Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χάθηκαν 1,9 δισ. σε δύο συνεδριάσεις

Παράλληλη πτώση τραπεζικών μετοχών και blue chips είχαν ως αποτέλεσμα την προσγείωση του ΓΔ στις 650 μονάδες. Θετικό πρόσημο μόνο για Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ στον FTSE 25. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Χάθηκαν 1,9 δισ. σε δύο συνεδριάσεις

Με εναλλαγές προσήμων και ευδιάκριτη νευρικότητα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη στις τάξεις των ενεργών Επενδυτών, καθώς όλες οι τελευταίες ειδήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι δυσκολίες δεν τελείωσαν για τα Χρηματιστήρια, ανεξάρτητα από τα πρόσφατα ρεκόρ που έγραψε η Wall Street.

Το αρνητικό κλίμα ξεκίνησε από το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο, “η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απαγορεύσει την είσοδο Αμερικανών Ταξιδιωτών στην ΕΕ, λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, θέτοντας τη Χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Βραζιλία και τη Ρωσία” και με τους Ξένους Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι “το άλμα των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σε υψηλό δύο μηνών, μετριάζει τις ελπίδες των Επενδυτών για μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη της Οικονομίας”.

Να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα κατέγραψαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια μέρα. Οι τρεις αυτές Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 27,4% των 328 εκατ. Ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

“Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση στην Ευρώπη”, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Συστήματα Υγείας των Χωρών, τα οποία ήδη δέχονται πιέσεις, σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.

Από την άλλη, οι Αγορές, με μικρή χρονοκαθυστέρηση, κλήθηκαν να τιμολογήσουν τις νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία (προβλέπει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο).

“Καμπανάκι” και από τον επικεφαλής της Goldman Sachs David Solomon, ο οποίος δήλωσε, σε Συνέδριο εξ αποστάσεως, ότι “οι Αγορές είναι υπερτιμημένες και οι Επενδυτές υποτιμούν τη δυσκολία της Covid-19. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιστρέψουμε στο σημείο που ξεκινήσαμε πριν από την Covid-19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον κόσμο των deals”.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σήμερα το ΔΝΤ το “προχώρησε ακόμα περισσότερο”.

“Η απόκλιση της πορείας των Χρηματοπιστωτικών Αγορών, που κινούνται ανοδικά μετά τον Μάρτιο, από αυτή της πραγματικής Οικονομίας εγείρει το φάσμα μιας διόρθωσης των τιμών των στοιχείων ενεργητικού που έχουν ρίσκο”, προειδοποίησε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Global Financial Stability Report Update) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με φόντο τα παραπάνω εξωτερικά δεδομένα, κινήθηκε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη μέρα απωλειών, δείχνοντας τις γνωστές διαθέσεις πτωτικής υπεραπόδοσης, έναντι των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ήταν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, παρέμεινε ο τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 3,76% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με την ίδια συμπεριφορά, απώλειες 4,95%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μειώθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η εγχώρια ειδησεογραφία παραμένει φτωχή και αυτό διατηρεί την υψηλή εξάρτηση του Χ.Α. από την τάση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα συνεχίσουν να βρίσκονται Εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα και πολύ περισσότερο εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 η Αεροπορία Αιγαίου.

Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθεί με σχετική “δυσφορία” στις ανοδικές αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως παραμένει ιδιαίτερα πρόθυμο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Χωρίς κάτι το άξιο αναφοράς, τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου οι ελάχιστες πωλήσεις ανέβασαν την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 1,285%.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και η δημόσια προσφορά (0,47 ευρώ ανά μετοχή) για τους Μετόχους μειοψηφίας της Newsphone (+44,17%), εξέλιξη για την οποία, εγκαίρως, είχε προϊδεάσει η στήλη.

Έτσι το Χ.Α., για τις ανάγκες της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της Newsphone, βάσει της ανακοίνωσης της 24/6/2020, αναπροσάρμοσε, μόνο για σήμερα, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής σε +44,18%.

Μένει να φανεί αν θα εμφανιστούν εντολές αγοράς, υψηλότερα των 0,47 ευρώ, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να ζητήσουν το … κάτι παραπάνω, όσοι θεωρούν χαμηλό το τίμημα της δημόσιας πρότασης.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Μυτιληναίος (-1,96%) να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε και σήμερα, τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε, σχετικά, προς το τέλος.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για την επικράτηση των “sellers”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 371,49 μονάδες (-3,94%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 376,02 (-2,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 377,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,33%.

Ο εν λόγω δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη στις 385 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και αν χαθεί και η επόμενη στις 372, δεν αποκλείεται να αναζητήσει ισορροπίες στις 360 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 353 και 336 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πρόσληψη Συμβούλου, που θα βοηθήσει στο έργο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Ομίλου ΑΝΕΚ, προχώρησαν οι πιστώτριες Τράπεζες, ‘παγώνοντας’, προς το παρόν, τον σχεδιασμό για απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής και το private equity fund ‘Cross Ocean’, το οποίο αγόρασε τις απαιτήσεις της Εθνικής, ανέθεσαν, κατόπιν άτυπης διαγωνιστικής διαδικασίας, στην ‘Alix Partners’ ρόλο Συμβούλου αναδιάρθρωσης της ΑΝΕΚ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν ξεκίνησε καν η διαπραγμάτευση για το Πακέτο Στήριξης και την πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν διασταυρωμένες πηγές της ΕΕ στο Euro2day.gr. Σύμφωνα με πηγές του Βερολίνου αλλά και Αξιωματούχων της ΕΕ που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, η κα Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις Χώρες - Μέλη με μια πρωτότυπη στρατηγική διαχωρισμού της Ευρώπης σε πέντε ‘ζώνες”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,22%) και Ελλάκτωρ (+2,80%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και TITC.

