Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τοίχο» στις 680 μονάδες βρήκε το Χρηματιστήριο

Μαζεύτηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Οι τράπεζες ξεχώρισαν από την αρχή της συνεδρίασης. Ακολούθησαν Coca Cola, Φουρλής, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα. Στα 51 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

«Τοίχο» στις 680 μονάδες βρήκε το Χρηματιστήριο

Μεταβλητότητας συνέχεια για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς το χθεσινό επιφυλακτικό κλίμα, στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων σε πολλές Περιοχές του Πλανήτη, σήμερα το διαδέχθηκε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τα Χρηματιστήρια έδειξαν να “πατάνε” στις διευκρινίσεις του Συμβούλου του Λευκού Οίκου, για εμπορικά ζητήματα, Πήτερ Ναβάρο, σύμφωνα με τις οποίες “η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν έχει τελειώσει”.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι “η συμφωνία για το Εμπόριο που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ με την Κίνα, αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λάβει τέλος" (!)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα, σημειώνοντας, μέσω tweet, ότι "η εμπορική συμφωνία με την Κίνα παραμένει πλήρως ανέπαφη”.

Από την άλλη, “θα στείλουμε νέες επιταγές στους Αμερικανούς. Νέο πακέτο τόνωσης ετοιμάζει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Κογκρέσο”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Σαρρή, “ οι Πελάτες της Bank of America Corp. ανησυχούν για τις τιμές των μετοχών, όσο ποτέ άλλοτε. Σχεδόν το 80% δήλωσαν σε μια έρευνα ότι η Αγορά είναι υπερτιμημένη, την ίδια ώρα που αρκετοί συνεχίζουν να ρίχνουν μετρητά ‘με το τσουβάλι’, ακολουθώντας το κύμα, χάρη στη δωρεάν ρευστότητα που παρέχει η Fed. Το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία”.

Εν τω μεταξύ, οι Αγορές “πέρασαν ντούκου”, ή θα τιμολογήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο την είδηση, σύμφωνα με την οποία, “οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε lockdown η Περιφέρεια Guetersloh έως τις 30 Ιουνίου, μετά την έξαρση κρουσμάτων σε Μονάδα επεξεργασίας κρέατος της Περιοχής. Άλλες εστίες της επιδημίας έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν”.

Την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, έστω και με ενδείξεις συναλλακτικής κόπωσης, δείχνει να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως το όποιο ενδιαφέρον δείχνει να περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25 και σε ελάχιστους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς η χαμηλή ρευστότητα που ανακυκλώνεται δεν φτάνει για όλους, με τους ενεργούς traders να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους, στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση, πριν την αποκοπή μερίσματος για ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, ενώ αύριο είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Πειραιώς στο 2,57%, από 2,68%, ενώ η BlackRock Investment μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank στο 0,58%, από 0,68%.

Πλάγιας κίνησης συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,273%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως, από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (+1,59%), ενώ μόνιμα σε “πράσινο φόντο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (+2,06%), Εθνική (+3,36%) και Πειραιώς (+1,33%), με την λήξη των συναλλαγών να τις βρίσκει αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 404,35 μονάδες (+3,87%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 399,43 (+2,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 397,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,08%.

Για τον εν λόγω δείκτη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 402 – 406 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 413 και 426 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Lamda Development (-0,96%), Motor Oil (-1,50%), Jumbo (-3,51%), Σαράντης (-2,26%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και Τέρνας Ενεργειακή.

Στην έκδοση ομολόγου διάρκειας 7 ετών και ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, με δημόσια προσφορά, προχωρά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Θα εκδοθούν 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες, με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η δημόσια προσφορά ξεκινά τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.

Σήμερα η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,73%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 6,85 ευρώ (κλείσιμο 9/6) και φρενάρισε στα 6,17 ευρώ (κλείσιμο 19/6). Στα 6,75 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

“Η ΔΕΗ είναι κοντά σε συμφωνία για πώληση απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος αξίας, περίπου, 300 εκατ. ευρώ στην JP Morgan. Η ΔEΗ είναι αντιμέτωπη με απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια τιτλοποίησης και πώλησης σε Επενδυτές. Η Επιχείρηση αναμένεται να αντλήσει έσοδα ύψους 200 - 250 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή, με την τιτλοποίηση να περιλαμβάνει λογαριασμούς ρεύματος που έχουν μείνει απλήρωτοι έως και για 60 μέρες. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα το μεσημέρι στο Δ.Σ. της ΔEΗ”, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δύο ξεχωριστές πηγές.

Και ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,44%) κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά. Παραμένει πρώτος στόχος, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,75 ευρώ. Στα 3,21 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Έδειξε να έχει πωλητή σήμερα ο τίτλος της Jumbo (-3,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που συνεχίζει να δυσκολεύεται να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 17,00 ευρώ. Στα 17,14 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”. Η πρώτη στήριξη στα 15,84 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Δρομέα (+4,33%) και Epsilon Net (+3,45%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), στις 10/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Alpha Trust (+1,92%), δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τρεις, για την MIG (+1,13% και λόγω διαφαινόμενης πώλησης της SingularLogic), ενώ μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν Άβαξ (+0,70%) και Εβροφάρμα (+0,44%).

Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, για την ΕΛΒΕ (+6,18%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών στον Παϊρη (+5,56%), επιστροφή αγοραστών σε Cenergy (+1,98%), Intralot (+3,65%), Attica Group (+5,74%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,71%), ενώ βγήκε προσφορά σε ΑΝΕΚ (-2,27%), Μουζάκη (-5,45%), Q&R (-4,20%) και Forthnet (-8,40%).

Κατέβηκαν χαμηλότερα οι πωλητές στα Πλ. Κρήτης (-5,86%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Τζιρακιάν (-5%) και Παπουτσάνης (-1,33%), ενώ “σιγή ασυρμάτου” τηρείται από την Newsphone (-4,17%), με την Εισηγμένη, τελείως απρόσμενα, να ανακοινώνει και αποτελέσματα α΄ τετραμήνου 2020, με ταμείο 5,7 εκατ. και συνολικό δανεισμό 3,1 εκατ.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 682 και 1650 μονάδων, προκειμένου να δοθεί ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σήμερα η Αγορά κινήθηκε σε θετικό έδαφος, λόγω του υποστηρικτικού κλίματος στις Παγκόσμιες Αγορές, από την υποχώρηση των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Τα κρούσματα της πανδημίας σημειώνουν αύξηση τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες Χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Αν και καμία Χώρα δεν προτίθεται να επαναφέρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων μηνών, η αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των Πολιτών είναι εμφανής, οδηγώντας σε συμπεριφορές περιστολής τόσο της κατανάλωσης των Νοικοκυριών όσο και των επενδύσεων των Επιχειρήσεων”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα αποταμίευσης στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, είτε λόγω της συντηρούμενης φοβικής στάσης των Πολιτών, είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας, είτε λόγω άλλων ψυχολογικών αιτίων, που είναι της αρμοδιότητας διαφόρων ειδικοτήτων Επιστημόνων.

Εν όψει των παραπάνω, η επάνοδος της κανονικότητας στην παγκοσμιοποίηση μετατίθεται χρονικά και η κίνηση κεφαλαίων για οποιουσδήποτε λόγους (εμπορικούς, τουριστικούς, επενδυτικούς) παραμένει σε υποτονικά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία των εταιρικών μεγεθών δεν αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, παρά μόνο μετά το 2021, με την επάνοδο στα μεγέθη του 2019 να επανέρχεται μετά το 2022, με τις εξαιρέσεις συγκεκριμένων τεχνολογικών κλάδων που έχουν ευνοηθεί την περίοδο της πανδημίας.

Όμως, οι δείκτες στις Αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με μικρά διαλείμματα διορθώσεων, προεξοφλώντας τις επερχόμενες καλύτερες ημέρες για τις Οικονομίες, σε όρους αυξημένων ρυθμών μεγέθυνσης και θέσεων απασχόλησης.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δράσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης. Ειδικότερα, η ΕΚΤ με το μηχανισμό της χορήγησης ρευστότητας με αρνητικό (!) επιτόκιο, έδωσε €1,3 τρισ. τις προηγούμενες ημέρες στις Τράπεζες της Ευρωζώνης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκτεταμένης πιστωτικής επέκτασης από μέρους των Τραπεζών στο επόμενο διάστημα, ενώ την ίδια ώρα ο συνδυασμός Κρατικών εγγυήσεων και χαλαρότερων κανόνων εποπτείας του SSM, επιτρέπει τη χορήγηση δανείων και σε λιγότερο αξιόχρεους Δανειολήπτες.

Στην Ελληνική Οικονομία, τα διαθέσιμα στο “μαξιλάρι” του Υπουργού Οικονομικών φτάνουν τα €37,5 δισ., ξεπερνώντας το επίπεδο προ της πανδημίας!

Την ίδια ώρα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν συντηρούν το θετικό momentum, με τη συνεχιζόμενη καθοδήγηση από τον Τραπεζικό κλάδο που έχει λάβει συνολική ρευστότητα € 35 δισ. τις τελευταίες ημέρες από τους διάφορους μηχανισμούς υποβοήθησης της ΕΚΤ (αγορές τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και ρευστότητα μέσω των TLTROs, των στοχευμένων δηλαδή μακροπρόσθεσμων δράσεων αναχρηματοδότησης).

Έτσι, ο Τραπεζικός κλάδος είναι σε θέση να ικανοποιήσει το σύνολο των δανειοδοτικών αιτημάτων, διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για υποβολή αιτημάτων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, ενώ εκκρεμούν τα ύψους €20 δισ. κονδύλια του ΕΣΠΑ 2012 - 2027 αλλά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι πιθανό να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών στις 17-18 Ιουλίου.

