Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Σημαντικές ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς και Alpha Bank στη σημερινή συνεδρίαση οδήγησαν στο κόκκινο τον Γενικό Δείκτη. Αντίθετη κίνηση για Coca Cola, Lamda, Μυτιληναίο. Στα 56 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Με τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να παραμένουν σε αρνητικό βηματισμό, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε διάφορα μέρη του Πλανήτη, συνεχίζουν να προκαλούν αμφιβολίες για την προοπτική της Παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και με τα περισσότερα Ελληνικά blue chips να θυμίζουν “κάτι κουρασμένα παλληκάρια”, επόμενο ήταν ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αναλωθεί σε εναλλαγές προσήμων και κίνηση στενού εύρους, που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τις οκτώ μονάδες.

Οι Τραπεζικές μετοχές ήλθαν να επιβεβαιώσουν την, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα τους, ενώ οι traders αναγκάστηκαν να αναζητήσουν “αντίβαρα” των Τραπεζικών πιέσεων στον μη Τραπεζικό 25αρη, προκειμένου να μην απειληθούν οι 640 μονάδες και βάλουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι, απόλυτα κρίσιμες, 630 μονάδες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Αναλυτών, η εγχώρια ειδησεογραφία δεν μπορεί να στηρίξει μία καλύτερη εικόνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, ακολουθώντας ασύμμετρη συμπεριφορά, το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των Ξένων Αγορών. Ο τζίρος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση στο άμεσο μέλλον και λόγω των επερχόμενων Καλοκαιρινών διακοπών. Αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών Παικτών, παίζει και η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για αύξηση των κρουσμάτων Παγκοσμίως.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., παρόντες δήλωσαν και σήμερα οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,096% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,01%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.893 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,03 φορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 3,16% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με τρεις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, αθροιστικές απώλειες 7,14%.

Ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν, κατά κράτος, οι εν δυνάμει πωλητές, σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της επιφυλακτικότητας, σε μία Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα συνεχίσει να παίζει η χθεσινή ανακοίνωση - απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να παρατείνουν, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, για Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, οι Ελληνικές Τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου, ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το παραπάνω σημαίνει για τις Τράπεζες και για τους ενδιαφερόμενους Επενδυτές, ότι θα παραμείνει χαμηλή η ορατότητα, όσον αφορά την “νέα γενιά” “κόκκινων” δανείων που φέρνει η πανδημία, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά την άρση των μέτρων στήριξης, όταν και θα διαφανούν οι Δανειολήπτες που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Μέχρι τότε και αν δεν προκύψει κάποιος έκτακτος καταλύτης, δεν διαφαίνεται ότι ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Μένοντας στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, ίσως αξίζει αναφοράς ο πρωινός επιθετικός πωλητής στην Τρ. Πειραιώς (-5,33%) ο οποίος έβαλε εντολή πώλησης έως τα 1,1085 ευρώ (-25,20%), ενεργοποιώντας Α.Μ.Ε.Μ. το πρώτο κιόλας λεπτό των συναλλαγών, στον εν λόγω τίτλο.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 369,38 (+1,04%) και 353,82 μονάδων (-3,21%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 356,08 (-2,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 354,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,02%.

