Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εδειξε αντοχές η στήριξη των 660 μονάδων

Σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και δεικτοβαρή blue chips στη σημερινή συνεδρίαση. Πιέσεις για Ελλάκτωρ, αλλά και σε Motοr Oil και Mytilineo, λόγω και της αποκοπής μερισμάτων. Στα 51 εκατ. παρέμεινε η αξία συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Εδειξε αντοχές η στήριξη των 660 μονάδων

Ακόμα μία συνεδρίαση στις Ευρωπαϊκές Αγορές, που ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν “επιβιβαστεί στο ασανσέρ της μεταβλητότητας”, με τα πρόσημα και τις διαθέσεις να αλλάζουν επί καθημερινής βάσεως, πιθανότατα, καθώς οι Αγορές έχουν “πιάσει ταβάνι” και αυτό τις έχει κάνει πιο “ευαίσθητες” στην παραμικρή αλλαγή κλίματος και διαθέσεων.

Έτσι μετά το χθεσινό ανοδικό “πάτημα” στις δηλώσεις ότι “η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν έχει τελειώσει”, σήμερα επέστρεψαν οι ανησυχίες για την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλο και περισσότερες Περιοχές του Πλανήτη, ενώ αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών, έπαιξε και το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο “την επιβολή δασμών συνολικού ύψους $3,1 δισ. σε εισαγόμενα Αγαθά και Προϊόντα από Χώρες - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει η Κυβέρνηση Τραμπ”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, με τους οποίους διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” Εγχώρια ΑΧΕ, δείχνει ισχυροποιημένο το σενάριο Συνταξιοδοτικά Ταμεία και άλλοι Θεσμικοί Επενδυτές, να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις ώστε να κατοχυρώσουν τα μεγάλα κέρδη που έχουν αποκομίσει στο NYSE, ίσως και μέσα στις τελευταίες συνεδριάσεις, πριν τη συμπλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη εκτίμηση της Wells Fargo, “Αμερικανικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν μετοχές έως $35 δισ., γράφοντας τα κέρδη τους, ή μεταφέροντας κεφάλαια σε αξίες σταθερού εισοδήματος”.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που για πολλοστή φορά έδειξε την διάθεση να ακολουθήσει τον βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, έστω και αν συνεχίζει να υποαποδίδει σημαντικότατα έναντι αυτών, αξιοσημείωτο ρόλο για τα πρόσημα των βασικών δεικτών, που σήμερα κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έπαιξαν και οι αποκοπές μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-5,69%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019, €0,80069640 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,76066158 ανά μετοχή).

Επίσης οι μετοχές της Μυτιληναίος (-4,37%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,361734 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,343647 ανά μετοχή).

Από την άλλη, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν εμπόδισε τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως οι ημερήσιες μεταβολές ήταν περισσότερο αποτέλεσμα υποχώρησης των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα και λιγότερο από επιθετικές κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ξαναδοκιμάζει την πρώτη στήριξη στην περιοχή των 660 μονάδων, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών.

Ήπιες και απόλυτα επιλεκτικές οι τοποθετήσεις των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,26% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ Alpha Bank (-3,07%), Eurobank (-1,15%) και Πειραιώς (-2,77%), κινήθηκαν μόνιμα στο “κόκκινο”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 383,24 μονάδες (-3,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε ανακάμψει στις 385,84 (-2,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 386,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,68%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 402 – 406 μονάδων, που θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 413 και 426 μονάδες.

Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στις 371 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 365 και 336 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας βρίσκονται Alpha Bank και Fortress, όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών, κυρίως, δανείων, με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία (project ‘Neptune’)”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,23%), Jumbo (+1,94%), ΟΠΑΠ (+0,28%) και Σαράντης (+2,20%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “αποφάσεις για τη χρηματοδότηση και μείωση του δανεισμού της έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Τιτλοποίηση απαιτήσεων με προσφορά της JP Morgan για έσοδα 200 - 250 εκατ. ευρώ. Μετάθεση πληρωμών δόσεων για το 2023 και ομολογιακό 15 εκατ. ευρώ”.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “θα πληρωθούν όλοι οι όροι για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου και της Παραλιακής Ζώνης του Αγίου Κοσμά, ενώ οι πρόδρομες εργασίες ξεκινούν άμεσα ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος’, υποστήριξε ο πρόεδρος της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης”.

