Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί βρίσκει σε τοίχο η ανοδική προσπάθεια για τις 700 μονάδες

Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, στην προσπάθεια του ΧΑ να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Οι κινήσεις των funds και οι αναλύσεις για την πορεία των μετοχών. Πονοκέφαλος και η κάμψη στις συναλλαγές. Πτωτικά η αγορά στο ξεκίνημα.

Γιατί βρίσκει σε τοίχο η ανοδική προσπάθεια για τις 700 μονάδες

Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές, «σκόνταψε» στον τοίχο των 680 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών. Περιορισμένα τα τελικά κέρδη, στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην εικόνα των futures στη Wall Street.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, πριν λίγο, στις 12.432 διορθώνει κατά 0,75% ο DAX, μετά τη χθεσινή υπεραπόδοση. Με το σκάνδαλο της Wirecard να «καίει» στελέχη, ελεγκτές, αρχές και αναλυτές.

Στις 676,04 με τοπικό υψηλό στις 681,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.634,52 με υψηλό ημέρας στις 1.650,31 μονάδες ο FTSE25 και με 2,08% στις 397,37 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Με την ισχυρότερη αντίδραση αλλά και με αδυναμία να διατηρηθεί σε «κλείσιμο» πάνω από τις 400 μονάδες. Ενδεχόμενο που θα καθιστούσε πιο ευχερή την προσπάθεια των long για κίνηση και υπέρβαση των 406 μονάδων, επίπεδο που σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη αποτελεί σημείο αναφοράς και καμπής, σε βραχυπρόθεσμο χρόνο.

Η αδυναμία καν προσέγγισης του σημείου make or break για τον κλάδο-κλειδί αποδόθηκε, εν μέρει, και στην έκθεση-παρέμβαση της Citigroup, που κατά κάποιο τρόπο λειτούργησε για αρκετούς ως προειδοποίηση και έναυσμα για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Που, όπως φαίνεται από τη μεταβολή του ΔΤΡ, είναι ικανοποιητική σε χρονικά διαστήματα εβδομάδος, μηνός και διψήφια (33,35%) στο 3μηνο.

Το αν ορισμένα funds και αρκετά εγχώρια χαρτοφυλάκια, θεσμικοί και ισχυροί ιδιώτες παίκτες αρκούνται σε μία απόδοση βραχυπρόθεσμη δείχνει, αν μη τι άλλο, έλλειψη εμπιστοσύνης για την ίδια την αγορά. Συνακόλουθα για τη δυνατότητα ουσιαστικής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου. Σε μία συγκυρία που για αρκετά blue chips η τρέχουσα αποτίμηση αντιστοιχεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα Γενικού Δείκτη.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, το stop για τις long θέσεις είναι στις 383 μονάδες (ωριαίο) όπως αυτό αποτυπώνεται διαγραμματικά.

H Citigroup εξετάζει δύο σενάρια για τις τράπεζες, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να ακτινογραφεί, από νωρίς, την προσέγγιση του αμερικανικού οίκου. Το καλό και το κακό σενάριο, οι τιμές-στόχοι, τα περιθώρια ανόδου, ποια τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει ζημίες φέτος και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, χρήσιμα και κρίσιμα, που θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση και λόγω των Γ.Σ. και της αποκοπής μερισμάτων. Ετσι, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή), σήμερα -24 Ιουνίου- είναι για Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Καρέλιας (€9,40), ΟΤΕ (€0,55), 25 Ιουνίου για Jumbo (€0,235), Πλαίσιο (€0,02). Και μεθαύριο, Παρασκευή, για Flexopack (€0,063), Quest Συμμετοχών (€0,15). Από όσες εταιρείες ήδη έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή, θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου ενώ η Motor Οil και η Μυτιληναίος θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα των 0,80 και 0,36 ευρώ ανά μετοχή από την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Γι' αυτό προσοχή και στην τεχνητή διαμόρφωση της τιμής των μετοχών, που αναφέρονται.

Αλλά και στα επιμέρους, με χαρακτηριστική περίπτωση τα νεότερα στη ΔΕΗ. Σημαντικές οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, με τον Χρήστο Κολώνα να έχει το αναλυτικό ρεπορτάζ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v