Προσοχή, κλείσιμο χαμηλότερα των 352 μονάδων δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με “πυξίδα” τις τεχνικές ενδείξεις.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ειδικό μέρισμα, μέσω δωρεάν απόδοσης του 75% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Cairo’, ετοιμάζεται να διανείμει στους Μετόχους της η Εισηγμένη Eurobank Holdings, κάνοντας, ταυτόχρονα, το τελευταίο βήμα προς την κατεύθυνση αποαναγνώρισης του τιτλοποιηθέντος χαρτοφυλακίου”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “την υιοθέτηση πενταετούς προγράμματος διάθεσης μετοχών σε Στελέχη και Προσωπικό του Ομίλου Eurobank, προτείνει στους Μετόχους της Eurobank Holdings η Διοίκησή της, κάνοντας το πρώτο βήμα επιστροφής σε κανονικότητα. Προτείνεται να εγκριθεί η διάθεση ως 55637000 δικαιωμάτων προαίρεσης. Το καθένα εξ αυτών θα αντιστοιχεί σε μια νέα μετοχή, ενώ η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής προτείνεται να ισούται με 0,23 ευρώ, όσο δηλαδή η ονομαστική αξία της μετοχής”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “το θέμα της δημιουργίας ETFs πάνω στους τρεις νέους δείκτες που λανσάρισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, επιχειρούν να θέσουν στην αγορά τα Στελέχη της ΕΧΑΕ, με απώτερο στόχο την προσέλκυση περισσότερων Επενδυτών και την τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στην Εγχώρια Κεφαλαιαγορά”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, στα χαμηλά ημέρας με θετικό πρόσημο διασώζονταν μόνο οι ΕΕΕ και Lamda Development, ενώ η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή τους ΔΕΗ (+0,56%), ΕΕΕ (+3,08%), Ελλάκτωρα (+2,08%), Ελ. Πετρέλαια (+0,34%), Lamda Development (+1,17%), Motor Oil (+0,55%), Μυτιληναίο (+1,10%), ΟΠΑΠ (+0,30%), ΟΤΕ (+0,91%) και αμετάβλητη την μετοχή του ΟΛΠ.

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας. Η εγγραφή των Επενδυτών μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει στις 10.00 και η δημόσια προσφορά θα λήξει στις 17 Ιουλίου στις 16.00. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η πλήρωση των προϋποθέσεων της έκδοσης του ΚΟΔ, η τελική απόδοση της τιμής διάθεσης και το επιτόκιο.

Στις 22/7, η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος, της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Lamda (+1,17%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 6,21 ευρώ (+4,02%), ενώ έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,31 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να κινηθεί προς τα 6,64 – 6,71 και 6,87 ευρώ. Πλησιέστερη στήριξη στα 5,85 ευρώ.

Απορροφήθηκε η προσφορά στον Ελλάκτωρα (+2,08%) που πίεσε την μετοχή μέχρι τα 1,032 ευρώ (-2,46%) και ο τίτλος γύρισε σε θετικό πρόσημο. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 0,9825 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη εντοπίζεται στα 0,93 ευρώ. Οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις στα 1,157, 1,19 και 1,27 ευρώ.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 10 τρέχοντος, η δημόσια προσφορά της Epsilon Net, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής διασπορά και οι μετοχές της Εταιρείας να μεταφερθούν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. (με βάση το ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα της Εταιρείας, η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της στην Κύρια Αγορά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν στα πλαίσια της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης 2019).

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοκαθοδικά το Ιατρικό (-1,51%), χάθηκαν οι χθεσινοί αγοραστές από τον Νάκα (0%), βγήκαν κάποιες εντολές μέχρι τα 0,48 ευρώ (+2,13%) στην Newsphone (0%) αλλά υποχώρησαν γρήγορα, ενώ δεν έπεισε η σημερινή κίνηση σε ΑΑΑΚ (+19,44%) και ΑΑΑΠ (-19,62%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησαν προσπάθεια αντίδρασης οι Κέκροψ (+13%), Ικτίνος (+2,03%), Ιντρακόμ (+2,11%) και Ιντρακάτ (+4,52%), ξαφνική συναλλακτική δραστηριότητα στην ΒΙΣ (+9,90%), προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Ιντερτέκ (+4,26%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι MIG (-2,14% και μεγάλη εντολή πώλησης στα 0,06 ευρώ) και ΕΛΧΑ (-2,44%).

Αξιοπρόσεκτη εντολή αγοράς στα 5,80 ευρώ για την Κρι Κρι (+3,46%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ναύπακτο (-3,57%), Κορδέλλου (-10,53%) και Mediterra (-7,77%), έσβησαν οι συναλλαγές στην Entersoft (-1,48%), ενώ σχετική ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας σημειώθηκε σε AS Company (+0,26%), Optronics (-6,02%) και Foodlink (-2,17%).

