Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 660 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, παρά τη σταθεροποίηση στις διεθνείς αγορές. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, πτώση για Coca Cola, ΔΕΗ, Aegean, Motor Oil. Αγοραστές σε Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.

Πτώση με καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις διαμορφώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σημαντικές απώλειες συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εικόνα εξισορρόπησης που παρουσίασαν τα futures στη Wall Street, συνέβαλαν στο να «γυρίσουν» σταδιακά οι αγορές από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Αντιθέτως στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται η ταλαιπωρία, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 660 μονάδων, με χαρακτηριστικό τη μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και τζίρο που παραπέμπει σε αλλαγή στάσης traders και επενδυτών. Οντως, μετά από 2 συνεχόμενες εβδομάδες με τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα (τουλάχιστον) 70 εκατ., εδώ και μερικές συνεδριάσεις έχει μειωθεί αισθητά, επιστρέφοντας στα αβαθή των 45-55 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτή την καθίζηση σε 2-3 παραμέτρους, και συγκεκριμένα στην επικείμενη έκδοση 2 εταιρικών ομολόγων (για 500+320 εκατ.) που προφανώς «τραβούν» ρευστότητα από την αγορά, στη μεταβλητότητα και ρίσκο της αγοράς μετοχών και στην αδυναμία επιβεβαίωσης ενός momentum που είχε δημιουργηθεί. Το «φρένο» στις παρυφές των 700 μονάδων, η οπισθοχώρηση των τραπεζικών (από τις 405 μον.) σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, αποθάρρυναν τους βραχυπρόθεσμους.

Ακολούθησε η διόρθωση στις διεθνείς αγορές, για να πιεστούν δείκτες, μετοχές χαμηλότερα.

Στις 653,35 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.577 ο FTSE25 και στις 376,06 μονάδες ο ΔΤΡ.

Μία εξήγηση που δίνεται για την αρνητική -σήμερα-διαφοροποίηση του ελληνικού έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αφορά στη συγκριτικά καλύτερη πορεία που είχε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει να υστερεί σε ρευστότητα αλλά και σε «νέο χρήμα» (που είχε ενεργοποιηθεί με τα rebalancing κ.λπ.), με το ενδιαφέρον να στρέφεται προς την αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα στην έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θυμίζοντας πως στην έκδοση των 120 εκατ. (2018) η προσφορά από την πλευρά του retail είχε κυμανθεί στα μεγέθη των 120 εκατ. Προφανώς αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης προς τον όμιλο και εκτιμώ πως, δεδομένης της συγκυρίας (μεταβλητότητας/ρίσκου), μέρος της λιανικής (και όχι μόνον) θα στραφεί προς τη συγκριτική ασφάλεια του νέου εταιρικού ομολόγου.

Σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Newsphone ο μεγαλύτερος τζίρος, με τις ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ και Jumbo να ακολουθούν.

Για τους long σημαντικό είναι ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 660 και επουδενί χαμηλότερα των 650 μονάδων. Συνδυαστικά με τις 370 για τον ΔΤΡ και τις 1.575 μονάδες για τον FTSE25 ως στηρίξεις.

Αναλυτικότερα σε Motor Oil και Mytilineos γίνονται αγορές από χαμηλότερες τιμές, σε Coca Cola/hbc πωλήσεις βγαίνουν και λόγω της διόρθωσης της CC/HBC στο Λονδίνο, στον TITc η περιοχή των 11 ευρώ θεωρείται ως μία λογική στήριξη, ενώ σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ γίνονται αγορές, όπως και στον ΟΤΕ, από χαμηλότερες τιμές.

Σε αναμονή οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 660 ως στήριξη θα συντηρούσε το σενάριο επαναφοράς προς τις 680-690 μονάδες. Ενδεχόμενη απώλεια σε «κλείσιμο» (αύριο Παρασκευή) θα ενίσχυε τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 630-620 μονάδες.

Από τις 21 μετοχές-blue chips του δείκτη, με αγοραστές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,014), ΕΛΠΕ (6,25), ενώ συγκριτικά καλύτερη απόδοση (μικρότερες απώλειες) σημειώνεται για Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, TITC, Viohalco και ΑΔΜΗΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Ικτίνος, Cenergy, Quest, ΙΑΣΩ με θετικό πρόσημο και ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intracom, Autohellas, ΕΛΤΟΝ, Πλαστικά Θράκης, με απώλειες μικρότερες της αγοράς.

Στα 23,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με την προσφορά των μικροεπενδυτών στη Newsphone σταθερά αυξημένη στην τιμή της δημόσιας πρότασης, του 0,47 ευρώ (44,17%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v