Επιπλέον, οι αλλαγές των συντελεστών στάθμισης των Δεικτοβαρών τίτλων με οροφή το 10% για τις μετοχές του δείκτη FTSE25 ευνοούν τις μετοχές των Τραπεζών, που αναμένεται να έχουν αυξημένη εκπροσώπηση στα χαρτοφυλάκια Θεσμικών Επενδυτών.

“Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση του ΓΔ προς τις 700 μονάδες δεν θα συντελεστεί, αν δεν υπάρξει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, εξέλιξη που είναι πιθανό να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, στο βαθμό που υπάρξουν οι κατάλληλοι θετικοί καταλύτες (π.χ. εξελίξεις στο έργο του Ελληνικού και δρομολόγηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας)”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Κέρδη για το Ευρώ, οριακά θετικά το Πετρέλαιο.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πέριξ των $9600 το Bitcoin.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το κίτρινο Μέταλλο, τεχνικά, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των $1780, για να “κοιτάξει στα μάτια” τα $1800.

Βελτιώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στις 47,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 31,9 τον Μάιο. Έρευνα σε Οικονομολόγους έδειχνε πιο μέτρια άνοδο, στις 42,2 μονάδες.

Ο δείκτης για τη Μεταποίηση κινήθηκε, επίσης, ανοδικά, φτάνοντας στις 46,9 μονάδες, από 39,4 τον Μάιο. Η μέτρηση που αφορά τον κλάδο των Υπηρεσιών ενισχύθηκε, με τον δείκτη να φτάνει τις 47,3 μονάδες, από 30,5 τον Μάιο.

“Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Γαλλίας είναι αντιμέτωπο με συστημικού επιπέδου ρίσκα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερο μετά το σοκ της πανδημίας και την άνοδο του εταιρικού χρέους. Η μεταβλητότητα στις Αγορές μπορεί να επιστρέψει, λόγω της αβεβαιότητας για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και την άνοδο των χρεοκοπιών. Η κερδοφορία των Τραπεζών μπορεί να δεχθεί πλήγμα και από τα χαμηλά επιτόκια”, προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα.

“Η Αυστρία έχει αναθέσει σε Τράπεζες να προετοιμάσουν την έκδοση ενός νέου 100ετους ομολόγου. “Η Αυστριακή Κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει €2 δισ. από τις Αγορές. Την έκδοση έχουν αναλάβει οι Barclays, BofA, Deutsche Bank, JP Morgan, Natwest Markets και UniCredit”, σύμφωνα με το Reuters.

“Οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 17 - 18 Ιουλίου για το θέμα των προτεινόμενων μέτρων τόνωσης της Οικονομίας λόγω της πανδημίας καθώς και για τον επόμενο κοινό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό”, ανέφερε Εκπρόσωπος της ΕΕ. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από μήνες, που οι Ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν δια ζώσης.

Το Επενδυτικό Ίδρυμα της BlackRock ανακοίνωσε σήμερα ότι “ετοιμάζεται να αγοράσει Ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού, μετά τις εντυπωσιακές προσπάθειες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό”.

“Αν ο Καναδάς αρνηθεί να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την Παρασκευή την επαναφορά δασμών 10% στο Καναδικό Αλουμίνιο”, σύμφωνα με το Bloomberg, που σημειώνει πως “οι δασμοί θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου”.

Ανάκαμψη κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, τόσο στον τομέα της Μεταποίησης όσο και των Υπηρεσιών. Ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στις 46,8 μονάδες, από 37 τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η μακροοικονομική αδυναμία βαραίνει στα κέρδη των Τραπεζών”, επισημαίνει η Citigroup. Συνολικά παραμένει ουδέτερη και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους. Η Citigroup εκφράζει τη σχετική της προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank, για την οποία προτείνει μειωμένη τιμή - στόχο στα 0,50 ευρώ, από 1 ευρώ.

Για την Alpha Bank, προτείνει τιμή - στόχο στα 0,80 ευρώ, από 1,90 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα προτείνει τιμή - στόχο στα 1,50 ευρώ, από 2,80 ευρώ και για την Πειραιώς τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ, από 3,30 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 681,58 μονάδες (+1,67%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 677,6 (+1,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 676,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%.

Ο τζίρος στα 50,1 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και ο Fourlis και στο χαμηλό οι Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, όμως μόλις 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ευδιάκριτη αύξηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.606 συμβόλαια).

Στα 4.007 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.989 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.599, 1.567 για τον Ιούλιο και 32 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.620) κινήθηκε μεταξύ 1.581 και 1.633 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.825 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.862), Alpha Bank (13.165), Πειραιώς (2.644), ΔΕΗ (285), Ελλάκτωρα (568), Εθνική (4.036), MIG (1.860), ΟΠΑΠ (101), ΓΕΚ (256), Τέρνα Ενεργειακή (188).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.728, MIG 36.786, Alpha Bank 85.621, Εθνική 23.621, ΔΕΗ 10.510, Πειραιώς 11.319.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer                 NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,58%

2020-06-18

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.207.464 τεμ. (20.407.464), ΔΕΗ 5.890.054 τεμ. (5.893.151), Eurobank 49.615.588 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.839.790 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v