Αν συνεχίσουν οι πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, η επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 630 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1547 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι ανησυχίες αναφορικά με ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, αυξάνει την πίεση στις μετοχές. Παρά τη βελτίωση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, δεν υπάρχει αντίστοιχη βελτίωση στις μετοχές. Επικρατέστερο σενάριο οι συνεδριάσεις με χαμηλό τζίρο και οι διαθέσεις συσσώρευσης με το γενικό δείκτη να κινείται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η αδυναμία υπέρβασης των 660 μονάδων έφερε την οπισθοδρόμηση, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για λόγους που συνδέονται με τις δομικές αδυναμίες του, ή για άλλους λόγους όπως η αμφισβήτηση της προοπτικής αυξημένων ρυθμών μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας από το 2021, έχει σοβαρό έλλειμμα επενδυτικού ενδιαφέροντος. Παραμένουν ανοικτά τα ενδεχόμενα για κίνηση του ΓΔ σε ανοδική, ή πτωτική κατεύθυνση στο εγγύς μέλλον”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 653 μονάδες (ΚΜΟ 20). Η τακτική γ.σ. της Eurobank θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου στις 11.00. Οι Μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την μείωση σε είδος του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής ονομαστικής μετοχής έκδοσής της κατά €0,0155, με σκοπό την περιέλευση στους Μετόχους αντίστοιχων σε αξία με τη μείωση κεφαλαίου μετοχών έκδοσης της Θυγατρικής Κυπριακής Εταιρείας με την επωνυμία ‘MAIRANUS LTD’, η οποία πρόκειται να μετονομαστεί σε ‘Cairo Mezz Plc’ (‘Εκδότρια’), ήτοι 1 μετοχή της Εκδότριας για κάθε 12 μετοχές της Εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank διατήρησε το 75% των ομολογιών μεσαίας και το 44,9% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης που έλαβε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Οι εν λόγω ομολογίες, έχουν εισφερθεί στη Θυγατρική της Εταιρεία με την επωνυμία ‘MAIRANUS LTD’. Οι εν λόγω μετοχές αναμένεται να εισαχθούν άμεσα προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Titan Global Finance Plc, Θυγατρική της Titan Cement International ανακοίνωσε ότι υφιστάμενες ομολογίες συνολικού ποσού €109.342.000 διατέθηκαν εγκύρως σύμφωνα με την πρόταση εξαγοράς. Ο Προσφέρων αποφάσισε ότι θα αποδεχθεί όλες τις κατά τα ως άνω εγκύρως διατεθείσες υφιστάμενες ομολογίες προς εξαγορά. Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης εξαγοράς, το υπόλοιπο των υφιστάμενων ομολογιών θα ανέρχεται στα €178.458.000”, αναφέρει η Merit Sec.

“Η πτωτική προδιάθεση των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, συμπαρέσυρε για ακόμη μια φορά και την Ελληνική Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο ισχνός τζίρος συναλλαγών και η απροθυμία του ΓΔ να ακολουθήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση των Ξένων ήταν εμφανής, με τις παθογένειες της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, να κάνουν για ακόμη μια φορά την εμφάνισή τους”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η κρούση του Γενικού Δείκτη, με την κρίσιμη στήριξη των 630 μονάδων. Το ανοδικό κανάλι που κινείται ο ΓΔ τους τελευταίους 3 μήνες φαίνεται να απειλείται με πτωτική διάσπαση, με τις 630 μονάδες να κρίνουν την βιωσιμότητα της μετά Covid-19 ανόδου.

Απώλεια αυτής σημαντικής στήριξης, θα δώσει καθαρό σήμα πώλησης στον ΓΔ, με τα επόμενα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στην περιοχή των 590 μονάδων. Διαγραμματική βελτίωση έρχεται μόνο με την κατοχύρωση των 670 μονάδων και ανοδικό σήμα απαιτεί διάσπαση των 690 μονάδων, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, ο οποίος δεν κατάφερε να κατοχυρώσει την ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων, παραμένοντας εντός των γνώριμων επιπέδων συσσώρευσης. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 330 μονάδες του κλαδικού δείκτη και σε περίπτωση χειροτέρευσης της τεχνικής εικόνας, θα μας απασχολήσει η περιοχή των 300 μονάδων. Η κατοχύρωση των 378 μονάδων είναι αναγκαία για την επαναφορά του ΔΤΡ σε ασφαλή επίπεδα τιμών, ενώ η υπέρβαση των 400 μονάδων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για κάποια ανοδική κίνηση πέρα των συνηθισμένων ορίων διαπραγμάτευσης.

