Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε ρευστό σκηνικό

Με τις διεθνείς αγορές να δίνουν αρνητικό σήμα, η αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 650 μονάδες. Οι κινήσεις στις τράπεζες και τα blue chips που δίνουν σήμα long. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε ρευστό σκηνικό

Καλή εβδομάδα, σημαντική εβδομάδα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού μπορεί να γεννά προσδοκίες, αλλά πολλά θα κριθούν από την κατάσταση στον υγειονομικό  τομέα. Αναμφίβολα η τεράστια προβολή που δόθηκε στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού από τη Σαντορίνη μπορεί να  αναδειχθεί στο «διαβατήριο» που χρειάζονται ο κλάδος, η εθνική οικονομία για τη δύσκολη συνέχεια.

Αυξάνεται ο κίνδυνος αλλά έχουμε σχέδιο για το άνοιγμα, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στοίχημα από την έκβαση του οποίου εξαρτώνται πολλά. Μακάρι, λοιπόν.

Εβδομάδα σημαντική και για το χρηματιστήριο, με τις αλλαγές στη στάθμιση μετοχών του δείκτη FTSE25 και τη λήξη της σειράς Ιουνίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή, να προοιωνίζονται αυξημένη συναλλακτικότητα και μεταβλητότητα.

Ωστόσο τα μηνύματα από τη Wall Street, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις «δείχνουν» μία ιδιαίτερα αρνητική εικόνα των futures. Ενδεικτικά, νωρίτερα, το συμβόλαιο του S&P500 παρέπεμπε σε μεγάλη διόρθωση, από 2,78% χαμηλότερα και τις 2.939 μονάδες. Στο μείον τα futures του DAX -για να δούμε...

Με τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας (μετά από ένα σερί 3 θετικών), το «γύρισμα» της Wall Street την Παρασκευή, την αποκλιμάκωση του δείκτη VIX/CBOE και μία σειρά επιμέρους θεμάτων ξεκινάμε, με τον Γενικό Δείκτη στις 646,80 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 353,33 και τον FTSE25 στις 1.570,31 μονάδες.

Σημεία αναφοράς και σημαντικές αντιστάσεις οι 690 και 400 μονάδες για ΓΔ και ΔΤΡ, που στη διάρκεια αυτών των 5 συνεδριάσεων θα φανεί κατά πόσον μπορεί να ξεπερασθούν ή η αγορά θα μας πάει χαμηλότερα.

Κατ' αρχάς στις διεθνείς αγορές, στη Νέα Υόρκη, ο S&P500 στις 3.040,85 μονάδες, με την αντίδραση κατά 1,29% (της Παρασκευής) να περιορίζονται στο 4,79% σε διάστημα εβδομάδας. Σημαντική η στήριξη των 3.000 μονάδων (απώλειά της οδηγεί προς τις 2.905) και αντίσταση στις 3.123 μονάδες.

Στις 36,09 μονάδες ο δείκτης VIX με μεγάλη αποκλιμάκωση, μετά τη θεαματική προσέγγιση της περιοχής των 50 μονάδων.

Ανάλογα με το κλίμα εκτός, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα διαμορφωθεί η στάση traders και επενδυτών, με τους πρώτους να εστιάζουν και στην αναδιάταξη της στάθμισης μετοχών του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο προσκήνιο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς τις προηγούμενες 4 εβδομάδες είχε ένα σερί 3 θετικών και 1 με μεγάλη διόρθωση. Κατά 7,80% διόρθωσε την τελευταία, με τη συνολική απόδοση, όμως, στο 29,52% σε διάστημα μηνός. Βέβαια χάνει 60,08% από την αρχή του έτους, όταν η κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών είχε ξεπεράσει τα 10 δισ.

Για τον ΔΤΡ στήριξη και stop για τους long οι 338 και αντιστάσεις στις 361 και 384 μονάδες.

Eurobank, Alpha Bank, Εθνική ευνοούνται από το capping factor (σχετικό θέμα έχει «ανέβει» στον Εκη), με την τάση long σε μέτρηση μηνός αλλά με μερική κατοχύρωση θέσεων την τελευταία εβδομάδα που είχε τις αναταράξεις της.

Στο 0,3952 η Eurobank, στο 0,639 η Αlpha Βank, στο 1,257 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Και οι 3 ευνοούνται από τις αλλαγές.

Ωστόσο ο κλάδος των... μύριων προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες που πυροδοτεί ο πτωχευτικός νόμος, στα θέματα των τιτλοποιήσεων και υλοποίησης του «Ηρακλή», σύμφωνα με όσα αναλυτικά αποκαλύπτει ο Χρήστος Κίτσιος νωρίτερα.

Από τη διακύμανση των Coca Cola/HBC και ΟΤΕ θα διαμορφωθεί η τάση για τον δείκτη. Με απώλειες 4,94% έχει δοθεί ένα πρώτο σήμα εξόδου για τον FSE25. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η στήριξη των 1.545, για να είναι δυνατή η αναστροφή και κίνηση προς τις αντιστάσεις των 1.610 και 1.625, με κύρια στις 1.668 μονάδες.

Στα 23 ευρώ η Coca Cola/HBC, στα 12,18 ο ΟΤΕ (με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο την Παρασκευή). Στις πλέον ελκυστικές μετοχές τηλεπικοινωνιακών ομίλων της περιοχής, του Οργανισμού, σύμφωνα με ανάλυση της BofA, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια.

Στα 8,725 ο ΟΠΑΠ και 16,14 η Jumbo, με τη νέα στάθμισή τους να ενισχύεται στο όριο του 10%.

Στα 4,015 η Aegean, μετά από ένα διήμερο ακραίων μεταβολών, στα 13,84 η Motor Oil, στα 7,575 η Mytilineos, που επίσης ενισχύονται από την αλλαγή στις σταθμίσεις των μετοχών του δείκτη.

Από τον FTMidCap η προσοχή σε Quest, Autohellas και ΟΛΘ, καθώς είναι οι 3 επιλαχούσες στην περίπτωση που μία μετοχή του 25άρη υποβαθμιστεί στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Eurobank, Αlpha Βank, Εθνική και Quest, ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Entersoft με σήμα long, από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών των δύο κατηγοριών. Η παρακολούθηση, μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) είναι ενδεικτική και μόνον.

Τέλος, στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινά από τις 11.949,28 μονάδες, με μικρές απώλειες την Παρασκευή (δεν... πρόλαβε το γύρισμα στη Νέα Υόρκη).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v