Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση επαναφοράς στις 660 μονάδες

Κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, με τη συνδρομή τραπεζών και blue chips. Ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola, OTE, Lamda Development και η Εθνική από το τραπεζικό ταμπλό. Μέτριος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση επαναφοράς στις 660 μονάδες

Ανοδικά οι ευρωαγορές, στον ρυθμό τους συγχρονίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε υψηλότερα επίπεδα τιμών ενεργούν traders και επενδυτές, παρά τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό. Η οικονομική επικαιρότητα υπερτερεί στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, συνεπικουρούμενη από τη χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall Street. Στις 12.245 ο DAX στη Φρανκφούρτη, με το εγχείρημα διάσωσης της Lufthansa στο επίκεντρο.

Οριακά χαμηλότερα «δείχνουν» τα futures στη Νέα Υόρκη, με τον S&P500 από τις 3.061 (-0,37%).
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ελληνικό χρηματιστήριο η συνεδρίαση ξεκίνησε με εντολές από την πλευρά των αγοραστών. Η προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις εκτός συνόρων αλλά και στις εντός, με τους βραχυπρόθεσμους να συνεκτιμούν γενικές συνελεύσεις, μερίσματα, αποκοπές και νεότερα στα διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα.

Επαναφορά προς τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συγκυρία που η αγορά ετοιμάζεται και για την επικείμενη έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από Δευτέρα έως Τετάρτη οι εγγραφές για το ύψους 500 εκατ. ομόλογο του ομίλου, με το ενδιαφέρον και από την πλευρά της λιανικής επενδυτικής θερμότατο.

Σε τροχιά αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, με τη μεταβλητότητα και των 4 συστημικών μετοχών σε σημαντικά εύρη. Στις 380-385 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με κινητικότητα για Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς.

Ικανοποιητική η εικόνα για τα blue chips, με συγκριτικά καλό τζίρο για μετοχές-σηματωρούς. Στους αγοραστές το πλεονέκτημα, μετά την τελευταία διόρθωση και την επανενεργοποίηση των παικτών από χαμηλότερες τιμές.

Στο «πράσινο» η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών, καθώς οι traders ακολουθούν τον ρυθμό των... ομολόγων τους σε Ευρώπη. Ευκαιρία για ένα -υπό προϋποθέσεις- long κλείσιμο, κατ' αρχάς για τον Δείκτη Τραπεζών αλλά και για τον Γενικό Δείκτη. Θα τα δούμε στη συνέχεια, με τη συνδρομή της τεχνικής μέτρησης.

Μέχρι τώρα (*) η συνεδρίαση εξελίσσεται ικανοποιητικά, αλλά με την αξία συναλλαγών κολλημένη στα χαμηλά/μέτρια μεγέθη των τελευταίων ημερών.

Στα επιμέρους του ταμπλό, από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική στο 1,3540 ευρώ, η Alpha Bank στο 0,6914, η Eurobank στο 0,4250 και στο 1,6520 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Με προσοχή στην προσαρμογή της τιμής μετοχών, λόγω αποκοπής δικαιώματος (στο μέρισμα), η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 8,650, της Jumbo στα 15,910, της Motor Oil στα 13,350, της Mytilineos στα 7,6050, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,200, της Τέρνα Ενεργειακής στα 9,360, της Lamda Development στα 6,020 ευρώ, με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη.

Συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα για Ικτίνος, ΕΛΤΟΝ, MIG, Attica Bank, Intracom.

(*) στα 4,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v