Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βύθιση προς τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις από τους πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση. «Εξτρα» πτώση για τις μετοχές Motor Oil και Mytilineos, λόγω αποκοπής μερισμάτων. Σε μέτρια επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Βύθιση προς τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Υστερεί στην άνοδο, υπερτερεί στη διόρθωση. Ο λόγος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μετά και την τραπεζοβαρή αναδιάρθρωση των δεικτών, «μετρά» σημαντικές απώλειες.

Πάνω από 2% το εύρος της διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οπισθοχωρεί προς τις 660 μονάδες.
Με κλάδο-βαρίδι τον τραπεζικό, παρασύροντας ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και την πλειονότητα των blue chips και μετοχών-σηματωρών.

Σε τροχιά διόρθωσης από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (είχε προηγηθεί χθες ισχυρή ανοδική αντίδραση) με τον DAX να υποχωρεί υπό το βάρος των ανησυχιών εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Προς τις 12.2500 μονάδες ο δείκτης «δοκιμάζεται» σε ένα σημαντικό (εβδομαδιαίο) σημείο στήριξης. Πωλήσεις/πιέσεις που εντείνονται εδώ και μία-μιάμιση ώρα και λόγω του «γυρίσματος» της τάσης για τα συμβόλαια στη Wall Street. Από 0,87% και τις 3.090 μονάδες τα futures του S&P 500. 

Σε αυτό το διεθνές, βαρύ και πάλι περιβάλλον, στο ΧΑ, οι traders ακολουθούν με επιθετικότερες κινήσεις τους ομολόγους τους στις διεθνείς αγορές.

Από τα κύρια στοιχεία, που χρήζουν αναφοράς, η χαμηλού κόστους ευρύτητα της διόρθωσης. Με αξία συναλλαγών στα 22 εκατ. (*), το κύριο όμως μέρος τους στοχευμένο στις 3 (από τις 4) συστημικές τραπεζικές, ο μεν ΔΤΡ είναι σχεδόν 3,50% χαμηλότερα, ο δε FTSE25 κατά 2,03% στις 1.600 μονάδες. «Δοκιμάζοντας», εκ νέου, τη σημαντική περιοχή των 1.600-1.585/1580 μονάδων, με ίσως μόνη ενθαρρυντική ένδειξη τη χαμηλή αξία συναλλαγών.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η αλλαγή στάσης των βραχυπρόθεσμων επηρεάστηκε, εν μέρει, και από την έκθεση της Citigroup, παράμετρο στην οποία εξαρχής αναφερθήκαμε στα χθεσινά σχόλιά μας. Ακολούθηση ή αδυναμία υπέρβασης των 680 μονάδων για τον ΓΔ, για να αποκτήσουν και πάλι προβάδισμα οι short.

Συνέβαλε και το θέμα της αποκοπής δικαιώματος (σε μέρισμα) σήμερα κυρίως για Motor Oil (0,80/μτχ.) και Mytilineos (0,36/μτχ.), γεγονός, που έστω και βραχύβια, διαμορφώνει -τεχνητά- χαμηλότερες τιμές.

Στα 13,67 ευρώ νωρίτερα η ΜΟΗ, στα 7,70 η Mytilineos, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πωλητές υστερούν σε άλλα blue chips. Στα 12,37 η μετοχή του ΟΤΕ, στα 23,10 της Coca Cola/HBC, αμφότερες με νέα, χαμηλότερη βαρύτητα στάθμισης, στο πλαφόν του 10%.

Σε μόλις δύο μετοχές του δείκτη υπερτερούν οι αγοραστές, σε Jumbo (16 ευρώ) και ΕΛΠΕ (6,25 ευρώ).
Στο 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μόλις 20 μετοχές με θετικό πρόσημο.

(*) λίγο πριν τις 13:45

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v