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην Αμερικανική Οικονομία, όπου περισσότεροι από 40 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

“Ο S&P 500 ολοκλήρωσε το καλύτερο 50ημερο ανόδου της ιστορίας του χθες Τετάρτη, κλείνοντας μόλις 8% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του, που καταγράφηκε το Φεβρουάριο”, σύμφωνα με την LPL Financial.

Από την άλλη και σύμφωνα με την Morgan Stanley “τα hedge funds που είναι Πελάτες της, διακρατούν θέσεις ‘short’ της τάξης των $40 δισ. στα futures του Euro Stoxx 50” και είναι ευνόητο τι θα συμβεί αν προχωρήσουν σε “short covering”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, στα 776 εκατ. ευρώ ανήλθε η ζημιά για την Ελληνική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους σε όρους ΑΕΠ, όπως προέκυψε από τις πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019, καταγράφεται ύφεση 1,6%, με την ετήσια αρνητική μεταβολή στο 0,9%.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “φρένο στην ‘card blanc’ (λευκή επιταγή) για πλήρη δημοσιονομική χαλάρωση το 2021 σε Χώρες υπό μεταμνημονιακή επιτήρηση και όσες έχουν υψηλό χρέος, αναμένεται να ζητήσουν οι Χώρες του Βορρά στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. H ‘φωτογραφική’ διάταξη αφορά κυρίως την Ελλάδα και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, τόσο από τους κύκλους της Κομισιόν, όσο και από το EwG, αναφέρουν ότι η στροφή αυτή είναι ήδη εις γνώσιν του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος φέρεται να έχει εκφράσει τον προβληματισμό του”.

Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη μορφή που έχει σήμερα.

Εν τω μεταξύ, στην εκτίμηση ότι, με βάση τους πρόδρομους δείκτες που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από άλλες Χώρες, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις Αγορές τους επόμενους μήνες και επανέλαβε πως “δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ, που είναι δεσμευμένα στον ESM”.

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, με την τελική εικόνα να θεωρείται μικτή, όμως αξίζει να σημειωθεί πως όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+0,99%) κινήθηκε μεταξύ 0,6316 (+3,71%) και 0,591 ευρώ (-2,96%), της Εθνικής (0%) μεταξύ 1,362 (+0,15%) και 1,285 ευρώ (-5,51%), της Eurobank (-1,91%) μεταξύ 0,4024 (+1,21%) και 0,375 ευρώ (-5,68%) και της Πειραιώς (+0,76%) μεταξύ 1,45 (+0,76%) και 1,34 ευρώ (-6,88%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 359,7 (+1,18%) και 338,63 μονάδων (-4,75%). Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 352,5 (-0,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 354,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.

Ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 374 – 382 μονάδων, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 330 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “βατά κρίνονται από την πλειονότητα των Επιχειρήσεων τα κριτήρια που θέτουν οι Τράπεζες, για την επιλεξιμότητα του προγράμματος παροχής κεφαλαίου κίνησης με Κρατική εγγύηση, ενώ αντίθετα προβληματισμός υπάρχει για τις ζητούμενες εξασφαλίσεις”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,17%), ΟΤΕ (+0,40%), Σαράντης (+4,86%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,95%) και αμετάβλητη η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-2,19%), ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0665 ανά μετοχή).

Μένοντας στον εν λόγω τίτλο, μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τα χθεσινά υψηλά τριμήνου, σήμερα, με αφορμή την αποκοπή μερίσματος, σημειώθηκε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα η μετοχή να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Παραμένουν σαν πρώτη αποφασιστική αντίσταση τα 3,99 ευρώ και πρώτη στήριξη τα 3,29 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεν προκάλεσαν ενθουσιασμό τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Motor Oil (-2,85%), αν και θεωρήθηκαν, εν πολλοίς, αναμενόμενα από την Αγορά. Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 15,02 ευρώ (-4,94%), για να δώσει αντίδραση στην συνέχεια. Στα 12,34 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 15,94 ευρώ.

Μεταβαίνοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Paperpack (-12,40%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,50 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,4750 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, εμφανίστηκε μικρό “bid” στη ΣΙΔΜΑ (+10%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έστω και με αδύναμο βηματισμό, για την ΕΚΤΕΡ (+0,84%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Κορδέλλου (+7,14%), Ιντρακάτ (+4,92%), Q&R (+1,69%), Unibios (+1,41%) και Μουζάκη (+2,08%), ενώ η Centric (+1,81%) συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+3,75%), προς υψηλά 4μηνου η Mediterra (+6,93%, αλλά θα ήθελε πειστικότερο “bid”), μικρή αύξηση των συναλλαγών στην Medicon (-3%), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές σε Frigoglass (-4,76%), Intralot (-0,30%), Τεχν. Ολυμπιακή (-2,08%) και Ελλάδος (-1,38%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Performance Technologies (+2,26%), δίπλωσαν τις πτωτικές συνεδριάσεις οι Audiovisual (-2,56%), Optronics (-4,76%), Πλ. Θράκης (-1,18%) και ΕΥΑΘ (-1,15%), ενώ ίσως κάτι θέλει να πει η αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, που σημειώνεται στην Προοδευτική (+19,10%).

Σταθερά τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 682 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 1665 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Τα βραχυπρόθεσμα κέρδη οδήγησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Αναμένεται του ενδιαφέροντος και επιλεκτικές τοποθετήσεις που θα οδηγήσουν σε συσσώρευση”, εκτιμά η Beta Sec.

“Σήμερα στις 12.00 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο. Όμως, τα βλέμματα της Επενδυτικής Κοινότητας ήταν στραμμένα προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις εξαγγελίες για επέκταση του προγράμματος αγοράς τίτλων. Το θετικό χρηματιστηριακό momentum ευνοεί την περαιτέρω ανοδική κίνηση, με τις 684 μονάδες να αποτελούν το κοντινότερο σημείο αντίστασης για τον ΓΔ, στο βαθμό που οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν γενναιόδωρα τη βοήθειά τους στις Αγορές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν παρατηρείται στην εικόνα του ΓΔ, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα στις Τράπεζες παραμένει αυξημένη. Η Motor Oil κατέγραψε ζημιές προ φόρων 126 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης της αξίας των αποθεμάτων, η οποία ανήλθε στα 170 εκατ. ευρώ. Σε προσαρμοσμένη βάση τα EBITDA μειώθηκαν στα 93 εκατ. ευρώ, από 126 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη αύξηση στον καθαρό δανεισμό (κατά 552 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε μεταβολές του κεφαλαίου κίνησης”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 633 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 680 και δεύτερο οι 700 μονάδες. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα το ΑΕΠ Α’ τριμήνου, ενώ συνεδρίασε η ΕΚΤ αυξάνοντας το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Motor Oil όπως αναμενόταν, λόγω του Lockdown και της πτώσης της τιμής του Πετρελαίου. Οι ζημίες από τα αποθέματα ανήλθαν σε €91 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €553 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €908 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η Ελληνική Αγορά, έχοντας προσεγγίσει σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης”, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Η ζώνη των 670 - 685 μονάδων θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και όγκους για να διασπαστεί επιτυχώς.

Η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ με την περαιτέρω αύξηση του προγράμματος ρευστότητας λόγω πανδημίας ( PEPP) στα 1,35 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την παράτασή του μέχρι τις 30/6/21, μας προϊδεάζει ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι χειρότερη από ότι φανταζόμαστε.

Αν λάβουμε υπόψη και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από τις “γνωστές” Χώρες για το χρηματοδοτικό πακέτο της Commission, αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία της Lagarde.

Ευτυχώς η πτώση του Ελληνικού ΑΕΠ μόνο κατά -1,6% στο 1ο τρίμηνο, αν και δεν εμπεριέχει το χειρότερο χρονικό σημείο του lockdown, αφήνει κάποιες αχνές ελπίδες αισιοδοξίας για την Ελλάδα.

Το πρώτο δείγμα εταιρικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου, επιβεβαιώνει ότι όσες Ελληνικές Επιχειρήσεις επέζησαν από την 10ετη οικονομική καταιγίδα, έχουν τα αντανακλαστικά, τις ικανότητες και τις δυνατότητες να επιβιώσουν και από μια πανδημία, ακόμα και με κάποιες απώλειες. Η θετική ψυχολογία που δημιουργεί το άνοιγμα της Οικονομίας, δημιουργεί μια αμυδρή αισιοδοξία.

Πρέπει όμως να αναμένουμε να δούμε τις τελικές παρενέργειες, που θα δημιουργηθούν μετά τον Σεπτέμβριο.

Έτσι η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, συνέχισε την αποκλιμάκωσή της με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,37%.

Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται να αλλάζει, αναμένουμε το έγκυρο εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 680 μονάδες ΓΔ και 1650 FTSE25, για να πειστούμε ότι δεν οδεύουμε σε “Bull trap” χαμηλού κόστους.

