Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κρ. Λαγκάρντ τρόμαξε τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Μαζεύονται οι ισχυρές απώλειες στο ταμπλό, μετά τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Σημαντικές ανάσες πήρε ο τραπεζικός δείκτης, που δέχτηκε το ισχυρότερο κύμα ρευστοποιήσεων τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Η Κρ. Λαγκάρντ τρόμαξε τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Ανέκοψε το κύμα ρευστοποιήσεων η ανακοίνωση της ΕΚΤ για διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Σήμερα-αύριο, προεξοφλούσαν παράγοντες της αγοράς πως θα επιχειρηθεί μία εύλογη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως από την πλευρά funds που τοποθετούνταν από τα πρόσφατα χαμηλά. Η διόρθωση διευρύνθηκε, από τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια «γύρισαν» πτωτικά, επηρεάζοντας τη Φρανκφούρτη, συνακόλουθα τα άλλα κύρια ευρωχρηματιστήρια.

Δεν άργησε να «γυρίσει» το κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που τον χαρακτηρίζει, είναι αυτός με την ισχυρότερη αντίδραση (στις ανοδικές) και τη μεγαλύτερη διόρθωση (στις πτωτικές).

Πέραν της μεταβολής της στάσης/τάσης στις διεθνείς αγορές, παράγοντες θεωρούσαν πως δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι για τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως σχεδόν 2% χαμηλότερα. Μάλιστα συμπλήρωναν πως τα στοιχεία για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο ήταν, κατά τι, ηπιότερα απ' ό,τι αναμενόταν. Στα ενθαρρυντικά αυτό, για τη δυσκολότερη συνέχεια που αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία δεύτερου τριμήνου.

Κλάδος με υψηλό volatility ο τραπεζικός, καθώς υπερισχύουν hedge funds, βραχυπρόθεσμες κινήσεις και επιθετικότερο trading, χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται και σήμερα στη διακύμανσή του. Από το αρχικό «τοπικό υψηλό» των 359,70 σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα στην... εμβάθυνση της διόρθωσης λίγο πριν τις 13:00. Ωστόσο από το σημείο εκείνο και σταδιακά ενεργοποιήθηκαν, εκ νέου, εντολές από τους αγοραστές, με τις απώλειες να περιορίζονται για την Εθνική στο 1,314 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,601 ευρώ, τη Eurobank στο 0,3876 και στο 1,3835 για την Πειραιώς.

Ρευστοποιήσεις, στην πλειονότητά τους στο πλαίσιο κατοχύρωσης θέσεων και στα blue chips, κυρίως σε όσα είχαν απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς σε διάστημα εβδομάδας.

Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (*) σε θετικό πρόσημο διαμορφώνονταν μόλις 3 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη. Και συγκεκριμένα σε Aegean (4,44 ευρώ), ΕΛΠΕ (6,48) και Sarantis (8,10).

Ανατροπή και στη σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τους πωλητές να υπερισχύουν σε 68 μετοχές έναντι 25.

Με θετικό πρόσημο, πέραν των 3 του FTSE25, μετοχές της μεσαίας κατηγορίας όπως Quest, MIG, IntraKat, ΕΛΤΟΝ, Intralot, Πλαστικά Θράκης.

(*) στις 14:00 η αξία συναλλαγών ήταν στα 34,9 εκατ., με τα πακέτα στα 3,67 εκατ. Οσον αφορά στον χρονισμό τους, στα 15 εκατ. ο τζίρος την πρώτη ώρα (σε άνοδο της αγοράς), στα κάτι παραπάνω από 5 εκατ. στη διόρθωσή της, με άλλα τόσα στα χαμηλά. Και με άλλα περίπου 10 εκατ. στη συνέχεια και μέχρι τις 14:00.  

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v