Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς η εγχώρια αγορά ακολουθεί την τάση που διαμορφώνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε ποια blue chips εστιάζεται η συναλλακτική δραστηριότητα.

Κατηφορική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Σε διόρθωση οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλότερα προς τις 670 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με Ευρώπη σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ξέμεινε από δυνάμεις χθες, όταν υπεραπέδιδαν από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο.

Η ένταση της ανησυχίας από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού δικαιολογεί τη στάση των πωλητών από την αρχή της συνεδρίασης. Μόνο που το ίδιο πρόβλημα υπήρχε μόλις μία συνεδρίαση πριν, με τους traders να δείχνουν πως το αγνοούν. Λόγος και αφορμές για συντήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη «ρηχή» δική μας.

Στη ροή των διεθνών χρηματιστηρίων, στο ΧΑ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Σε τραπεζικές και blue chips, με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 670 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο πιο επιρρεπή σε απώλειες και με πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς.

Μεγαλύτερη η διόρθωση για τον κλάδο-ρυθμιστή της τάσης, με τον ΔΤΡ να χάνει σχεδόν 2% και τις 392 μονάδες, συνεκτιμώντας πως εδώ και δύο μέρες η στάθμισή του στη βαρύτητα του δείκτη έχει αυξηθεί (κατά ένα 14% σε μέσο όρο).

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χειρότερα του μετρίου ο τζίρος, με αποθαρρυντική την ένδειξη της επιστροφής σε περίοδο συνεδριάσεων, με αξία που δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατ. Μένει να φανεί εάν αυτή η στροφή θα έχει συνέχεια μέχρι και την Παρασκευή. Θυμίζοντας πως για δύο συνεχόμενες εβδομάδες η μέση αξία συναλλαγών ήταν στα 75 και 70 εκατ. ημερησίως.

Με Alpha Bank, Fourlis, ETE, ΔΕΗ και ΟΤΕ ξεκίνησε συναλλακτικά η συνεδρίαση, με προσαρμογή της τιμής μετοχών του δείκτη λόγω μερίσματος και πωλητές στην πλειονότητα των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά από τις 5 μετοχές που αναφέρονται, μόνο στη Fourlis υπερισχύουν οι αγοραστές, στα 4,26 ευρώ.
Χαμηλότερα η Αlpha Βank στο 0,711 ευρώ, η Εθνική στο 1,38, η Eurobank στο 0,4263 και στο 1,6725 η Πειραιώς.

Στα 7,765 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, στα 13,80 της Motor Oil, αλλά με προσδοκία των long για επανάκτηση του χαμένου εδάφους σε εύλογο χρόνο.

Στα 3,69 ευρώ, οριακά με αγοραστές, η ΔΕΗ, ισχυρή αντίδραση για τη Sarantis στα 8,88 ευρώ, σε μία contrarian ανοδική κίνηση που συνηθίζεται σε διορθωτικές συνεδριάσεις για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Αρνητική η γενικότερη εικόνα, με 122 μετοχές χωρίς μεταβολή, περίπου για τη 1 στις 3 δεν έχει γίνει, καν, συναλλαγή έναρξης. Ενδεικτικό και αυτό της αλλαγής της στάσης κυρίως των βραχυπρόθεσμων.

Μόλις 5,6 εκατ. ο τζίρος, στο αρχικό ημίωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v