“Παρατηρώντας την συσσώρευση του Γενικού Δείκτη, είναι εμφανής ο τριγωνικός σχηματισμός ο οποίος φαίνεται να ολοκληρώνεται εντός ελαχίστων συνεδριάσεων. Ανοδική διάσπαση των 670 μονάδων, ή πτωτική διάσπαση των 630 μονάδων, θα δώσει και το ανάλογο σήμα ανοδικής, ή πτωτικής διάσπασης αντίστοιχα, με τον ΓΔ να ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση με αυτή της όποιας κίνησης. Οι Ξένες Αγορές θα είναι για ακόμη μια φορά αυτές που θα καθορίσουν την τάση Χ.Α., που φυσιολογικά αδυνατεί να αυτονομηθεί στην παρούσα φάση”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τους δείκτες της Wall Street.

Κέρδη για το Ευρώ, οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο.

Προς υψηλά 9ετιας ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $9400 αναρριχάται το Bitcoin.

“Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το Αμερικανικό πρόγραμμα TARP (Troubled Asset Relief Programme), το οποίο υιοθετήθηκε στην κρίση του 2008, ώστε να βοηθήσει τις Τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία της Covid-19”, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κάρλος Κόστα.

Σε γραπτές δηλώσεις του στο Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας προειδοποίησε ότι, “αν δεν βρεθούν τρόποι στήριξης των Εταιρειών, τα χρέη των Επιχειρήσεων και των Νοικοκυριών μπορεί να καταστούν μη διαχειρίσιμα σε μία βαθιά ύφεση, ασκώντας με τη σειρά τους πιέσεις στις Τράπεζες”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της, καθώς τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα έχουν ηρεμήσει τις Αγορές”, διαμήνυσε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times και αυτό μάλλον δεν χαροποίησε όσους traders ποντάριζαν σε νέο “ντοπάρισμα” ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Κατά 15% θα υποχωρήσουν οι Γερμανικές εξαγωγές φέτος, ενώ αναμένεται να ανακάμψουν ελαφρώς το 2021 σύμφωνα με τα εμπορικά επιμελητήρια της Γερμανίας (DΙHK).

Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 7% την επόμενη χρονιά, εάν η κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά. Θα βιώσουμε μόνο απογοητεύσεις τους επόμενους μήνες” τόνισε ο επικεφαλής της DΙHK Volker Treier.

Θύμα της πανδημίας έπεσε μια από τις πιο ιστορικές Εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων στις ΗΠΑ. Η Brooks Brothers υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, καθώς συνεχίζει να αναζητά αγοραστή. Η Εταιρεία που έχει ντύσει 40 Προέδρους των ΗΠΑ, αντιμετώπιζε προβλήματα κόστους πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και είχε ξεκινήσει διαδικασίες πώλησης ήδη από το 2019.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 648,59 (+0,69%) και 640,28 μονάδων (-0,60%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 641,37 (-0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος στα 56,1 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ και με το θετικό η ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Fourlis.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η “νότια” κίνηση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερά χαμηλά παρέμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή αύξηση σημείωσε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.863 συμβόλαια).

Στα 5.615 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.589 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 729, 657 για τον Ιούλιο και 72 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.546) κινήθηκε μεταξύ 1.541 και 1.565,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.965), Alpha Bank (7.178), Πειραιώς (3.684), ΔΕΗ (587), Ελλάκτωρα (525), Εθνική (4.394), MIG (349), Lamda Development (182), ΓΕΚ (238), Jumbo (118), TITC (114), ΟΤΕ (127).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.775, MIG 40.606, Alpha Bank 82.681, Εθνική 26.153, ΔΕΗ 10.369, Πειραιώς 13.700, Ελλάκτωρα 10.402.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.484.068 τεμ., (από 43.181.123 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.566.701 τεμ. (20.566.701), ΔΕΗ 5.848.256 τεμ. (5.848.256), Eurobank 49.692.200 τεμ. (49.692.200), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 10.101.113 (10.101.113), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v