Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα πονταρίσματα σε τράπεζες και blue chips

Στη ζώνη των 675-680 μονάδων διατηρείται ο Γενικός Δείκτης. Δεύτερες σκέψεις για τις τραπεζικές μετοχές μετά τη Citi. Βοήθειες στην τάση από την Coca Cola, με άνοδο 3%. Ξεχωρίζουν ανοδικά Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.

Χρηματιστήριο: Νέα πονταρίσματα σε τράπεζες και blue chips

Φρένο Citi στην ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, με συνακόλουθη ανάσχεση της κίνησης προς τις 690 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην πρώτη σημαντική αντίσταση για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 405 μονάδες, οι traders υποχρεώθηκαν να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση του «τσεκουριού» από τη Citi στις τιμές-στόχους των τραπεζικών μετοχών.

Ενδεικτικό το ότι σταδιακά μετά τις 12:30-12:45 επιβραδύνθηκε ο ρυθμός εκτέλεσης εντολών και στις 4 μετοχές του κλάδου, με λιγοστούς βραχυπρόθεσμους παίκτες να προχωρούν σε μερική ρευστοποίηση θέσεων. Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκθεσης, από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, ο αμερικανικός οίκος κρίνει μεν ιδιαίτερα ελκυστική την αποτίμηση των συστημικών ομίλων, χαμηλώνει όμως τη στοχοθεσία τους.

Σε κάποιο βαθμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, η στάση των ξένων επενδυτικών οίκων -και δη των αμερικανικών- «περνούν» σε ένα μέρος της αγοράς. Μικρό ή μεγαλύτερο εξαρτάται σε κάθε περίσταση, όμως λειτουργούν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ετσι νωρίτερα για τον Δείκτη Τραπεζών διατηρούνταν το ανοδικό momentum αλλά έμπαινε ένα φρένο στην άμεση υπέρβαση των 405-410 μονάδων.

Στον τραπεζικό κλάδο ήταν επικεντρωμένη, από την αρχή της συνεδρίασης, η προσοχή των traders, με το κύριο μέρος των συναλλαγών να πραγματοποιείται σε Alpha Bank, ETE και Eurobank και την Πειραιώς αρκετές θέσεις χαμηλότερα στη σχετική κατάταξη. Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση των 380/390 μονάδων για τον ΔΤΡ, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί σήμερα-αύριο Τετάρτη ενισχύει το σενάριο της συνέχισης της αντίδρασης για τον κλάδο προς υψηλότερες τιμές.

Νωρίτερα με αγοραστές η Αlpha Βank στο 0,7318 ευρώ, η Εθνική στο 1,4255 και στο 0,4386 η Eurobank.
Στο 1,721 η Πειραιώς. Ισχυρότερη τάση, όπως είχε διαφανεί από την αρχή, για τη μετοχή της Εθνικής.

Σε ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, TITC συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών, με αγοραστές στις 4 από τις 5, καθώς στη ΜΟΗ επιχειρείται περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων, μετά τη χθεσινή υπεραπόδοση. Στα 12,60 ο ΟΤΕ, στα 8,91 ο ΟΠΑΠ, στα 3,67 η ΔΕΗ, στα 8,14 ευρώ η Mytilineos, με long τάση και περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης, εάν συντηρηθεί το ανοδικό momentum σε Wall Street και Ευρώπη.

Στο «πράσινο» πριν λίγο futures και χρηματιστηριακοί δείκτες, με το κλίμα να διευκολύνει τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων και σε άλλες μετοχές του δείκτη. Ενδεικτικά στα 4,04 ευρώ η μετοχή της Fourlis, στα 6,38 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 4,29 της Aegean, στο 1,059 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 2,485 της Viohalco.

Μέτριος ο τζίρος, κατά τι μεγαλύτερος από χθες αλλά σημαντικά μικρότερος του μέσου όρου των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Γεγονός, ωστόσο, που δεν εμποδίζει τους αγοραστές να υπερισχύουν σε 65 μετοχές, δηλαδή σε διπλάσιες των πτωτικών.

Αttica Συμμετοχών, Space Hellas, Intralot, Optronics, MIG, Δρομέας, Παϊρης, Frigoglass μεταξύ των μετοχών με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v