Αντίστοιχα ο ΔΤΡ, για να έχει συνέχεια στην ανοδική του αντίδραση, πρέπει να κατοχυρώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 386 μονάδες.

Συμπερασματικά, αν και η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα συνεχόμενα νέα μέτρα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και για την Ελληνική Αγορά, παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική Οικονομία, με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown, θα χρειαστούν χρόνο για να ιαθούν τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

“Το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει δίνει το παρών & μόνο η επιβεβαίωση αλλαγής της τάσης θα μας δώσει την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους μετοχών, που για ένα 3μηνο αποτελούσαν σημαντικές αντιστάσεις”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Ευρώ, διορθώνει το Πετρέλαιο.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $9700 επιχειρεί το Bitcoin.

Με νέα ιστορική πτώση ήρθε αντιμέτωπο το Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις στις 19 Χώρες του Ευρώ υποχώρησαν κατά 11,7% τον Απρίλιο, από τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βουτιά ήταν 19,6%, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μηνιαία αρνητική κίνηση κατά 15,0% και ετήσια κατά 22,3%.

“Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή. Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 στο βασικό σενάριο. Η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% το 2021 και 3,3% ο 2022”, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν το 1,877 εκατ., την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ, έναντι μικρότερης πρόβλεψης που έκανε λόγο για 1,775 εκατ. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανήλθε σε 21,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 649.000 Άτομα την περασμένη εβδομάδα, επίσης χειρότερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα κυμαίνεται περίπου στο 20% για τον Μάιο.

Το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Απρίλιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε 16,7%, στα $49,4 δισ. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση του ελλείμματος στα $49 δισ.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν βουτιά 20,5%, στα $151,3 δισ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010.

Οι εισαγωγές διολίσθησαν 13,6%, στα $167,4 δισ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την αντοχή της Μυτιληναίος απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας και τις δυνατότητες επανάκαμψης των οικονομικών της επιδόσεων από το 2021, παρατηρεί η Επενδυτική Εταιρεία Edison.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ το 2021, από 2,2 δισ. το 2019, ενώ βλέπει τα EBITDA στα 339 εκατ. ευρώ, από 313 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά.

Η Επενδυτική Εταιρεία εκτιμά ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της Εισηγμένης θα μειωθεί ελαφρώς στα 2,1 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά της κέρδη στα 282 εκατ. ευρώ.

Η Edison θεωρεί υποεκτιμημένη την αξία της Ελληνικής Εισηγμένης, καθώς θεωρεί ότι δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητά της και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ καταθέτει η Optima Βank σε έκθεσή της με τίτλο "Ο ΟΠΑΠ αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα της covid 19", στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" με τιμή - στόχο στα 10,8 ευρώ. Η Optima σημειώνει ότι το lockdown που επιβλήθηκε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, θα βαρύνει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, αντιστρέφοντας την αρχικά θετική πορεία στο τρίμηνο.

Εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ για τη χρήση 2019, οριακά υψηλότερα από το κάτω όριο των 0,225 ευρώ ανά μετοχή που προβλέπεται (35% των καθαρών κερδών της Μητρικής, με τα κέρδη ανά μετοχή του 2019 να διαμορφώνονται στα 0,6457 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 674,73 (+0,10%) και 658,9 μονάδων (-2,25%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 669,74 (-0,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 669,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,63%.

Ο τζίρος στα 85,2 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, TITC), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.409 συμβόλαια).

Στα 3.478 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.382 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 879, 793 για τον Ιούνιο και 86 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.612) κινήθηκε μεταξύ 1.588,25 και 1.625 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.300 ΓΕΚ, 19.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.060), Alpha Bank (25.208), Πειραιώς (5.027), ΔΕΗ (1.109), Ελλάκτωρα (1.009), Εθνική (10.397), TITC (266), Μυτιληναίο (635), ΓΕΚ (136), Τέρνα Ενεργειακή (356), Lamda Development (280), MIG (10.696), ΕΧΑΕ (134), ΟΠΑΠ (253), ΟΤΕ (244), ΑΔΜΗΕ (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 69.031, MIG 47.174, Alpha Bank 82.667, Εθνική 28.143.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.993.429 τεμ., (από 56.993.429 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.225.929 τεμ. (20.225.929), ΔΕΗ 5.752.670 τεμ. (5.752.670), Eurobank 70.667.466 τεμ. (83.659.868), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 10.147.674 (10.880.192), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v