Συμπλήρωσε τέσσερα κλεισίματα υψηλότερα των 12,00 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (-1,82%), αλλά δείχνει αδυναμία να πετύχει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,74 ευρώ, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 12,74 – 12,86 και οι πρώτες στηρίξεις στα 12,22, 11,90 και 11,78 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,17 ευρώ (κλείσιμο 15/6) για τη μετοχή του Ελλάκτωρα (-5,21%). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 0,99 ευρώ, όμως δείχνει ότι θα χρειαστεί είδηση – καταλύτη για να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,222 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “ο διευθύνων σύμβουλος των Ελ. Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γ.σ. τόνισε ότι “τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικά. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε τις ίδιες αποδόσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς και για το 2021. Σχετικά με τη διείσδυση του ομίλου στις ΑΠΕ, παραμένει ο στόχος για χαρτοφυλάκιο 600 MW. Ενεκρίθη το μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Έχει καταβληθεί προμέρισμα 0,25 ευρώ και απομένει το υπόλοιπο ποσό των 0,25 ευρώ. Η αποκοπή θα γίνει στις 29 Ιουνίου και η καταβολή στις 6 Ιουλίου”.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,32%) συμπλήρωσε 25 συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα των 6,00 ευρώ, όμως συνεχίζει να δείχνει αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 6,60 ευρώ, που είναι και η πρώτη αντίσταση. Στα 6,01 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 1.870.992 δικαιώματα (ΠΑΣΑΛΔ) της Pasal συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 24/6/2020 έως και 2/7/2020, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,6400. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 24/6/2020 έως και 7/7/2020.

Η στήλη είχε επισημάνει εγκαίρως τις διαφαινόμενες εξελίξεις στην Newsphone, ενώ σημερινή έκθεση της Deloitte αποτιμά την εταιρεία στα 12,6 εκατ., ή 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Η δημόσια πρόταση στα 0,47 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή στην Frigoglass (-2,52%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Δρομέας (+1,28%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,55%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις για την MIG (+5,29%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Κρι Κρι (+4%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Ικτίνο (-2,14%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Cenergy (-4,32%) και ΕΚΤΕΡ (-2,26%), ενώ με 30 τεμ. σημείωσε απώλειες 29,74% η Moda Bagno.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 682 και 1650 μονάδων, προκειμένου να δοθεί ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η υπέρβαση των 680 μονάδων του ΓΔ αποδεικνύεται δύσκολος στόχος, ιδιαίτερα ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές. Την ίδια ώρα, οι νέες χαμηλότερες τιμές - στόχοι της Citigroup για τις Τραπεζικές μετοχές προκαλούν ερωτηματικά, καθώς ο Οίκος δεν συνεκτιμά την επίπτωση της ήδη συντελούμενης πιστωτικής επέκτασης στα μεγέθη τους”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΔΤΡ κατέγραψε χθες το υψηλότερο κλείσιμο από τις 11 Μαρτίου. Στο ίδιο μοτίβο, έχουν κινηθεί οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες Τράπεζες, λόγω των κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών. Επιπλέον, στις ΗΠΑ σταθερά πρωταγωνιστής παραμένει ο τομέας της Τεχνολογίας. Συνολικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι περαιτέρω άνοδος ενδεχομένως να είναι εύθραυστη στην παρούσα φάση. Σήμερα, η ΜΟΗ (0,80ευρώ/μτχ) και η Μυτιλ (0,362ευρώ/μτχ) διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ενώ τακτικές ΓΣ πραγματοποιήθηκαν από ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ εξακολουθεί να συναντά αντίσταση στην περιοχή των 685 μονάδων. Πιο σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 720 μονάδες. Αυτή την εβδομάδα ο ΓΔ κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 660 - 685 μονάδων. Η συσσώρευση μεταξύ 640 - 685 μονάδων παραμένει πιθανή. Το ανοδικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ΔΤΡ δείχνει, μετά την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-60, να διασπά και τις 385 μονάδες όπου συναντούσε αντίσταση τους τελευταίους μήνες. Για επιβεβαίωση θα περιμένουμε και την ανοδική διάσπαση την 400 μονάδων. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείται πάνω από την περιοχή των 335 – 33ο μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η επαναφορά στην κανονικότητα μέσω του ανοίγματος των Οικονομιών, θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων, όπως και ανέμεναν οι ειδικοί. Οι αγοραστές, αγνοούσαν επιδεικτικά την αυξητική τάση στα νέα κρούσματα εδώ και δύο εβδομάδες, με την σημερινή συνεδρίαση να κάνει μια απόπειρα αποτίμησης των νέων δεδομένων”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει για τέταρτη εβδομάδα μεταξύ 630 και 685 μονάδων, εκτελώντας μία συσσώρευση, υποαποδίδοντας στην άνοδο σε σχέση με τις Ξένες Αγορές. Το ζητούμενο του ΓΔ παραμένει η κατοχύρωση των 688 μονάδων, με τον στόχο να εντοπίζεται στις 698 και εν συνεχεία 725 μονάδες. Σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης το ανοδικό “χάσμα” των 648 μονάδων αποτελεί το πρώτο ανάχωμα της Αγοράς, με τις 630 μονάδες να κρίνουν την ανοδικότητά της. Απώλεια των 630 μονάδων θα “χαλάσει” την τεχνική εικόνα, με την ζώνη 600 - 585 να αποτελεί τον στόχο των πωλητών.

