Χρηματιστήριο: Το «ταμείο» των επενδυτών και τα σενάρια

Κρίσιμη η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να ψάχνει τάση μετά την κατοχύρωση κερδών την προηγούμενη. Οι επιθετικές κινήσεις στις τράπεζες, το τεχνικό «κενό» και οι μετοχές με διψήφια κέρδη. Η ατζέντα της εβδομάδας.

Χρηματιστήριο: Το «ταμείο» των επενδυτών και τα σενάρια

Εβδομάδα κατοχύρωσης θέσεων, συνακόλουθης διόρθωσης η τελευταία. Μετά από ένα θετικό σερί, τριών συνεχόμενων εβδομάδων που ως αποτέλεσμα είχε την επαναφορά ή υπερκάλυψη στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ένα πρώτο "ταμείο" έγινε από την πλευρά όσων τολμηρών είχαν τοποθετηθεί από σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Η διόρθωση στην Wall Street, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ο λόγος και η αφορμή για να "γυρίσουν" κυρίως οι traders προς τις 646,80 μονάδες (Γενικός Δείκτης), τις 1.570,31 (FTSE25), τις 353,33 μονάδες (Δείκτης Τραπεζών).

Μειωμένη μεν, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η αξία συναλλαγών αλλά στα 88,3 εκατ. (ημερήσιος μέσος όρος) είναι κατά- σχεδόν- 50% μεγαλύτερη από το μέσο όρο Μαϊου, με ότι αυτό σημαίνει για την είσοδο νέων επενδυτών ή και επανεργοποίηση αδρανών από τα μέσα Μαρτίου μέχρι πρόσφατα.

Εβδομάδα παρουσιάσεων για τον τραπεζικό κλάδο, αυτή που ξεκινά αύριο, αλλαγών στην ανώτατη στάθμιση μετοχών στην διακύμανση του δείκτη FTSE αλλά και της λήξης της σειράς Ιουνίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Η στάση traders και επενδυτών θα επηρεάζεται- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- από την εικόνα της αγοράς της Wall Street, την πορεία των κύριων ευρωπαϊκών και τα επί μέρους που αφορούν στις εισηγμένες.

Κλάδος-κλειδί και σταθερά πιο "ευπαθής" στις μεταβολές της τάσης ο τραπεζικός, με την επιθετικότερη συμπεριφορά είτε στις ανοδικές διορθώσεις του χρηματιστηρίου είτε στους πτωτικούς κύκλους.

Αυξημένη μεταβλητότητα για Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς καθώς σημαντικό μέρος των συναλλαγών αποδίδεται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις επιθετικών χαρτοφυλακίων και επενδυτικών κύκλων. Το γεγονός, πως σύμφωνα με σαφή οδηγία των εποπτικών αρχών εξαιρείται η υποχρέωση των τραπεζών να προβούν σε ενέργειες απομείωσης της θέσης των υφιστάμενων μετόχων εφ' όσον τα κεφάλαια τους μειωθούν λόγω της κρίσης, δεν φαίνεται να επιδρά ιδιαίτερα.

Οπως επίσης η απόλυτα επιτυχής νέα έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας με χαμηλό επιτόκιο. Είναι τα "μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα" προειδοποιούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκου, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των funds στους επικεφαλής των συστημικών ομίλων, κατά την διάρκεια των road shows.

Σ' αυτό θα εστιάσουν οι συμμετέχοντες στην διημερίδα των ΕΧΑΕ (Τρίτη-Τετάρτη) σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στις τράπεζες όμως θα εστιάσουν και όσοι περιμένουν τις αλλαγές στην στάθμιιση των δεικτών FTSE, καθώς και των τεσσάρων η "βαρύτητα" θα αυξηθεί λιγότερο ή περισσότερο προς το (νέο) ανώτατο όριο (του 10%). Μεγαλύτερη αύξηση για τη μετοχή της Alpha Bank στο 10%. Μείωση, όμως για Coca Cola/hbc (περισσότερο) και ΟΤΕ (λιγότερο) με τις μετοχές στα 23 και 12,13 ευρώ αντίστοιχα.

Πρακτικά η αδυναμία υπέρβασης των 690 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 400 μονάδων για τον Τραπεζικό ενεργοποίησε επιθετικές ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές αλλά και blue chips, ένδειξη πως (κυρίως ) hedge funds είχαν συμμετάσχει και οδηγήσει την πρόσφατη διόρθωση.

Είναι ενδεικτικό, με το "κλείσιμο" της Παρασκευής για τον μεν ΔΤΡ η απόδοση είναι 29,52% σε διάστημα μηνός, για τον δε FTSE25 10,55% , με 9,02% για τον ΓΔ.

Αποκλίσεις, που οφείλονται στον διαφορετικό χρονισμό και διακύμανση των μετοχών του δείκτη.

Μεγαλύτερη απόδοση καταγράφεται για τίτλους των: Eurobank (37,89%), ΔΕΗ (37,86%), Πειραιώς (36,89%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (34,36%), Εθνική (28,79%) σε διάστημα μηνός.

Συνεπώς εάν δεν "γυρίσει" στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Wall Street υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μερικής κατοχύρωσης θέσεων σε τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips.

Τεχνικά στην περιοχή των 662-655 έχει δημιουργηθεί ένα "κενό" με την περιοχή να αποτελεί, εκ νέου, αντίσταση. Ενδεχόμενη υπέρβαση της θα μπορούσε να έχει συνέχεια προς τις 690 μονάδες. Ωστόσο, για αύριο προέχει η επιβεβαίωση των 625-620 μονάδων απ΄ όπου θα μπορούσε να επαναληφθεί μία ανοδική διόρθωση.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση του δείκτη VIX/CBOE (κατά 11,52% στις 36,09 μονάδες) δίνει πιθανότητες για αναστροφή του S&P500 από τις 3.023 μονάδες. Από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί, σε ικανό βαθμό, η στάση των παικτών, αρχής γενόμενης από αύριο. Τόσο στις μετοχές του FTSE25 όσο του FTMidCap, όπου ενεργούν, κυρίως, εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Στις μικρότερες κατηγορίες, για τίτλους των IntraKat, Profile, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ιλυδα, Entersoft, Mediterra, Σπύρου κ.α καταγράφεται διψήφια απόδοση, σε διάστημα μηνός.

Την Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Sunlight (οι κάτοχοι/δικαιούχοι θα πληρωθούν την Δευτέρα 22 Ιουνίου). Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Motor Oil, με θέμα-μεταξύ άλλων- την διανομή μερίσματος 0,80 ευρώ/μετοχή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v