Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Υφεση 11% στην Ελλάδα, τροχοπέδη το χρέος

Η ανάκαμψη διακόπηκε από την επιδημία της Covid-19, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος. Στήριξη προσφέρουν τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα, αλλά οι απώλειες δεν θα καλυφθούν πριν το 2022. Περιοριστικά λειτουργεί το υψηλό δημόσιο χρέος.

Morgan Stanley: Υφεση 11% στην Ελλάδα, τροχοπέδη το χρέος

Ένα μεγάλο σοκ, μόλις ξεκινούσε η ανάκαμψη: Μπαίνοντας στο 2020, η ελληνική οικονομική δραστηριότητα είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Αυτή η ‘εκκολαπτόμενη’ ανάκαμψη έχει πλέον διακοπεί. Συνυπολογίζοντας τον αποτρεπτικό αντίκτυπο από την κοινωνική απόσταση, προβλέπουμε μια συρρίκνωση περίπου 11% του ΑΕΠ φέτος, ακολουθούμενη από μια επέκταση το 2021, με το ΑΕΠ να φτάνει τα επίπεδα πριν από την Covid-19 μόνο το 2022», προβλέπει η Morgan Stanley.

Κίνδυνος σταδιακής επιστροφής: Η συστολή λόγω Covid-19 ήταν ισχυρή και γρήγορη και σίγουρα θα είναι πιο ορατή στο 2Q. Ωστόσο, με τους περιορισμούς που έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τον Μάιο, η δραστηριότητα πρέπει τώρα να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε, συνεχίζει η Morgan Stanley, ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι σταδιακή. Για την Ελλάδα, όπου η συνολική συμβολή του τουρισμού μπορεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ, η διατήρηση κάποιου είδους κοινωνικών περιορισμών απόστασης/στα ταξίδια, έως ότου βρεθεί ιατρική λύση, θέτει προκλήσεις για την ανάκαμψη και θα αντικατοπτρίζεται στην πιο «χαλαρή» ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε άφθονη δημοσιονομική στήριξη -χωρίς να είναι χρηματοδοτούμενη εξ ολοκλήρου με χρέος-, με συστήματα εγγυήσεων δανείων που έχουν ήδη δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα, συμπιέζει τα επιτόκια και διευκολύνει την εθνική δημοσιονομική απόκριση. Το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης είναι πλέον ένα νέο στοιχείο στήριξης. Όμως, με το χρέος να αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 200% του ΑΕΠ -ακόμη και με μια πολύ ευνοϊκή διάρθρωση χάρη στα δάνεια της ΕΕ-, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η οικονομία, θα χρειαστεί δημοσιονομική υποστήριξη από το Tαμείο Aνάκαμψης. Όμως, η εξασφάλιση μιας σταθερής καθοδικής πορείας για το χρέος θα απαιτήσει πιθανώς σημαντική πρωτογενή εξοικονόμηση μεσοπρόθεσμα.

Βοήθεια για ανάκαμψη από την ΕΕ: Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός της ΕΕ, που επιτρέπει επιπλέον επιχορηγήσεις και δάνεια προς τις περιοχές/τομείς που πλήττονται περισσότερο από το ταμείο ανάκαμψης, θα πρέπει να μειώσει ορισμένες από τις πιέσεις στον ισολογισμό του δημόσιου τομέα. Δεν αντιμετωπίζει όμως τις μεσοπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους -που υπήρχαν ήδη πριν από την πανδημία. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αποφεύγεται η ύφεση, που τελικά λειτουργεί ως ένα άλλο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα.

Μια bad bank: Υπάρχουν αναφορές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει για τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία θα αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν έναν σημαντικό καταλύτη, δεδομένου ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτή την κρίση ακόμα με ένα υψηλό απόθεμα NPLs και το οποίο θα μπορούσε τώρα να αυξηθεί περαιτέρω. Ενώ η πρόταση και η χρηματοδότησή της παραμένουν αβέβαιες, η περαιτέρω πρόοδος σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να υποστηρίξει το κλίμα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v