Στην αντίσταση των 400 μονάδων σταμάτησε ο δείκτης Τραπεζών, εμφανίζοντας αδυναμία να ξεπεράσει τα συγκεκριμένα επίπεδα. Διαγραμματικά ο κλαδικός δείκτης παραμένει ισχυρός, όμως η υπέρβαση των 400 μονάδων κρίνεται αναγκαία για να γίνει το ανοδικό “breakout”, έπειτα από την συσσώρευση σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Η υπέρβαση των 400 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για αρκετά ψηλότερα νούμερα, ενώ στον αντίποδα βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στις 375 μονάδες, με το σημαντικότερο “οχυρό” των Τραπεζών να διαμορφώνεται στην περιοχή των 340 μονάδων.

Το ράλι των Αγορών χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη υπερβολή, τροφοδοτούμενη από την γιγαντιαία παροχή ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Αυτή η ιδιαιτερότητα, καταφέρνει, προς το παρόν, να αντισταθμίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση, αλλά και την χειροτέρευση της υγειονομικής εικόνας του Πλανήτη.

“Θα συστήναμε ιδιαίτερη προσοχή στους Συμμετέχοντες της Αγοράς, καθώς το ‘bear market’ δεν έχει αποφευχθεί, με ένα νέο sell-off να μην αποτελεί απίθανο σενάριο. Προς το παρόν η διαγραμματική εικόνα των Αγορών δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο, με την τάση να παραμένει ανοδική συντηρώντας το αγοραστικό σήμα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες οι, μέχρι στιγμής, απώλειες στην Wall Street.

Ελεγχόμενη υποχώρηση στο Ευρώ, ισχυρές πιέσεις στο Πετρέλαιο.

Με τα υψηλά 8 ετών αναμετράται ο Χρυσός, κατοχύρωση κερδών στο Ασήμι, προς τα $9250 υποχωρεί το Bitcoin.

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο. Ο δείκτης του Ερευνητικού Οργανισμού Ifo ενισχύθηκε στις 86,2 μονάδες, από 79,5 τον Μάιο. Το αποτέλεσμα ήταν ίσο με αυτό του Μαρτίου και ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες για 85 μονάδες.

“Η Οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και μία σειρά από ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν αποτελούν κατ' ανάγκη καλό οδηγό για τον ρυθμό της ανάκαμψης”, δήλωσε ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν.

“Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκαλεί ευρύτερη και βαθύτερη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά”, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο. Πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την Παγκόσμια Οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4%, αντί για 5,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον Απρίλιο.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2020 και της Ευρωζώνης κατά 10,2%.

Μεγαλύτερη είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ στις Χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,1% φέτος και του Μεξικό και της Αργεντινής κατά 10,5% και 9,9% αντίστοιχα.

H Κίνα είναι η μόνη μεγάλη Οικονομία, όπου η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο το 2020, στο 1%.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021, θα μπορούσε να περιορίσει την Παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%.

“Τo Υπουργείο Δικαιοσύνης και μια Ομάδα Πολιτειών των ΗΠΑ, έκαναν τα πρώτα βήματα για την έναρξη αντιμονοπωλιακής έρευνας κατά της Apple”, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Politico.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, σε “neutral” από “buy” υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Fourlis η Optima bank, σε έκθεσή της στην οποία μειώνει και την τιμή - στόχο στα 4,1, από 4,2 ευρώ.

“Παραμένουμε θετικοί για την Εισηγμένη, αλλά προτιμάμε να μείνουμε στο περιθώριο στην παρούσα φάση, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας συνολικά για τον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου”, σημειώνει.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 661,67 μονάδες (-2,13%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 664,15 (-1,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 665,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,63%.

Ο τζίρος στα 49,7 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων σημειώθηκε και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.780 συμβόλαια).

Στα 4.880 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.007 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.057, 1.050 για τον Ιούλιο και 7 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.592) κινήθηκε μεταξύ 1.583,25 και 1.615 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (89.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.354), Alpha Bank (7.948), Πειραιώς (1.369), ΔΕΗ (1.184), Ελλάκτωρα (464), Εθνική (4.131), MIG (1.047), ΟΠΑΠ (141), ΓΕΚ (152), Τέρνα Ενεργειακή (175).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.104, MIG 38.323, Alpha Bank 83.396, Εθνική 23.805, ΔΕΗ 10.477, Πειραιώς 11.036, Ελλάκτωρ 10.066.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,58%

2020-06-18

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.490.273 τεμ. (20.207.464), ΔΕΗ 5.890.054 τεμ. (5.890.054), Eurobank 49.615.588 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.849.846 (9.839.790), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v