Η TITC (0%) ενημέρωσε πως στους πρώτους πέντε μήνες ο τζίρος υποχώρησε 2,1%, τα EBITDA ενισχύθηκαν 5,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη, λόγω υψηλότερων φόρων και χρηματοοικονομικών εξόδων, μειώθηκαν 9,1%, στα 3,4 εκατ. ευρώ, από 3,8 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητος και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 10,86 ευρώ (-1,81%), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 10,40 ευρώ. Στα 11,62 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και για την Fourlis (-2,15%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά συμπλήρωσε τρία κλεισίματα υψηλότερα των 4,00 ευρώ. Στα 4,36 η πρώτη αντίσταση, στα 3,61 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,1765 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,167675 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΤΡΑΣΤΟΡΔ), συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 29/6/2020.

Από εκεί και πέρα, αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς το σημερινό +15,65% για την Fieratex και το σημερινό +2,99% για τα Πλ. Κρήτης, χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στον Δρομέα (+2,84%), ενώ δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Entersoft (+1,57%).

Επιστροφή αγοραστών με αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,898 ευρώ για την Cenergy (+2,03%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+0,64%, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών), όλο και χαμηλότερα ο Πετρόπουλος (-3,69%), ενώ ασφυκτικές πιέσεις με αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκαν στην Κορδέλλου (-8,26%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, απαιτείται αυξημένη προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 652 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 648 μονάδων, θέτει υπό αμφισβήτηση το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 637 μονάδων, βάζει σε κίνδυνο την επόμενη στήριξη στις 605 μονάδες. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 660 μονάδες. Στις 682 μονάδες το ημερήσιο “stop short”.

Η παραμονή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 1607 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 1575 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1571, 1569 (gap) και 1547 – 1540 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1540 μονάδων, θα “ανοίξει την καταπακτή” προς τις 1470 – 1465 μονάδες. Στις 1650 μονάδες, το ημερήσιο “stop short”.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Ελληνικές μετοχές παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι Διεθνείς Αγορές φαίνεται πως έχουν μπει σε τάση αποφυγής ρίσκου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία και η απειλή εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες Χώρες, διακόπτουν το σκηνικό ευφορίας στις Διεθνείς Αγορές. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο πιθανότητα θα συγχρονιστεί κινούμενο πλαγιοκαθοδικά, με τους αγοραστές να καλούνται να υπερασπιστούν την περιοχή στήριξης των 652 – 650 μονάδων για το ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων σε ορισμένα Μέρη του Κόσμου, την πιθανότητα να ενταθούν οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, αλλά και την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ ενδέχεται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, σε συνάρτηση πάντα και με την εικόνα των διεθνών μετοχικών δεικτών. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου (μετά το κλείσιμο)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Ελληνική Αγορά αναζητά ένα καταλύτη ανόδου, για να μπορέσει να υπερβεί τις 680 μονάδες και να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα”, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Σακαρέλη.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών, κάτι δύσκολο στην παρούσα φάση, καθώς παρά την “ένεση” στα διαθέσιμα από αποκοπές μερισμάτων σε Εταιρείες του FTSE25, η μεγάλη έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα απορροφήσει σημαντικό μέρος της ρευστότητας.

Τo μεγάλο ερωτηματικό φέτος θα είναι η τουριστική κίνηση - έσοδα και πόσο μειωμένη θα είναι σε σχέση με τις προβλέψεις και την περυσινή χρονιά. Η πορεία του Τουρισμού επηρεάζει μια σειρά από κλάδους, όχι μόνο στην Ελληνική Αγορά, αλλά και στην λεγόμενη Ευρωπεριφέρεια.

Σημαντικό καταλύτη για ανοδική κίνηση, σε μεσοπρόθεσμο όμως ορίζοντα, θα αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής στα μέσα Ιουλίου, στην οποία η ΕΕ θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και αρκετά στοιχεία του έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές, τυχόν συμφωνία μπορεί να φέρει περισσότερες εισροές σε Ευρωπαϊκές μετοχές, με την Χώρα μας να ανήκει στους ευνοημένους.

“Φυσικά και η πιθανότητα μιας διόρθωσης στο εξωτερικό θα πρέπει να μας προβληματίζει, όπως και η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι μετουσιώνεται, προς ώρας, μόνο σε λεκτικό επίπεδο, λόγω τουριστικής σεζόν και στις δύο Χώρες” σημειώνει ο κ. Σακαρέλης (Wealth Fund Services).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Χονγκ Κονγκ, Κίνα και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές σήμερα, λόγω τοπικών αργιών.

Εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των $1780 ο Χρυσός για να κινηθεί επιθετικά προς τα $1800, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $9200 υποχωρεί το Bitcoin.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνών (DIW), Mάρτσελ Φράτσερ φοβάται ότι “ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία θα αυξηθεί δραστικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο μερικές χρεοκοπίες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, πολλές από αυτές πιθανότατα μόνο αναβάλλονται”, τόνισε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου - Βρανδεμβούργου (RBB).

Βελτιωμένη η διάθεση των Γερμανών Καταναλωτών τον Ιούλιο, με τον δείκτη που μετράει το κλίμα να διαμορφώνεται στις -9,6 μονάδες, σύμφωνα με το Gfk. Το αποτέλεσμα ήταν ενισχυμένο κατά 9 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Οι οικονομικές προοπτικές επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, στο 8,5, ενισχυμένες κατά 18,9 μονάδες. Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν κατά 12,3 μονάδες, στο 6,6.

Η Γερμανική Εταιρεία fintech Wirecard δήλωσε ότι υποβάλλει αίτηση για έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, αφότου αποκάλυψε “τρύπα” $2,1 δισ. στους λογαριασμούς της. Οι μετοχές τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πριν από την ανακοίνωση, από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Αυστρία επέστρεψε στο κλαμπ των Εκδοτών ομολόγων με ωρίμανση 100 χρόνων, με νέα έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ και τους πιο ευνοϊκούς όρους μέχρι στιγμής στους τίτλους του είδους, καθώς η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,88%.

“Η συναλλαγή, ίσως αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εκδόσεων από τις Ευρωπαϊκές Χώρες, καθώς οι Κυβερνήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα αυξημένα κόστη λόγω της πανδημίας”, σημειώνει το Bloomberg.

Μια νέα διευκόλυνση, προκειμένου να παρέχεται ρευστότητα σε Ευρώ σε άλλες Κεντρικές Τράπεζες εκτός Ευρωζώνης, θα δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως αντίδραση στην αυξανόμενη ζήτηση για πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Νόμισμα, λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στις Χρηματαγορές.

Λίστα Κινεζικών Εταιρειών με δεσμούς με τον Στρατό της Χώρας συνέταξε το Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης που ασκούν η Κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο στο Πεκίνο, προκειμένου να δυσκολέψουν την πρόσβασή του σε Αμερικανικές επενδύσεις και ευαίσθητες Τεχνολογίες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα περιλαμβάνει αρκετές Κρατικές Οντότητες, που δραστηριοποιούνται σε τομείς από την Πυρηνική Ενέργεια, μέχρι την Αεροπλοΐα. Μεταξύ των ονομάτων της λίστας είναι και οι “China Telecom” και “China Mobile”, δυο Τηλεπικοινωνιακές Εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε κατά 5% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008, όταν η Οικονομία είχε συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο κατά 8,4%, ενώ το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τη δεύτερη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στα 1,48 εκατ. (πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για 14η εβδομάδα) από 1,51 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στο 1,35 εκατ.

Οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών πραγματοποίησαν ανάκαμψη τον Μάιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών ενισχύθηκαν 15,8% τον Μάιο, μετά από βουτιά 18,1% τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών θα εκτιναχτούν κατά 10,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Citi εκτιμά ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 6,9% φέτος και θα ανακάμψει κατά 4%, περίπου, το 2021. Τον προηγούμενο μήνα “έβλεπε” την πτώση του ΑΕΠ φέτος στο 7,8% και την ανάκαμψη στο 7,3% το 2021.

Καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η κατάσταση στην Ελληνική Οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού”, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς οι Αναλυτές αναμένουν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 8%, έναντι της αρχικής εκτίμησης του 15%, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από το consensus των αναλυτών για το 2020.

Εκτίναξη του ελλείμματος στο πεντάμηνο προκαλεί η πανδημία και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για Εταιρείες και Ιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του Κρατικού προϋπολογισμού ύψους 7,494 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,512 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 1.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 4,843 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 916 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 650,45 μονάδες (-2,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 650,5 (-2,18%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 650,23 (-2,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 650,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,17%.

Ο τζίρος στα 49 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νεότερη υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Ευδιάκριτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.009 συμβόλαια).

Στα 4.712 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.880 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 903, 894 για τον Ιούλιο και 9 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.563) κινήθηκε μεταξύ 1.556,25 και 1.577 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.957), Alpha Bank (9.324), Πειραιώς (3.193), ΔΕΗ (1.003), Ελλάκτωρα (1.272), Εθνική (4.503), MIG (1.661), ΟΤΕ (179), ΓΕΚ (110), Ελ. Πετρέλαια (111), Μυτιληναίο (235).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.596, MIG 39.150, Alpha Bank 83.633, Εθνική 22.863, ΔΕΗ 10.774, Πειραιώς 11.073.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                  NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.490.273 τεμ. (20.490.273), ΔΕΗ 5.890.054 τεμ. (5.890.054), Eurobank 49.615.588 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.849.846 (9.849.846), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v